
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες που δεν κρίνονται απαραίτητες από γιατρό, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, μόνο στους δικαιούχους του αμερικανικού προγράμματος Medicare, οι περιττές απεικονιστικές εξετάσεις ευθύνονται κάθε χρόνο για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που φτάνουν τους 129.000 μετρικούς τόνους. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος, αυτή η ποσότητα εκπομπών ισοδυναμεί με την ενέργεια που χρειάζεται μια πόλη 70.000 κατοίκων για έναν ολόκληρο χρόνο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 30 εκατομμύρια ασφαλισμένους για την περίοδο 2017–2021, και βασίστηκαν σε προηγούμενη μελέτη που υπολόγιζε ότι περίπου το 26% των διαγνωστικών εξετάσεων που παραγγέλλονται για αυτούς τους ασθενείς είναι αχρείαστες ή μη ενδεδειγμένες. Μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων, υπολόγισαν τις συνολικές εκπομπές CO₂ που προκύπτουν από αυτές τις εξετάσεις.
Ποιες εξετάσεις ρυπαίνουν περισσότερο
Όλες οι κατηγορίες απεικονιστικών εξετάσεων καταναλώνουν ενέργεια και συμβάλλουν στις εκπομπές άνθρακα, αλλά κάποιες πιο έντονα από άλλες. Οι αξονικές τομογραφίες (CT) κατέχουν την πρωτοκαθεδρία, φτάνοντας τους 178.000 τόνους CO₂, ακολουθούμενες από τις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) με 136.000 τόνους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Οι ακτινογραφίες συνεισφέρουν έως 46.000 τόνους και οι υπέρηχοι έως 23.000 τόνους. Από το σύνολο των περιττών εκπομπών, σχεδόν οι μισές οφείλονται σε αχρείαστες αξονικές και περίπου το ένα τέταρτο σε μαγνητικές.
Στους υπολογισμούς των εκπομπών, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και την ενέργεια που καταναλώνεται όταν τα μηχανήματα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, δηλαδή όταν είναι ενεργοποιημένα αλλά δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή και συντήρησή τους. Όπως δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Dr. Gregory Cavanagh από το Lahey Hospital & Medical Center, το ενεργειακό αποτύπωμα δεν περιορίζεται μόνο στη στιγμή της εξέτασης, αλλά ξεκινά πολύ νωρίτερα και διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.
Η Elizabeth Rula, διευθύντρια του Harvey L. Neiman Health Policy Institute, τονίζει πως η έρευνά τους δείχνει ξεκάθαρα ότι μπορούμε να μειώσουμε ουσιαστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα εφόσον περιορίσουμε τις περιττές εξετάσεις. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα περιβάλλοντος, αλλά και για προστασία των ίδιων των ασθενών, για μείωση του κόστους περίθαλψης και για αποσυμφόρηση ενός ήδη επιβαρυμένου συστήματος υγείας.
Την ίδια στιγμή, η Dr. Julia Schoen, καθηγήτρια στο University of Michigan Health, υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές από τις ιατρικές εξετάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αφού οι απεικονιστικές εξετάσεις αυξάνονται σταθερά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Εν συνεχεία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση, κάτι που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.
«Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν έναν επιπλέον, σημαντικό λόγο για τη μείωση της ακατάλληλης χρήσης απεικόνισης, η οποία θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο και το κόστος για τους ασθενείς, το κόστος για το σύστημα υγείας και τους όγκους που συμβάλλουν στην παρούσα έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ακτινολογία», κατέληξε η Rula.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου