Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Οξύνεται το πρόβλημα με τις φοιτητικές κατοικίες (πίνακας + pics)

Οξύνεται το πρόβλημα με τις φοιτητικές κατοικίες (πίνακας + pics)
Κάθε πέρυσι και καλύτερα για τα φοιτητικά σπίτια – και μάλιστα σε μία συγκυρία όπως η τωρινή όπου πλέον οι τιμές των κατοικιών, γενικότερα στην ελληνική κτηματαγορά, απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του 2008, προ δημοσιονομικής κρίσης.

Φέτος, 5 βασικές τάσεις καταγράφονται στον τομέα της φοιτητικής κατοικίας που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο λόγω και των ανακοινώσεων των βάσεων εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα:
  1. Περαιτέρω άνοδος τιμών ακολουθώντας τη γενικότερη αυξητική τάση στην αγορά κατοικίας η οποία απέχει μόλις κατά 4,1% από τα ιστορικά υψηλά του 2008 ως προς τις τιμές πώλησης με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
  2. Χαμηλή προσφορά ιδιαίτερα σε μικρά σπίτια 30 έως 50 τετραγωνικά μέτρα, χαμηλότερη ακόμη σε σύγκριση και με τη γενικότερη έλλειψη που καταγράφεται ευρύτερη στην εγχώρια κτηματαγορά στον τομέα της κατοικίας.
  3. Περισσότερες ανακαινισμένες και επιπλωμένες κατοικίες με την προσδοκία από τους ιδιοκτήτες για υψηλότερες αποδόσεις.
  4. Χαμηλότερο ενδιαφέρον για αγορά σπιτιών από τις οικογένειες των φοιτητών.
  5. Αυξημένο ενδιαφέρον περισσότερων μεγάλων παικτών του εγχώριου real estate για ένα πιο οργανωμένο προϊόν φοιτητικής κατοικίας, που μπορεί πλέον να αποτελεί και επενδυτικό προϊόν με σταθερή ετήσια απόδοση στην πρώτη πενταετία.




Ανά την Αθήνα, σε ουκ ολίγες δημοφιλείς περιοχές για τα λεγόμενα φοιτητικά σπίτια, τα ενοίκια μέσα σε έναν χρόνο έχουν σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά ανόδου για τα μικρά σπίτια από 30 έως 50 τετραγωνικά μέτρα, με μεγάλη αύξηση και στις περιοχές που θεωρούνταν στο πρόσφατο παρελθόν πιο φτηνές, όπως η Κυψέλη, η λεωφόρος Πατησίων και η Αχαρνών, όπου ενδεικτικά οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30% μέσα σε έναν χρόνο. Πλην του Αιγάλεω, δεν υπάρχουν πλέον περιοχές στην Αθήνα όπου το μέσο ενοίκιο στα μικρά σπίτια να είναι κάτω των 10 ευρώ ανά τ.μ. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, η πλειονότητα αφορά σπίτια ισόγεια ή ημιυπόγεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αγγελίας στο Περιστέρι για ανακαινισμένο ισόγειο 45 τ.μ., του 1980, ενεργειακής κλάσης Η, που μισθώνεται προς 400 ευρώ τον μήνα ή 9 ευρώ ανά τ.μ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις δημοφιλείς φοιτητουπόλεις στην επαρχία, όπου συμφέρει σαφώς περισσότερο η ενοικίαση ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιπλωμένο διαμέρισμα 3ου ορόφου του 1966 στην Πάτρα, ανακαινισμένο το 2021, επιφάνειας 30 τ.μ., νοικιάζεται προς 420 ευρώ τον μήνα ή αλλιώς 14 ευρώ ανά τ.μ., ή στούντιο μόλις 22 τ.μ. του 1989 στον Βόλο, ανακαινισμένο το 2022, 2ου ορόφου, μισθώνεται προς 280 ευρώ ή αλλιώς στα 13 ευρώ ανά τ.μ.

Στη συμπρωτεύουσα είναι ακόμη πιο έντονη η διαφορά στα ενοίκια μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων σπιτιών, αν ληφθεί υπόψη ότι τα μεγαλύτερα σπίτια κοντά στα 70 τ.μ. στο κέντρο μισθώνονται μεταξύ 7,5-8 ευρώ ανά τ.μ., όταν για ένα ανακαινισμένο, ισόγειο στούντιο 29 τ.μ. στο κέντρο, επιπλωμένο, η τιμή ανεβαίνει στα 12 ευρώ ανά τ.μ. ή 350 ευρώ τον μήνα. Πανελλαδικά, από τις αγγελίες στο δίκτυο του Spitogatos (www.spitogatos.gr) προκύπτει ετήσια αύξηση της τάξης του 10% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, με ενδεικτικά στην Αττική το μέσο ενοίκιο να αντιστοιχεί σε 10,8 ευρώ ανά τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη σε αρκετές περιοχές, πλην του κέντρου, να είναι κάτω των 10 ευρώ/τ.μ.



Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών καταγράφηκαν στη Λαμία και στο Αγρίνιο, ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται σε σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο.
Ελλειψη προσφοράς

«Οι τιμές των ενοικίων και φέτος για τα φοιτητικά σπίτια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά συγκριτικά με πέρυσι, έστω κι αν γενικότερα στην κτηματαγορά φέτος βλέπουμε τάσεις σταθεροποίησης», δηλώνει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, προσθέτοντας ότι «ο βασικός λόγος της αυξητικής αυτής τάσης είναι το γεγονός ότι παραμένει το βασικό πρόβλημα της αγοράς που είναι η μεγάλη έλλειψη ακινήτων και ειδικά στις κατηγορίες των πιο μικρών σπιτιών, π.χ. έως 60 τετραγωνικά μέτρα.

 

Λευτέρης Ποταμιάνος

Εκεί, η ζήτηση είναι ακόμη υψηλότερη, γενικότερα, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, των μεγαλύτερων σπιτιών, όχι μόνο από τους φοιτητές που αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση αυτή την περίοδο, αλλά και από ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, με πιο περιορισμένα οικονομικά, μονογονεϊκές οικογένειες. Τη μικρή κατοικία τη ζητούν όλοι, επομένως είναι και αυτή που νοικιάζεται πιο εύκολα και άρα έχει μικρότερη προσφορά».

Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας για τη φοιτητική κατοικία φέτος ο κ. Ποταμιάνος δηλώνει ότι ισχύει η ρήση του «κάθε πέρυσι και καλύτερα», εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία για όσους αναζητούν αυτήν τη στιγμή ένα μικρό σπίτι προς ενοικίαση: Καταρχάς να διευρύνουν την ακτίνα της αναζήτησής τους σε σπίτια που μπορεί να μη βρίσκονται τόσο κοντά σε ένα πανεπιστήμιο αλλά εξυπηρετούνται από μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και να κινηθούν γρήγορα, να μην αφήσουν την αναζήτηση την τελευταία στιγμή για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με την προσδοκία να μην πληρώσουν ένα ενοίκιο παραπάνω, δεδομένου ότι η προσφορά στις αρχές του φθινοπώρου θα είναι ακόμη πιο περιορισμένη. Ως προς τις τιμές, με βάση τα επίσημα στοιχεία από τον Σύλλογο Μεσιτών της Αθήνας, είναι ενδεικτική η αύξηση στην Κυψέλη, όπου μέσα σε έναν χρόνο καταγράφεται άνοδος των μέσων ενοικίων πάνω από 30%, αγγίζοντας σχεδόν τα 12 ευρώ ανά τ.μ. για τα μικρά σπίτια των 30-50 τ.μ. από τα 9 ευρώ που ήταν το μέσο ενοίκιο πέρυσι. Μια ανάσα από τα 10 ευρώ ανά τ.μ. είναι το μέσο ενοίκιο στη Λ. Πατησίων – Αχαρνών, ενώ και στην «παραδοσιακή» γειτονιά του Ζωγράφου η αύξηση είναι σε διψήφιο ποσοστό σε ποσοστό πάνω από 17% με μία μέση τιμή λίγο χαμηλότερη των 11 ευρώ ανά τ.μ. Στην Καλλιθέα η μέση τιμή έχει πλέον σκαρφαλώσει σχεδόν στα 12 ευρώ ανά τ.μ. από τα 9,7 πέρυσι, ενώ οι σχετικά πιο φθηνές περιοχές του Αιγάλεω και του Πειραιά σημειώνουν άνοδο από 17-19%.



Αν και θα ήταν μία πρώτης τάξεως λύση για το μοίρασμα των εξόδων, από τις ζητήσεις στους μεσίτες των οικογενειών που αναζητούν ακίνητα για φοιτητές δεν φαίνεται να προκύπτει ότι υπάρχει ιδιαίτερα στη χώρα μας η κουλτούρα της συγκατοίκησης, όπως αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος: «Δεν υπάρχει η προοπτική της συγκατοίκησης στον βαθμό που το έχει ανάγκη η αγορά – θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερο, αλλά φαίνεται να είναι έξω από την κουλτούρα του Ελληνα. Το μοντέλο της συγκατοίκησης βλέπαμε ότι λειτουργούσε περισσότερο στο παρελθόν, τις περασμένες δεκαετίες, ωστόσο τώρα εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν υιοθετείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπως δεν υιοθετείται και η άλλη τάση που είναι δεδομένη στο εξωτερικό, να μισθώνονται δηλαδή μεμονωμένα δωμάτια στα σπίτια, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Από την άλλη, το συναντάμε σε Κύπριους φοιτητές που έρχονται στην Ελλάδα», σχολιάζει ο πρόεδρος των μεσιτών.
Οι ανακαινίσεις

Φέτος, μία ειδοποιός διαφορά που είναι εντονότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι είναι περισσότερα τα ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις εξοπλισμένα, ακόμη και επιπλωμένα σπίτια. «Υπάρχει μεγάλο ποσοστό -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- ανακαινισμένων σπιτιών στην αγορά, γιατί οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει 25% επιπλέον του συμβατικού ενοικίου», δηλώνει ο κ. Γιώργος Κοπανιτσάνος, μεσίτης-εκτιμητής ακινήτων της Kopanitsanos Real Estate, από τα πλέον γνωστά και παλιά μεσιτικά γραφεία με παρουσία πάνω από έξι δεκαετιών στην Πάτρα. Το όφελος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διπλό για τον ιδιοκτήτη γιατί ναι μεν μπορεί να δαπανά 15.000-20.000 για την ανακαίνιση ενός παλιότερου σπιτιού, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά δίνουν μεγαλύτερη ζωή και άρα αξία στην περιουσία του, επιτυγχάνοντας παράλληλα και υψηλότερο ενοίκιο.

«Παλιότερα υπήρχε η λογική ότι όπως και να έχει ένα ακίνητο θα νοικιαστεί – τώρα όμως φαίνεται ότι αλλάζει αυτό γιατί ειδικά στην Πάτρα, η οποία δεν έχει τουρισμό, συνολικά, η τοπική οικονομία τα τελευταία 2-3 χρόνια επενδύει στον φοιτητή, είτε πρόκειται για τη διαμονή, είτε για την εστίαση με νέα καταστήματα, είτε για τη διασκέδαση.



Από την πλευρά τους και οι οικογένειες των φοιτητών αναζητούν και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν κάτι καλύτερο για τη διαμονή των παιδιών τους, αν είναι κάτι πιο σύγχρονο ή επιπλωμένο ή αν συμπεριλαμβάνει και κάποια σταθερά κόστη όπως το νερό ή το Ιντερνετ ώστε να έχουν καλύτερη διαχείριση του μηνιαίου προϋπολογισμού τους». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Κοπανιτσάνο, είναι λιγότεροι φέτος οι ενδιαφερόμενοι γονείς για αγορά σπιτιού με το παλιότερο σκεπτικό της επένδυσης.

Η αιτία έχει να κάνει με την άνοδο των τιμών των ακινήτων το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, που είναι ακόμη πιο έντονη στα μικρά ακίνητα έως 50 τετραγωνικών μέτρων, μία παράμετρος που λειτουργεί αποτρεπτικά σε αυτή τη συγκυρία στο ενδεχόμενο αγοράς. «Είναι πολύ μικρό, μονοψήφιο το ποσοστό των ενδιαφερομένων οικογενειών που ρωτούν για την αγορά παρά για την ενοικίαση ενός φοιτητικού σπιτιού».

Στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης όπου καταγράφονται και οι υψηλότερες τιμές, τα ενοίκια για μία κατοικία φτάνουν τα 270- 300 ευρώ στα 30 τ.μ. και από 45 έως 60 τ.μ. φτάνουν έως και τα 600 ευρώ. Αν ωστόσο οι οικογένειες διευρύνουν το πεδίο αναζήτησής τους έξω από το κέντρο της πόλης, τα σπίτια μπορεί να είναι ακόμη και κατά 30% φθηνότερα σε μία επαρχιακή πόλη που καλύπτονται πιο εύκολα οι αποστάσεις.
Οι μεγάλοι «παίκτες»

Ακριβώς πάντως οι συνθήκες διαχρονικής έλλειψης προσφοράς στο κομμάτι της φοιτητικής κατοικίας έχουν δημιουργήσει εσχάτως και νέα δεδομένα στην αγορά, με εντονότερη πλέον την είσοδο ιδιωτών στο παιχνίδι. Ηδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχαν κάνει πιο έντονη την παρουσία τους οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί εσχάτως στα μεγάλα αστικά κέντρα – φοιτητουπόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, είτε από εταιρείες είτε από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές (Hamlet, Oikotrust, Smik, MyFlat κ.ά.), ενώ τώρα μεγάλοι παίκτες του εγχώριου real estate, αλλά και νέοι, εισερχόμενοι από το εξωτερικό λαμβάνουν θέση δημιουργώντας και διαμερίσματα-επενδυτικά προϊόντα. Μόλις προ ημέρων, η Arish Capital Partners από το Λονδίνο ξεκίνησε την κατασκευή στην Πάτρα για το πρώτο της project οργανωμένων φοιτητικών κατοικιών στην Ελλάδα με το «Waterwall», το οποίο θα είναι έτοιμο, με βάση τον προγραμματισμό, τον Μάιο του 2025.

H εταιρεία, η οποία έρχεται τώρα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης, διαχείρισης και επενδύσεων ακινήτων με ιδιαίτερη εξειδίκευση και σε προγράμματα Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές, διαθέτοντας γραφεία σε Λονδίνο, Ντουμπάι και Λισαβώνα, βρίσκεται κατά τις πληροφορίες σε αναζήτηση και άλλων ακινήτων για τον σκοπό αυτόν στη χώρα μας, όπως π.χ. στην Αθήνα στην περιοχή της Καλλιθέας. Στην Πάτρα, που αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας φιλοξενώντας κοντά στους 35.000 φοιτητές, η εταιρεία κατασκευάζει σε ένα παλιό ακίνητο 56 επιπλωμένες φοιτητικές κατοικίες μαζί με κοινόχρηστους χώρους μελέτης, κινηματογράφου, πλυντηρίων, ταράτσα κ.ά. Τα διαμερίσματα έχουν πουληθεί, κατά τις πληροφορίες, στην πλειονότητά τους κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές (σ.σ.: δεδομένου ότι η Πάτρα έχει προσελκύσει τους προηγούμενους μήνες ουκ ολίγους επενδυτές λόγω ακριβώς της διατήρησης των χαμηλών ορίων των 250.000 στα προσύμφωνα μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου), προσφέροντας συγκεκριμένες αποδόσεις στους αγοραστές, σταθερές, στο 5% για τα πρώτα πέντε χρόνια και εν συνεχεία, από το 6ο έως το 15ο έτος, ανάλογα με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς.

Το νέο project με υπηρεσίες all inclusive θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία διαχείρισης Hamlet, με επικεφαλής τον κ. Ακη Αργυρόπουλο, η οποία έχει μακρά παρουσία στο κομμάτι των ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών στην Ελλάδα. Η τελευταία διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια ιδιωτικές επιπλωμένες φοιτητικές κατοικίες με ενσωματωμένες δαπάνες (για Ιντερνετ, νερό) πλην του ρεύματος για τους φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κομοτηνή συνεργαζόμενη και με την Επενδυτική Εταιρεία Ακινήτων PremiaProperties ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει επίσης κάνει «άνοιγμα» στο κομμάτι ευρύτερα της «κοινωνικής κατοικίας» όπως το προσδιορίζει η ίδια, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα φοιτητικά διαμερίσματα. Κι αυτό γιατί, όπως σχολιάζει ο κ. Αργυρόπουλος «το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς αφορά διαμερίσματα που είναι κατάλληλα να εξυπηρετούν παράλληλα και τις ανάγκες των φοιτητών, καθώς θα μπορούσαν να μισθωθούν και σε ηλικιωμένους, δημοσίους υπάλληλους που υπηρετούν σε άλλες πόλεις, μονογονεϊκές οικογένειες, στρατιώτες κ.λπ. Η αγορά κτιρίων στέγασης φοιτητών (Purpose Βuilt Student Accommodation – PBSA) αφορά κτίρια κατασκευασμένα και ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες των φοιτητών, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μικρότερο μέγεθος, αρκετές υπηρεσίες, έμφαση στην ασφάλεια, τη συγκατοίκηση και τις κοινές εμπειρίες, με ενοίκια 15-30% υψηλοτέρα από αντίστοιχα αστικά ακίνητα».

Το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα σχετικά με τις δυσκολίες στη φοιτητική στέγαση, συμβαίνει σε μεγαλύτερη διάσταση στις χώρες της Ευρώπης καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά στην Ευρώπη, μετά την απόφαση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι φοιτητές έχουν μεταφερθεί σε χώρες με αγγλόφωνα ακαδημαϊκά προγράμματα κυρίως στην Ολλανδία και την Ιταλία. Η κατάσταση στην Ολλανδία είναι εξαιρετικά δύσκολη και είναι πολλοί οι φοιτητές που αναγκάζονται να μένουν σε περιοχές πολύ μακριά από τα πανεπιστήμιά τους, σε απόσταση μίας ή και μιάμισης ώρας.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην πόλη του Μιλάνου. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, τα δημοφιλή διαμερίσματα για φοιτητές έχουν μέγεθος κάτω από 50 τετραγωνικά, με τη συγκεκριμένη τυπολογία στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παρελθόν: «Μάλιστα ήταν ακόμη και… υποτιμητικό να μένει κανείς σε γκαρσονιέρα κι έτσι οι κατασκευαστές πολυκατοικιών μέχρι την αρχή της κρίσης του 2009, κατασκεύαζαν ελάχιστα μικρά διαμερίσματα». Ετσι εξηγείται ότι υπάρχει ποσοστιαία ελάχιστο απόθεμα τέτοιων διαμερισμάτων στις παραδοσιακές πολυκατοικίες, που σταμάτησαν ούτως ή άλλως να χτίζονται στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει και στο γνωστό πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς σπιτιών ευρύτερα στην αγορά. «Μετά την πανδημία έχει αλλάξει η τυπολογία των νεόδμητων κατοικιών», αναφέρει ο κ. Αργυρόπουλος «και, πράγματι, μικρότερα και ευέλικτα διαμερίσματα έχουν ζήτηση, αλλά η προσφορά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης. Σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός της επιστροφής των ταξιδιών σε πολύ έντονο βαθμό (σ.σ.: ταξίδια εκδίκησης – revengetravel), με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων -50 τ.μ.- να στραφούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μαζικές αγορές Golden Visa, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη μικρών διαμερισμάτων. Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις, π.χ. σε σχέση με τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και με την εφαρμογή νέων κριτηρίων στο πλαίσιο της Golden Visa θα μπορούσαν σταδιακά, έως έναν βαθμό, να συμβάλλουν στη σταδιακή αποσυμφόρηση της αγοράς ενοικίου μικρών διαμερισμάτων, από τον χειμώνα. Συνδυαστικά προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και άλλοι παράγοντες, όπως η σταθεροποίηση του κατασκευαστικού κόστους και η κατασκευή ή μετασκευή κτιρίων στις παρυφές του αστικού ιστού, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται κοντά σε δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς».

Ο κ. Αργυρόπουλος εκτιμά ότι οι νέες ρυθμίσεις από την ελληνική πολιτεία για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων με τη σφραγίδα διεθνών ιδρυμάτων «θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό εξωχώριων φοιτητών, φέρνοντας παράλληλα και νέες επενδύσεις σε αναπτύξεις κτιρίων με φοιτητικά διαμερίσματα». Και πράγματι, ήδη η LAMDA Development φαίνεται ότι έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την κατασκευή τέτοιου είδους κτιρίων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις επαφές που πραγματοποιούνται για τη δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου. Αντίστοιχα θα πράξει στην περιοχή του Βοτανικού και η DIMAND, που πραγματοποιεί επίσης επαφές με ίδρυμα του εξωτερικού για τη στέγαση μη κρατικού πανεπιστημίου στο υπό ανάπλαση, πρώην συγκρότημα της Softex στον Βοτανικό. Το «παρών» στην αγορά των επιπλωμένων διαμερισμάτων που απευθύνονται και στους φοιτητές δίνουν και άλλες εταιρείες, όπως η εταιρεία ανάπτυξης DKGDevelopment με νέα projects στην Αθήνα, η επενδυτική εταιρεία Zoia κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου