
Τι είναι το «φαινόμενο της πόρτας»
Ο γνωστικός νευροεπιστήμονας και επιστημονικός συγγραφέας Christian Jarrett εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «doorway effect», δηλαδή το «φαινόμενο της πόρτας».
Πρόκειται για μια γνωστική εμπειρία κατά την οποία ο εγκέφαλος ξεχνά τον αρχικό σκοπό μιας μετακίνησης όταν κάποιος περνάει από μια πόρτα και εισέρχεται σε έναν νέο χώρο. «Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι που έχετε νιώσει αυτή την περίεργη αίσθηση», επισημαίνει ο Jarrett.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας τείνει να οργανώνει πληροφορίες και δραστηριότητες σε ξεχωριστά «νοητικά πλαίσια» με βάση το περιβάλλον.
Πώς η πόρτα «επαναφέρει» τον εγκέφαλο
Όταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την πόρτα ως ένα φυσικό και νοητικό όριο μεταξύ δύο διαφορετικών καταστάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να «επαναρυθμίσει» το περιεχόμενο της μνήμης του ώστε να εναρμονιστεί με το νέο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τι θέλαμε να κάνουμε αρχικά.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσε το φαινόμενο αυτό, ανακαλύπτοντας ότι όταν οι συμμετέχοντες περνούσαν από πόρτες που συνέδεαν πανομοιότυπα δωμάτια, η μνήμη τους δεν επηρεαζόταν σημαντικά. Αν όμως υπήρχε μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον ή κάποιος περισπασμός, η απώλεια μνήμης ήταν πιο έντονη.
Πώς να ξεπεράσετε το «φαινόμενο της πόρτας»
Ο Jarrett προτείνει έναν απλό τρόπο για να καταπολεμήσετε αυτή τη νοητική «παγίδα»: παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον αρχικό σας σκοπό όταν περνάτε από μια πόρτα. «Αν σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να σημειώνετε τις δουλειές σας στο χέρι σας ή στο κινητό σας», προτείνει ο επιστήμονας.
Ακόμα κι έτσι, πολλοί από εμάς πιθανότατα θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην κουζίνα… ψάχνοντας το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου