
Οι νεότεροι μάλλον αγνοούν τον Νικολάε Τσαουσέσκου, ενώ οι μεγαλύτεροι πιθανότατα θα θυμούνται το συγκλονιστικό βίντεο με το ζεύγος Τσαουσέσκου να οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα και λίγο αργότερα, τα παγωμένα Χριστούγεννα του 1989 στη Ρουμανία, να πέφτουν νεκροί. Παρά το ότι υπήρξε σχεδόν καθολική επικρότηση από τον ρουμανικό λαό της εκτέλεσης του ζεύγους Τσαουσέσκου εκ των υστέρων δημιουργήθηκαν μια σειρά προβληματισμών για το κατά πόσο η δίκη του έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ φαίνεται ότι αυτοί που τον αναπολούν στη Ρουμανία είναι πολλοί…
Ποιος ήταν ο Νικολάε Τσαουσέσκου; Ο Νικολάε Τσαουσέσκου γεννήθηκε στο Σκορνιτσέστι (Scornicesti) στις 26 Ιανουαρίου 1918. Διακρίθηκε ως στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρουμανίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη δράση του το 1936. Συνελήφθη ξανά το 1940 και απέδρασε λίγο πριν το αντιφασιστικό πραξικόπημα της 23ης Αυγούστου 1944 με το οποίο ανατράπηκε η φιλογερμανική κυβέρνηση Αντονέσκου. Το 1944 – 45 διετέλεσε Γραμματέας της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας. Όταν οι κομμουνιστές επικράτησαν πλήρως στην κυβέρνηση το 1947, ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας (1948 – 1950), ενώ από το 1950 ως το 1954 έχοντας τον βαθμό του Υποστράτηγου διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων. Ως προστατευόμενος του σταλινικού δικτάτορα της Ρουμανίας Γκεοργκίου - Ντεζ, αφού κατέλαβε σημαντικές θέσεις στο Πολιτικό Γραφείο και τη Γραμματεία του ΚΚ Ρουμανίας, αναδείχθηκε στο δεύτερο στην ιεραρχία κομματικό αξίωμα.

Τον Μάρτιο του 1965 ο Γκεοργίου - Ντεζ πέθανε. Ο Τσαουσέσκου τον διαδέχτηκε στο αξίωμα του Πρώτου Γραμματέα του ΚΚ. Τον Δεκέμβριο του 1967 αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου του κράτους, έγινε ηγέτης της χώρας του. Όταν το 1965 ανήλθε στην εξουσία ο Τσαουσέσκου ήταν σχετικά άγνωστος. Σύντομα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, γιατί ακολούθησε ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στις πιέσεις της Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εμπορικών σχέσεων. Τη δεκαετία του 1960, ο Τσαουσέσκου έθεσε ουσιαστικά τέλος στην ενεργό συμμετοχή της Ρουμανίας στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ενώ το 1968 καταδίκασε την εισβολή δυνάμεων του Συμφώνου στην Τσεχοσλοβακία.
Η εσωτερική πολιτική Τσαουσέσκου - Τι του καταλογίζεται; Όμως ο Τσαουσέσκου στα εσωτερικά θέματα ακολουθούσε με αυστηρότητα την ορθόδοξη κομμουνιστική πολιτική της συγκεντρωτικής διοίκησης. Στον οικονομικό τομέα, η ακαταλληλότητα του σχεδιασμού και της επενδυτικής πολιτικής του Τσαουσέσκου είχαν σαν αποτέλεσμα, τέλη της δεκαετίας του 1980, το βιοτικό επίπεδο στη Ρουμανία να είναι το χαμηλότερο στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, η κυβέρνησή του διατηρούσε μηχανισμούς αυστηρού ελέγχου στην ιδεολογία και την ατομική έκφραση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα περισσότερα βασικά είδη κατανάλωσης διανέμονταν με δελτίο, γιατί ο Τσαουσέσκου θέλοντας να αποπληρώσει το τεράστιο εξωτερικό χρέος της χώρας, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, γεγονός που δημιούργησε στο εσωτερικό ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά είδη. Κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών του τέως ανατολικού μπλοκ, αν και ουσιαστικά είχε αποχωρήσει από αυτό, δημιούργησε τη μυστική Αστυνομία Securitate(Σεκουριτάτε), εγκατέστησε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριοδοτών και κατασκόπων, μέσω του οποίου κατέπνιγε κάθε φωνή διαμαρτυρίας στη χώρα και εγκατέστησε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας. Διόρισε περισσότερους από 30 συγγενείς του σε θέσεις εξουσίας, ενώ παράλληλα, όπως λεγόταν τουλάχιστον, δημιούργησε προσωπική περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας μάλιστα υπέρογκες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε ότι, τουλάχιστον το τελευταίο σκέλος των κατηγοριών εναντίον του, για καταθέσεις στο εξωτερικό δεν αποδείχθηκε.
Έλενα Τσαουσέσκου: Η σύζυγος του Νικολάε Τσαουσέσκου, οι αμφίβολες σπουδές της και τα υψηλά αξιώματα που κατέλαβε Σύζυγος του Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν η Έλενα, γεννημένη ως Lenuta Petrescu στις 7 Ιανουαρίου 1916, στην κοινότητα Petresti της επαρχίας Dambovita στην ιστορική περιοχή της Βλαχίας. Οι γονείς της ήταν αγρότες και σύμφωνα με όσα ίσχυαν τότε στη χώρα, η μικρή Έλενα μπορούσε να αποκτήσει μόνο στοιχειώδη εκπαίδευση στο σχολείο. Αφού τελείωσε το Δημοτικό εγκαταστάθηκε με τον αδελφό της στο Βουκουρέστι, όπου δούλεψε αρχικά ως βοηθός εργαστηρίου και αργότερα σε κλωστοϋφαντουργείο. Παραδόξως, αργότερα, όταν ο σύζυγός της ήταν παντοδύναμος, η Έλενα εμφανίστηκε ως διαπρεπής χημικός. Φυσικά δεν είχε ούτε καν ένα απλό πτυχίο Πανεπιστημίου... Δυστυχώς, η Ακαδημία Αθηνών, το 1976 την ανέδειξε σε Αντεπιστέλλον Μέλος της, με άνωθεν εντολές όμως, όπως θα δούμε στο τέλος του άρθρου. Η Έλενα προσχώρησε στο ΚΚ Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι. Εκεί γνώρισε το 1939 τον Νικολάε Τσαουσέσκου, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Η σχέση του ζευγαριού διακοπτόταν από τις συχνές καθείρξεις τον Νικολάε, όμως κατέληξε σε γάμο στις 23

Δεκεμβρίου 1947. Πιθανότατα, από την προσωπική ζωή του Τσαουσέσκου, δεν πέρασε άλλη γυναίκα, καθώς ήταν πολύ ερωτευμένος με τη σύζυγό του. Αρχικά, η Έλενα εργάστηκε ως Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ρόλος της ήταν ασήμαντος ως το 1965, οπότε ο σύζυγός της έγινε ΓΓ του ΚΚ Ρουμανίας. Την ίδια χρονιά έγινε επικεφαλής του Κεντρικού Ινστιτούτου Χημικών Ερευνών και από το 1979 επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το 1971, σε επίσκεψη του ζεύγους Τσαουσέσκου στην Κίνα, η Έλενα παρατήρησε πως η Τζιανγκ Τσινγκ, η τέταρτη σύζυγος του Μάο Τσετούνγκ είχε πραγματική εξουσία στο κράτος. Αυτή ήταν η αφορμή για να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πολιτική και υψηλότατες θέσεις στο ΚΚ Ρουμανίας. Τον Ιούλιο του 1971 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1972 πλήρες μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ρουμανίας και σταδιακά, έφτασε τον Μάρτιο του 1980 να γίνει πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός και να της παραχωρηθούν σημαντικές εξουσίες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Έλενα Τσαουσέσκου έγινε αντικείμενο προσωπικής Λατρείας, τόσο πολύ, που ανυψώθηκε σε «Μητέρα του Έθνους». Ωστόσο ήταν αυτή που έλαβε μια σειρά από απαράδεκτα μέτρα. Εισήγαγε την πολιτική ισοπέδωσης ολόκληρων χωριών για «αναπτυξιακούς σκοπούς». Για να αυξηθεί το ποσοστό γεννητικότητας απαγόρευσε οποιαδήποτε μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων και επέβαλε υποχρεωτικές τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις όλων των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης! Πολλές γυναίκες πέθαναν, θέλοντας να κάνουν αμβλώσεις, γιατί κατέφευγαν διάφορους άσχετους με την Ιατρική, αφού δεν επιτρεπόταν να μεταβούν σε νοσοκομεία ή νόμιμα ιατρεία.
Όταν μετακόμισε στο Βουκουρέστι επιχείρησε να συνεχίσει τις σπουδές της σε νυχτερινό σχολείο, αλλά αποβλήθηκε καθώς συνελήφθη να αντιγράφει. Πάντως, το 1957 ήταν ερευνήτρια στο ICECHIM (Εθνικό Ινστιτούτο Χημικών Ερευνών), το 1965(Μάρτιος) Διευθύντρια του Κεντρικού Ινστιτούτου Χημικών Ερευνών του Βουκουρεστίου, τον Σεπτέμβριο του 1966 της απονεμήθηκε το Βραβείο Επιστημονικής Αξίας Πρώτης Τάξης και τον Μάρτιο του 1974 έγινε μέλος του Τμήματος Χημικών Επιστημών της Ρουμανικής Ακαδημίας. Το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου πάντως, δεν δέχτηκε τη διδακτορική της διατριβή, κάτι που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ιασίου. Έλαβε πολλά τιμητικά βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της Χημείας πολυμερών, ενώ αναφέρεται ως συνεφευρέτρια σε μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εκ των υστέρων κατηγορήθηκε για λογοκλοπή, καθώς και για οικειοποίηση εφευρέσεων άλλων επιστημόνων. Άξιο απορίας είναι πάντως, πώς η Έλενα Τσαουσέσκου έλαβε διδακτορικό, χωρίς να έχει πτυχίο Πανεπιστημίου, κάτι που επισήμανε και το περιοδικό «Nature». Πάντως δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που μέσω της Ακαδημίας βράβευσε την Έλενα Τσαουσέσκου. Υπήρξαν και άλλες χώρες: Ιράν (1971), Ιταλία (1973), Αργεντινή (1974), Πορτογαλία (1975), Φιλιππίνες (1975), Μαλαισία (1984), το 1978 έγινε Επίτιμη Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο του Κεντρικού Λονδίνου ενώ τιμήθηκε και από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ!
Το τέλος του ζεύγους Τσαουσέσκου Το τέλος του ζεύγους Τσαουσέσκου όμως ήταν βίαιο και σοκαριστικό. Πολλοί χαρακτηρίζουν το τέλος τους, ως αυτό που τους άξιζε, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι στοιχειώδες νομικές διαδικασίες στη διάρκεια της δίκης. Ας δούμε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1989.
Τα πάντα ξεκίνησαν από την Τιμισοάρα. Πρόκειται για την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Βρίσκεται στη δυτική Ρουμανία, στην Τρανσυλβανία, που συνορεύει με την Ουγγαρία και τη Σερβία και θεωρείται πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής Βανάτου. Είναι πολυπολιτισμική πόλη με 21 εθνότητες και 18 θρησκείες! Ο Τσαουσέσκου φοβούμενος εξεγέρσεις των μειονοτήτων είχε προβεί τα προηγούμενα χρόνια σε διώξεις μελών τους θέλοντας να πετύχει εθνική ομοιογένεια.

Μια πρώτη επανάσταση εναντίον του στο Μπρασόβ το 1987 είχε κατασταλεί με ευκολία από το καθεστώς . Ο Laszlo Tokes, ουγγρικής καταγωγής βοηθός πάστορα της Καλβινικής Εκκλησίας στην Τιμισοάρα έκανε κηρύγματα κατά του προγράμματος «συστηματοποίησης» από τον Τσαουσέσκου. Έχοντας από καιρό μπει στο στόχαστρο του καθεστώτος διατάχθηκε, στα τέλη του 1989 να μετατεθεί και να φύγει από την ενορία του στην Τιμισοάρα. Η έξωσή του ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 1989. Καθώς πλησίαζε η μέρα αυτή, Ούγγροι ενορίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το διαμέρισμα του Tokes ξεκινώντας μια μορφή αγρυπνίας. Στις 15 Δεκεμβρίου μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίστηκε έξω από το διαμέρισμα του Tokes καθιστώντας αδύνατη την παρέμβαση των ρουμανικών Αρχών. Ο Tokes ευχαρίστησε το πλήθος, αλλά κάλεσε τους συμπολίτες του να διαλυθούν. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, θεωρώντας ότι ο Tokes απειλείται από τη Securitate. Μαζί με τους ουγγρικής καταγωγής πολίτες ενώθηκαν και πολλοί Ρουμάνοι και η διαδήλωση υπέρ του Tokes μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος με κεντρικό σύνθημα «Κάτω ο Τσαουσέσκου». Παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου της πόλης ότι ο Tokes δεν θα μετατεθεί ήταν αδύνατο πλέον να ελεγχθεί η κατάσταση. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις δύο επόμενες μέρες. Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 1989 ανέλαβε δράση ο Στρατός, οι άνδρες του οποίου άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα προς το πλήθος. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς, κάτι που αποδείχθηκε προβοκατόρικο ψέμα. Από τις 16 ως τις 22 Δεκεμβρίου 1989, 73 πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 20 έχασαν τη ζωή τους μετά τη φυγή Τσαουσέσκου. Με εντολή της Έλενας Τσαουσέσκου 40 από τους νεκρούς μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο Βουκουρέστι και αποτεφρώθηκαν για να καταστεί αδύνατη η ταυτοποίησή τους. Στις 18 Δεκεμβρίου, χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες στην Τιμισοάρα ξεκίνησαν ειρηνική διαμαρτυρία. Στις 20 Δεκεμβρίου 1989 η πόλη βρισκόταν σε κατάσταση εξέγερσης. Τα νέα από την Τιμισοάρα εξαπλώθηκαν σύντομα σε όλη τη χώρα που οδήγησε στην ανατροπή του Τσαουσέσκου και του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η Ρουμανική Επανάσταση του 1989 - Η δίκη του ζεύγους Τσαουσέσκου Ο Τσαουσέσκου, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει καμιά αναταραχή, αναχώρησε στις 18 Δεκεμβρίου για επίσκεψη στο Ιράν. Επέστρεψε όμως εσπευσμένα στις 20 Δεκεμβρίου. Παρά το ότι η κρατική ρουμανική τηλεόραση αποσιωπούσε τα γεγονότα, ο λαός της χώρας μάθαινε τι συνέβαινε από ξένα ΜΜΕ, όπως «Η Φωνή της Αμερικής» και το «Radio Free Europe». Ο Τσαουσέσκου, το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Για την επανάσταση στην Τιμισοάρα είπε ότι επρόκειτο για «ξένη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ρουμανίας» και «εξωτερική απειλή στην εθνική ακεραιότητα».
Στις 21/12/1989, ο Δήμαρχος Βουκουρεστίου διοργάνωσε στο κέντρο του Βουκουρεστίου διαδήλωση συμπαράστασης στον Τσαουσέσκου. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100.000 άτομα. Πολλοί από αυτούς όμως ήταν εργάτες που συμμετείχαν υπό την απειλή της απόλυσης. Σύντομα, κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος. Τους ακολούθησαν πολλοί ακόμα και σύντομα επικράτησε χάος. Το ζεύγος Τσαουσέσκου, έκπληκτο, κλείστηκε στα κρατικά γραφεία του ΚΚ. Ακολούθησαν μαζικές συγκρούσεις στους δρόμους του Βουκουρεστίου και ο στρατός συνέλαβε πολλούς άοπλους πολίτες. Την επομένη (22/12), τα νέα είχαν διαδοθεί σε όλη τη χώρα. Ο Τσαουσέσκου προσπάθησε να μιλήσει εκ νέου στο συγκεντρωμένο πλήθος στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου, όμως το πλήθος ήταν εξαγριωμένο και μπήκε στο κτίριο του ΚΚ Ρουμανίας. Ο προσωπικός πιλότος του Τσαουσέσκου, συνταγματάρχης Vasile Malutan, κατάφερε να προσγειώσει ένα ελικόπτερο στην οροφή του κτιρίου του ΚΚΡ. Το ζεύγος Τσαουσέσκου, μαζί με δύο πιστούς σωματοφύλακές του, τους Έμιλ Μπόμπου και Μανέα Μανέρκου, επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο.

Μαζί με τον μηχανικό του ελικοπτέρου, σε αυτό επέβαιναν έξι άτομα ενώ κανονικά έπρεπε να βρίσκονται σε αυτό το πολύ τέσσερα. Το ελικόπτερο πέταξε αρχικά για το Sangov, όπου οι Τσαουσέσκου είχαν την εξοχική τους κατοικία. Εκεί, οι δύο σωματοφύλακες κατέβηκαν. Ο Τσαουσέσκου διέταξε τον Malutan να πετάξει προς το Boteni. Όταν όμως βρίσκονταν κοντά στο Τιργκοβίστε, ο Malutan είπε ότι έχουν εντοπιστεί από τα ραντάρ και θα καταρριφθούν. Έντρομος, ο Τσαουσέσκου έδωσε εντολή να προσγειωθεί το ελικόπτερο.
Με περιπετειώδη τρόπο, το ζεύγος Τσαουσέσκου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Βουκουρέστι με θωρακισμένο αυτοκίνητο. Ο Malutan σκοτώθηκε στις 26 Μαΐου 1995 όταν επιχειρούσε να καθαρίσει με ελικόπτερο κάποια καλώδια καλλιεργειών κοντά στη Funduela. Η ουρά του ελικοπτέρου μπλέχτηκε στα καλώδια και μοιραία αυτό συνετρίβη. Καθώς ο Malutan είχε καταθέσει πριν λίγες μέρες σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τα γεγονότα του 1989, διατυπώθηκαν διάφορες εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Επιστρέφοντας στο ζεύγος Τσαουσέσκου, να αναφέρουμε ότι ο Βίκτορ Στανκουλέσκου που ήταν ο τελευταίος Υπουργός Άμυνας του Τσαουσέσκου και μετά εντάχθηκε στην επανάσταση και ο Γκέλαν Βοϊκάν Βοϊκολέσκου, γνωστός αντικαθεστωτικός και μετέπειτα Αντριπρόεδρος της χώρας, επιθυμούσαν άμεση δίκη και εκτέλεση του ζεύγους. Αντίθετα, ο προσωρινός Πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου επιθυμούσε να γίνει μία, όσο το δυνατόν, δίκαιη δίκη. Τελικά επικράτησε η άποψη των πρώτων. Το ζεύγος Τσαουσέσκου οδηγήθηκε στο δικαστήριο νωρίς το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων του 1989. Οι δικαστές ήταν όλοι στρατιωτικοί. Οι δικηγόροι υπεράσπισης που ορίστηκαν σχεδόν με τη βία στη διάρκεια της δίκης που διήρκεσε μόλις μία ώρα, άλλαξαν στάση και άρχισαν να κατηγορούν το ζεύγος Τσαουσέσκου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νικολάε και η Έλενα Τσαουσέσκου καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Μετά τη δίκη πάντως, παρουσιάστηκαν πολλές παρατυπίες που έγιναν στη διάρκεια της: η δίκη ξεκίνησε χωρίς προηγούμενη ποινική έρευνα. Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να επιλέξουν δικηγόρους, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φάκελος αποδεικτικών στοιχείων, γενοκτονία 60.000 ατόμων δεν αποδείχθηκε ποτέ, ούτε και βρέθηκαν οι υποτιθέμενες καταθέσεις 1 δις δολαρίων του ζεύγους στο εξωτερικό.
Το ζεύγος εκτελέστηκε στις 14:50 της 25/12/1989 στο Τιργκοβίστε. Και οι δύο ήταν δεμένοι. Η Έλενα φώναξε «Σκύλοι», προς το εκτελεστικό απόσπασμα ενώ ο Νικολάε τραγουδούσε τη «Διεθνή» («The Internationale»). Λίγο αργότερα, 120 σφαίρες γάζωσαν το ζεύγος Τσαουσέσκου. Η εκτέλεση του ζεύγους βιντεοσκοπήθηκε. Το σχετικό βίντεο είναι σοκαριστικό. Ο πρωθυπουργός Ρόμαν είπε στη γαλλική τηλεόραση ότι το ζεύγος Τσαουσέσκου εκτελέστηκε πολύ γρήγορα, καθώς υπήρχαν φήμες ότι οπαδοί του θα επιχειρούσαν να τους απελευθερώσουν.

Ο Λάζλο Τόκες εξαργύρωσε τη συμβολή του στην πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, καθώς έγινε ευρωβουλευτής, από το 2007 ως το 2014. Από το 2010 ως το 2012 ήταν Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το διαζύγιο με τη σύζυγό του ήταν επεισοδιακό, με απίστευτες καταγγελίες σε βάρος του Τόκες από μέρους της...
Τα παιδιά του ζεύγους Τσαουσέσκου - Ποια είναι η άποψη των Ρουμάνων για τον Τσαουσέσκου σήμερα; Το ζεύγος Τσαουσέσκου απέκτησε τρία παιδιά. Ο Βαλεντίν (γ. 1947) σπούδασε φυσική στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, παντρεύτηκε δύο φορές, φυλακίστηκε και σήμερα ζει με σύνταξη 450€ που του δόθηκε για την περιουσία που του κατασχέθηκε. Η Ζόια (γ. 1949) σπούδασε μαθηματικά. Το 1980 παντρεύτηκε τον Μίρτσε Όπρεαν. Μετά την εκτέλεση των γονιών της, κατασχέθηκε το σπίτι όπου έμενε με τον σύζυγό της. Άρχισε να πίνει και να ζει έκλυτα, έχοντας πολλούς εραστές. Ήταν επίσης μανιώδης καπνίστρια. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2006. Γνωστότερος όλων ήταν ο Νίκου (γ. 1951), που προοριζόταν για διάδοχος του πατέρα του. Είχε όμως πάθη που δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει. Ποτό, τζόγο και γυναίκες. Στο Λας Βέγκας αλλά και στην Ελλάδα όπου ερχόταν συχνά, έχανε τεράστια χρηματικά ποσά, παίζοντας στα καζίνο.
Λέγεται ότι βίασε την πρωταθλήτρια της γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι όταν αυτή ήταν 14 ετών. Μετά την επανάσταση καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση όμως αποφυλακίστηκε μετά από 3 χρόνια. Πέθανε στη Βιέννη του 1996 από κίρρωση του ήπατος. Τα έξοδα της νοσηλείας του (4.000 δολάρια) καλύφθηκαν από φίλους του.

Σε δημοσκόπηση που έγινε το 2010, το 63% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι ζούσαν καλύτερα επί Τσαουσέσκου. Το 43% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Τσαουσέσκου αν κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές, κάτι αδύνατο φυσικά. Όμως το 67% εξέφρασε εντελώς αρνητική άποψη για τη σύζυγό του, Έλενα.
Με εντολή Κωνσταντίνου Καραμανλή η Ακαδημία εξέλεξε Αντεπιστέλλον μέλος της την Έλενα Τσαουσέσκου. Η Ακαδημία έχει επικριθεί δικαίως για το γεγονός ότι εξέλεξε Αντεπιστέλλον μέλος της (πρόκειται για μέλος που διαμένει σε άλλο μέρος από την έδρα του Ιδρύματος) τη σύζυγο του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Συνηθίζεται διεθνώς όταν υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα επισκέπτονται με επίσημη πρόσκληση μια χώρα να τους αποδίδονται κάποιες τιμητικές διακρίσεις. Το ζεύγος Τσαουσέσκου επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα από τις 25 έως τις 29 Μαρτίου 1976. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε από την Ακαδημία να απονείμει στην κυρία Τσαουσέσκου κάποια τιμητική διάκριση. Αρχικά φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί να της δοθεί το χρυσό μετάλλιο, όπως προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της 12ης Μαρτίου. Μετά την Ελλάδα, τη σκυτάλη πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου