Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Άνδρες ή γυναίκες: Ποιοι γερνούν καλύτερα μετά τον γάμο;

Άνδρες ή γυναίκες: Ποιοι γερνούν καλύτερα μετά τον γάμο; Παραδοσιακά και σχεδόν… στερεοτυπικά, οι άνδρες είναι εκείνοι που κάνουν τους δύσκολους όσον αφορά το γάμο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τις τελευταίες να επιθυμούν διακαώς να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Κι όμως, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο κερδισμένοι από έναν γάμο, αναφορικά τουλάχιστον με την κατάσταση της υγείας τους και την υγιή γήρανση.

Παρακολουθώντας περισσότερους από 7.000 μεσήλικες και μεγαλύτερους Καναδούς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες ή οι άνδρες που παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης -3 χρόνια περίπου- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε σύγκριση με τους άνδρες συνομηλίκους τους που δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Αντίθετα, μεταξύ των γυναικών, όσες δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν βέλτιστα σε σύγκριση με τις παντρεμένες ή όσες έμειναν χήρες ή χώρισαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ωστόσο, οι παντρεμένες γυναίκες δε διέφεραν σημαντικά από τις γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ όσον αφορά τη βέλτιστη γήρανση.

«Λίγα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της οικογενειακής πορείας στην τρίτη ηλικία και της υγιούς γήρανσης. Στόχος μας ήταν να δούμε αν οι διαφορετικές οικογενειακές τροχιές σχετίζονται με τη σωματική υγεία και την ευημερία και αν οι σχέσεις αυτές διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες», αναφέρει σχετικά η πρώτη συγγραφέας Δρ Mabel Ho, πρόσφατη διδακτορική απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash (FIFSW) του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Ινστιτούτου Πορείας Ζωής και Γήρανσης.

Οι ερευνητές όρισαν τη βέλτιστη γήρανση ως την απαλλαγή από οποιεσδήποτε σοβαρές σωματικές, γνωστικές, νοητικές ή συναισθηματικές καταστάσεις που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και υψηλά επίπεδα αυτοαναφερόμενης ευτυχίας, καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Το δείγμα της παρούσας μελέτης περιορίστηκε στο 40% των συμμετεχόντων που θεωρούνταν ότι γερνούσαν με επιτυχία κατά την έναρξη της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου