Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, οι διαφορές μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας μειώνονται, ενώ σε πολλούς τομείς της ζωής φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση. Σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος Gallup, από τα 53 βασικά δημογραφικά και κοινωνικά δεδομένα, 18 δείκτες έδειξαν σύγκλιση και μόνο 6 απέκλιναν μεταξύ 2008-2010 και 2022-2024. Ενώ παραμένουν οικονομικές, πληθυσμιακές και πολιτικές διαφορές, όπως οι χαμηλότεροι μισθοί και η αυξημένη υποστήριξη στο ακροδεξιό κόμμα AfD στην πρώην Ανατολική Γερμανία, φαίνεται το χάσμα να μικραίνει σε δείκτες όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η εμπιστοσύνη σε και ικανοποίηση από θεσμούς όπως η αστυνομία, ο στρατός κ.λπ.. Οι Ανατολικογερμανοί αποδεικνύονται πιο γενναιόδωροι σε χρήμα όσο και φιλοξενία, έχοντας μάλιστα καλύψει τη διαφορά της αντιλαμβανόμενης ευημερίας (41% έναντι 40% των Δυτικογερμανών το 2022-2024, από 31% και 42% αντίστοιχα το 2018-2010). Αναλυτικά τα ευρήματα εδώ.
Παρά τα όποια σημεία απόκλισης, παρατηρεί η Gullop, το «τείχος στο μυαλό» (Μauer im Kopf) -όρος που συνόψισε τις αβυσσώδεις πολιτισμικές, πολιτικές και ψυχολογικές διαφορές των Γερμανών Ανατολής και Δύσης- «γκρεμίζεται» σταθερά, με τις κοινές απόψεις να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή της ενωμένης Γερμανίας.
Ικανοποίηση από τη ζωή
«Υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των κατοίκων της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας ή των κατοίκων αγροτικών και αστικών περιοχών όταν αξιολογούν την ποιότητα ζωής τους» σχολιάζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιένας (Friedrich-Schiller-Universität Jena για τα ευρήματα της ετήσιας επιστημονικής μελέτης Germany Monitor 2023 (Deutschland-Monitor 2023) για τις κοινωνικές και πολιτικές θέσεις και εκτιμήσεις του γερμανικού πληθυσμού.
Αν και το στεγαστικό, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η αυξανόμενη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών θεωρούνται βασικά προβλήματα σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούν αισθάνονται ότι μένουν πίσω (19% έναντι 8%). Η απογοήτευση των Ανατολικογερμανών μπορεί ακόμα να εξηγηθεί από την υποεκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις στη Γερμανία, όπως στο δικαστικό σώμα και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023.
Σύμφωνα με την Marion Reiser, πολιτική επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, το αίσθημα αυτό τους απομακρύνει από τη δημοκρατία και τους ωθεί στην αγκαλιά των λαϊκιστικών κομμάτων: 4 στους 10 από τη δυτική Γερμανία (40%) και περισσότεροι από τους μισούς στην ανατολική (56%) δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.
Εντούτοις, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του περασμένου Ιουνίου στο Applied Research in Quality of Life για το μοτίβο εξέλιξης της ικανοποίησης από τη ζωή στα 5 και 30 χρόνια από την επανένωση (1990-2019), οι Ανατολικογερμανοί και όσοι μετακινήθηκαν στη Δύση είχαν μικρότερη σταθερότητα, γεγονός που αντανακλά τις άμεσες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις μετά την επανένωση. Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα έδειξαν για την ομάδα έδειξαν μεγαλύτερες πιθανότητες για αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή, σε αντίθεση με τους μετανάστες από δυτική προς ανατολική Γερμανία, που κινήθηκαν πτωτικά στους δείκτες ικανοποίησης, λόγω, πιθανώς, της προσαρμογής στις συνθήκες διαβίωσης της Ανατολικής Γερμανίας, σχολίασαν οι ερευνητές.
Ψυχική υγεία, νοσηρότητες και προσδόκιμο ζωής
Έρευνα του 2019 για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Journal of Health Monitoring συμπέρανε ότι ο επιπολασμός ψυχικών διαταραχών κυμαίνεται στο 27,7% του συνόλου των Γερμανών 18 έως 79 ετών. Οι διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας ήταν «μάλλον μικρές», σύμφωνα με τους ερευνητές. Το 36,6% των γυναικών της Ανατολικής Γερμανίας έχει διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή και το 33,7% των γυναικών της Δυτικής. Αντίστοιχα για τους άνδρες, ήταν 20,4%, και 23%. Ειδικά για την κατάθλιψη, ήταν συχνότερη στη Δυτική Γερμανία (10,3%) έναντι της Ανατολικής (9,1%), γεγονός που οι ερευνητές απέδωσαν στις περισσότερες διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Δύση.
Τα αποτελέσματα αναφορικά με καταστάσεις υγείας και συνήθειες σχετιζόμενες με αυτή καθώς και το προσδόκιμο ζωής έδειξαν: Προσδόκιμο ζωής: Μετά την επανένωση, το προσδόκιμο ζωής ήταν 77,2 έτη για τις γυναίκες της Ανατολικής Γερμανίας και 79,5 έτη για της Δυτικής, και για τους άνδρες 69,9 και 73,1 έτη αντίστοιχα. Μέχρι το 2015, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών της Ανατολικής Γερμανίας ξεπέρασε ελαφρώς της Δύσης, ενώ των ανδρών παρέμεινε κατά ένα χρόνο χαμηλότερο.
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ο επιπολασμός των καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν 13% στην Ανατολική Γερμανία (συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου) έναντι 11,7% στη Δύση. Η καρδιαγγειακή θνησιμότητα στην Ανατολική Γερμανία ήταν 1,52 φορές υψηλότερη για τις γυναίκες και 1,44 για τους άνδρες το 1990, ενώ μειώθηκε σε 1,18 και 1,24 μέχρι το 2016. (Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2020 στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε περισσότερες νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας στην Ανατολική Γερμανία, «πιθανώς λόγω του ότι παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι πολύ πιο συχνές εκεί», κατά τους ερευνητές).
Καρκίνος: Η επίπτωση του καρκίνου το 2014 ήταν 227.000 περιστατικά για τις γυναίκες και 249.000 για τους άνδρες. Οι γυναίκες στη Δυτική Γερμανία και οι άνδρες στην Ανατολική είχαν υψηλότερη συνολική επίπτωση καρκίνου. Ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν σημαντικά χαμηλότερα για τις γυναίκες και υψηλότερα για τους άνδρες της Ανατολικής Γερμανίας.
Υποκειμενική υγεία: Τη δεκαετία του 1990, η πλειοψηφία (πάνω από 60%), και οι δύο πλευρές αξιολογούσαν την υγεία τους ως «καλή» ή «πολύ καλή». Βελτιώσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις ηλικίες 55-79 ετών, ιδίως στους Δυτικογερμανούς, γεγονός που δείχνει μεγαλύτερο χάσμα Ανατολής-Δύσης μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών.
Παχυσαρκία: Τα πρώτα στοιχεία μετά την επανένωση έδειξαν σημαντικά υψηλότερη παχυσαρκία στην Ανατολή. Πρόσφατα αυτοαναφερόμενα στοιχεία (2017) δείχνουν ποσοστά άνω του 20% σε ανατολικά κρατίδια όπως το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η Θουριγγία, με χαμηλότερα επίπεδα σε πόλεις-κράτη όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο.
Σωματική αδράνεια: Μετά την επανένωση, η αδράνεια κυμαινόταν στο 49,2% στους άνδρες της Ανατολικής Γερμανίας και 41% στη Δύση και στις γυναίκες στο 58,7% και 50,3% αντίστοιχα. Σήμερα, η συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους παραμένει χαμηλότερη στην Ανατολή (13-18%) σε σύγκριση με το 34-37% της Δύσης.
Αναδρομή στην ασθένεια των τειχών
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 έφερε την «ελευθερία», όχι όμως και τη λύτρωση από το ψυχολογικό βάρος. Η ασθένεια των τειχών ή «Mauerkrankheit», όρος που εισήγαγε ο Ανατολικογερμανός ψυχίατρος Δρ Dietfried Mueller-Hegemann, περιέγραφε τα ψυχολογικά συμπτώματα που βίωναν πολλοί Ανατολικογερμανοί λόγω του εγκλωβισμού τους από το τείχος.
Περιπτώσεις όπως αυτή μιας 40χρονης πωλήτριας που δεν μπορούσε να κλείσει το σαγόνι της -ήταν παγιδευμένη στη μία πλευρά του τείχους, ενώ ο σύζυγός της ζούσε στην άλλη-, ενός 31χρονου οδοντιάτρου που έψαχνε στο λιμάνι πλοίο για την Κίνα και μιας μοδίστρας που πίστευε ότι την καταδιώκουν λεσβίες, καθώς και πάνω από 100 άτομα με κατάθλιψη, παρανοϊκές ιδέες, ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις, ήταν για τον Δρ. Mueller-Hegemann αποτέλεσμα «μιας ιδιαίτερα καταθλιπτικής πραγματικότητας μετά την ανέγερση του τείχους το 1961».
Η συγγραφέας Jessica Wapner στο βιβλίο της Wall Disease: The Psychological Toll of Living Up Against a Border (2020), σημειώνει: «τα συμπτώματα της ασθένειας του τείχους περιλάμβαναν την αίσθηση του εγκλωβισμού και της απομόνωσης από τους φίλους και την οικογένεια. Ανάμεσα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, που προέρχονταν από το Τείχος του Βερολίνου, συγκαταλέγονταν η ψύχωση, η σχιζοφρένεια και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ο αλκοολισμός, θυμός, απελπισία, κατάθλιψη και αυτοκτονία».
Σήμερα, για πολλούς «η κληρονομιά του Mauerkrankheit συνεχίζεται». «Είδα τους πάσχοντες από την ασθένεια στην Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Μπέλφαστ και κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού» αναφέρει ο Καναδός συγγραφέας Marcello Di Cintio. Στη Βόρεια Ιρλανδία, η Aideen Maguire, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, σε έρευνά της το 2016, διαπίστωσε ότι όσοι διαβιούν κοντά στα τείχη, όπως αυτό της Ειρήνης στο Μπέλφαστ, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά (19%) και αγχολυτικά (39%) φάρμακα.
*Με πληροφορίες από το The New Yorker, το BBC και το The Indian Express.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(8796)
-
▼
Νοεμβρίου
(592)
- Αγγλία: Νεκρό βρέφος 7 μηνών μετά από επίθεση σκύλ...
- Τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα της Μέρκελ: Ο γοητ...
- Σιγκαπούρη: Τρίτη εκτέλεση σε μια εβδομάδα - Απαγχ...
- Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Φιντάν: Η Συνθήκη ...
- Γιάφκα στο Παγκράτι: «Άγνωστος» στις Αρχές ο 49χρο...
- Πόλεμος στο Ισραήλ - Μοχάμεντ Ντέιφ: Ζει ο «εγκέφα...
- Ενδοοικογενειακή βία: Γυναίκα στη Λέσβο πάτησε το ...
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι
- Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη Γαλλία - Καθυστερ...
- Τουρκία - Προκαλεί ο Φιντάν: Προτεραιότητα η «τουρ...
- Κυριάκος Μητσοτάκη: Ο ρόλος του στο να αποφευχθεί ...
- Θεσσαλονίκη: Έλατο ύψους 20 μέτρων στήθηκε στην πλ...
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Διάσταση απόψεων ΗΠΑ-Ε...
- «Όχι» του ΣτΕ στο να επιστρέψει η «Κιβωτός του Κόσ...
- Ιταλία: Τριβές στο κόμμα της Μελόνι - «Να αφαιρεθε...
- Διώρυγα του Σουέζ: Γεγονός η μεγαλύτερη διέλευση σ...
- Βραζιλία: Νομικοί μπελάδες για τον Μπολσονάρου - Κ...
- Mpox: Και δεύτερο εμβόλιο για επείγουσα χρήση από ...
- Επιχείρηση του Εσωτερικών Υποθέσεων για ναρκωτικά ...
- Κρήτη: Πλήθος νεκρών ποντικών στο λιμάνι του Ηρακλ...
- Κατανοώντας τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
- Μενίδι: Συνελήφθη ο 25χρονος που πυροβόλησε και τρ...
- Ισραήλ - IDF: Έρευνα για τον θάνατο του 71χρονου Ι...
- Politico: Η Μέρκελ ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα για ...
- Chiquilin de Bachin - Astor Piazzolla arr. for Vio...
- Robo Χ
- Πιγκουίνος κολύμπησε για πρώτη φορά στα χρονικά μέ...
- GAC Aion UT
- ΗΠΑ: Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - Τουλάχιστον δύο νεκ...
- Βρετανία: Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε τους Ρώσους...
- Λευκός Οίκος: Απορρίπτει τα εντάλματα σύλληψης του...
- Ουκρανία: Η Βρετανία πλέον εμπλέκεται άμεσα, λέει ...
- Η κυρά Ρηνιώ της Κίναρου είχε ζητήσει ένα γαϊδουρά...
- Ο 16χρονος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφί...
- London School of Economics - Οι Έλληνες του LSE: Π...
- Μαρκόπουλο: Προφυλακίστηκε ο 19χρονος για τον θάνα...
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου
- Η ισπανική αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία που στρατο...
- Θεσσαλονίκη: Δεκάχρονος κατέρρευσε μπροστά στη μητ...
- Αλεξοπούλου για το «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σα...
- Γερμανία: Τις πρώτες βοήθειες παρείχε η Ούρσουλα φ...
- Λάρισα: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε ζημιές σε 13 σ...
- Γερμανία: Η Μέρκελ στα απομνημονεύματά της περιγρά...
- Κρήτη: Πρόγαμος στο Ρέθυμνο έγινε πεδίο μάχης - Πυ...
- Οι Τούρκοι ξανάρχισαν τις προκλήσεις στο Αιγαίο
- Θεσσαλονίκη: 22χρονος Αφγανός προσπάθησε να βιάσει...
- Google: Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τη δικαιο...
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτ...
- Στην καρδιά των Άνδεων: Ιστορική ελληνική ανάβαση ...
- Ρωσία: Η Μόσχα κατέρριψε δύο πυραύλους Storm Shado...
- Βουλή: Άρση ασυλίας για τον Καλλιάνο μετά από μήνυ...
- Ρωσία: Περιμένουμε και από τη Δύση την ίδια υπεύθυ...
- Άγριος καυγάς στην Τουρκία: Άνδρας επιχείρησε να μ...
- 39 Ελληνοαμερικανoί εξελέγησαν στο Κογκρέσο και στ...
- Δίωξη για δωροδοκία ύψους 250 εκατ. δολαρίων στον ...
- Οι πανάκριβοι ευρωπαϊκοί πύραυλοι που χτύπησαν χτε...
- Ένας στους πέντε ενήλικες ενημερώνεται από τους in...
- Πυρηνικά: Χώρες της Δύσης υπέβαλαν σχέδιο απόφασης...
- Νίκος Ρωμανός: Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με το ...
- Αγόραζε φάρμακα στην Ελλάδα και τα πουλούσε παράνο...
- Κρήτη: Φωτιά στο οινοποιείο που είχαν χάσει την ζω...
- Λήστεψαν βενζινάδικο και καφετέρια μέσα σε μια ώρα...
- Καταζητούμενος για δολοφονία στην Πορτογαλία συνελ...
- Λαμία: Συνελήφθη υπάλληλος της Περιφέρειας Στερεάς...
- Μπιλιράκης, Μαλλιωτάκη και άλλοι Αμερικανοί βουλευ...
- "The Secret of the Universe". ENIGMA Space. Full f...
- Pininfarina σχεδίασε το πρώτο 500αράκι με… δύο τρο...
- Ρολόι Τα σπανιότερα και ακριβότερα grand complicat...
- Δείτε γιατί μερικές γάτες βγάζουν απειλητικούς ήχο...
- Ανήλικοι έκαναν κόλαση τη ζωή 12χρονης - Την απειλ...
- Παρατείνεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών...
- Ιός Oropouche: Συναγερμός μετά από επιβεβαιωμένη μ...
- Καυγάς σε λεωφορείο ανάμεσα σε επιβάτη και οδηγό γ...
- Ωραιόκαστρο: 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου είχε κ...
- Παγκράτι: Σε αποθήκη του διαμερίσματος βρέθηκαν τα...
- Ελληνικός Θόλος: Πότε απαντά το Ισραήλ, τι ζήτησε ...
- Πες μου τον… «Κ.Α.Δ.» σου να σου πω τι χρήματα δικ...
- Ρωσία: Σύλληψη Γερμανού πολίτη που κατηγορείται γι...
- Amazon: Είσοδος και στις ΑΠΕ με μεγάλα έργα αιολικ...
- Αζτέκοι Έρευνα Η «σφυρίχτρα θανάτου» των Αζτέκων τ...
- Πάτρα: Κύκλωμα διακινούσε «μαϊμού» προϊόντα με κέρ...
- Αμελείς και με κακή υγεία οι 65ρηδες στην Ελλάδα –...
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν νάρκες κ...
- Μέριλαντ: 30χρονη εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ...
- Ποιος είναι ο ρομποτικός σκύλος που γνώρισε ο Μητσ...
- Καναδάς: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταλλάχτηκε...
- Πούτιν: Διαπραγματευτικό χαρτί το νέο πυρηνικό δόγ...
- Το ChatGPT στη ζωή μας: Οδηγός εξοικονόμησης χρόνο...
- Κολονοσκόπηση και ενδοσκόπηση με τη βοήθεια Τεχνητ...
- Ισραήλ: Νεκρός ο διοικητής της μονάδας πυραύλων με...
- Ένα ανθεκτικό μικρόβιο παραλίγο να σκοτώσει αυτή τ...
- Ένα παιδί κάθε 3 ημέρες αναφέρει πως κακοποιείται ...
- ΒΒC: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με του...
- Τζόρτζια Μελόνι: «Η παράνομη μετανάστευση συνδέετα...
- Μήνυμα Λαβρόφ στη Δύση: Μελετήστε προσεκτικά το νέ...
- Ζημιά και σε δεύτερο καλώδιο, που συνδέει Λιθουανί...
- Ντόναλντ Τραμπ: Το δόγμα με τις «προκλητικές» προτ...
- Νορβηγία: Ο 27χρονος γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μά...
- Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ: Χριστουγεννιάτικη ...
- Mercedes-AMG S 63 Brabus 1000 ALL GRAΥ,
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
Νοεμβρίου
(592)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου