Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί οι άνδρες τρώνε τόσο πολύ κρέας;


Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών στον πλανήτη φαίνεται να καταναλώνει πολύ περισσότερο κρέας από όσο πρέπει. Το κρέας έχει εδώ και αιώνες κεντρική θέση στην ανθρώπινη διατροφή. Η υπερκατανάλωσή του ωστόσο -ιδιαίτερα από τους άνδρες- δημιουργεί πλέον μεγάλες ανησυχίες για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ενώ λοιπόν το κρέας, ιδίως το κόκκινο, παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και σίδηρο, η υπερβολική κατανάλωσή του συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η παχυσαρκία. Παρόλα αυτά, οι άνδρες συχνά καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο κρέας από τις γυναίκες. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;




Η πολιτισμική δύναμη του κρέατος
Η σχέση μεταξύ ανδρών και κρέατος είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και τους κοινωνικούς κανόνες. Ιστορικά, το κρέας υπήρξε σύμβολο δύναμης, εξουσίας και αρρενωπότητας. Σε πολλούς πολιτισμούς, η κατανάλωση κρέατος επιφυλάσσονταν για ειδικές περιστάσεις και οι κυνηγοί, συχνά άνδρες, εξυμνούνταν για την παροχή του. Αυτή η παράδοση που συνδέει το κρέας με τον ανδρισμό έχει διατηρηθεί και στη σύγχρονη εποχή. Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συνδέουν την κρεατοφαγία με τον ανδρισμό και τη δύναμη, ενώ θεωρούν τη φυτική διατροφή λιγότερο αρρενωπή ή ακόμη και «θηλυκή».
Η διαφήμιση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενισχύουν επίσης αυτούς τους συσχετισμούς. Σε πολλές περιοχές, το κρέας διατίθεται στο εμπόριο ως σύμβολο της ανδρικής ταυτότητας -σκεφτείτε την τυπική εικόνα ενός άνδρα που ψήνει μπριζόλες σε μπάρμπεκιου ή παραγγέλνει ένα τεράστιο μπιφτέκι. Οι εταιρείες αξιοποιούν εδώ και χρόνια αυτή την αφήγηση για να πουλήσουν προϊόντα, εξισώνοντας την κατανάλωση κρέατος με την τραχύτητα, την ανεξαρτησία και τη δύναμη.

Κοινωνική πίεση και ταυτότητα
Οι άνδρες τείνουν επίσης να αισθάνονται κοινωνική πίεση για την κατανάλωση κρέατος. Σε ομαδικά περιβάλλοντα, ιδίως με άλλους άνδρες, η επιλογή μιας φυτικής ή ελαφρύτερης επιλογής μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στον κανόνα. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μέρος αυτού που οι ερευνητές αποκαλούν «ηγεμονική αρρενωπότητα», όπου τα κυρίαρχα πολιτισμικά ιδεώδη για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας ενισχύονται μέσω της πίεσης των συνομηλίκων. Η αποφυγή ή η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να μοιάζει με προσβολή αυτών των ιδανικών, ειδικά σε πολιτισμούς που αποδίδουν αξία στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

Bιολογικά κίνητρα
Ενώ μεγάλο μέρος της κατανάλωσης κρέατος από τους άνδρες οφείλεται σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, η βιολογία μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Το κρέας είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, πρωτεϊνών και λιπών -θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει βέλτιστα. Για τους άνδρες, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν υψηλότερες θερμιδικές και πρωτεϊνικές ανάγκες από τις γυναίκες λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας και των επιπέδων τεστοστερόνης, το κρέας μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός τρόπος κάλυψης αυτών των αναγκών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε σίδηρο είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών κυττάρων του αίματος, ιδίως για άτομα με σωματικά απαιτητικό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η βιολογική παρόρμηση για κατανάλωση κρέατος δεν εξηγεί την υπερκατανάλωση. Το ανθρώπινο σώμα δεν απαιτεί τις υπερβολικές ποσότητες κρέατος που παρέχουν πολλές σύγχρονες δίαιτες, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Η υπερκατανάλωση, επομένως, φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από ψυχολογικές και πολιτισμικές καταβολές, παρά από την καθαρά βιολογική αναγκαιότητα.



Κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση
Η υπερκατανάλωση κρέατος, ιδίως κόκκινου και επεξεργασμένου, έχει καλά τεκμηριωμένους κινδύνους για την υγεία. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων μερίδων κρέατος συνδέεται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου (όπως του παχέος εντέρου), διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου. Τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και επιβλαβών ενώσεων που παράγονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν. Παρόλα αυτά, πολλοί άνδρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στο κρέας στη διατροφή τους, μερικές φορές εις βάρος της υγείας τους.
Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να λάβουν υπόψη τους τις διατροφικές οδηγίες ή να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ακόμη και όταν γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να υιοθετούν πιο εύκολα πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος, αφού λάβουν ιατρική συμβουλή. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρούν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος ως παραχώρηση στην ασθένεια ή τη γήρανση, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη μετατόπιση των διατροφικών προτύπων προς πιο φυτικές, συνειδητοποιημένες για την υγεία επιλογές.

Περιβαλλοντικές και ηθικές εκτιμήσεις
Εκτός όμως από τους κινδύνους για την υγεία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της μεγάλης κλίμακας παραγωγής κρέατος είναι σημαντικός. Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην αποψίλωση των δασών και στη χρήση νερού. Η συνειδητοποίηση αυτών των περιβαλλοντικών συνεπειών έχει οδηγήσει πολλούς να υιοθετήσουν δίαιτες με βάση τα φυτά ή να περιορίσουν την πρόσληψη κρέατος. Ωστόσο, η πολιτισμική και βασισμένη στην ταυτότητα προσκόλληση που έχουν οι άνδρες στο κρέας δυσκολεύει τους άνδρες να υιοθετήσουν αυτές τις αλλαγές, ακόμη και αν έχουν επίγνωση των περιβαλλοντικών διακυβευμάτων.
Ορισμένοι άνδρες, ωστόσο, αρχίζουν να στρέφονται προς πιο βιώσιμες και ηθικές διατροφικές πρακτικές. Κινήματα όπως η «μειωτική διατροφή», η οποία ενθαρρύνει τη μείωση αλλά όχι την εξάλειψη του κρέατος, προσφέρουν έναν συμβιβασμό που απευθύνεται σε όσους δεν είναι έτοιμοι να γίνουν πλήρως χορτοφάγοι ή vegan. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκπαίδευση και η έκθεση σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση του χάσματος.

Αλλαγή της αφήγησης
Για να μειώσουμε την υπερκατανάλωση κρέατος μεταξύ των ανδρών, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολιτισμικές αφηγήσεις που εξισώνουν την κρεατοφαγία με την αρρενωπότητα. Η ενθάρρυνση πιο υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών απαιτεί επαναπροσδιορισμό τού τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σύγχρονη κοινωνία. Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας και οι αναπαραστάσεις στα μέσα ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν, εξυμνώντας τους άνδρες που υιοθετούν ισορροπημένη, φυτική διατροφή και διαλύοντας τον μύθο ότι το κρέας είναι απαραίτητο για τη δύναμη ή τον ανδρισμό.

Επιπλέον, η αύξηση της διαθεσιμότητας και της ελκυστικότητας εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως τα μπιφτέκια με βάση τα φυτά ή το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, μπορεί να προσφέρει στους άνδρες πιο υγιεινές επιλογές που εξακολουθούν να ικανοποιούν τις προτιμήσεις τους. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν τη γεύση και την υφή του κρέατος χωρίς τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, καθιστώντας τις μια βιώσιμη επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους χωρίς να θυσιάσουν τα τρόφιμα που αγαπούν – και χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους στη διαδικασία.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου