Σάββατο 3 Αυγούστου 2024
Aρχαίο κτήριο με έξι δωμάτια και πλήθος κεραμικών έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα στη Σαλαμίνα
Συνεχίσθηκε και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2023, για όγδοο κατά σειράν έτος, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2023-2027), η υποβρύχια έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), με τη συνδρομή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του ΥΠΠΟ, υπό την διεύθυνση του Γιάννου Γ. Λώλου, ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλους του ΔΣ του ΙΕΝΑΕ, και της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, με κύρια συνεργάτιδα την Δρα Χριστίνα Μαραμπέα, ως υπεύθυνη πεδίου και τεκμηρίωσης, και τον Νίκο Γκόλφη, ως τεχνικό υπεύθυνο, και με τη συμμετοχή αρχαιολόγων, άλλων ειδικών και τεχνικών.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, πρόκειται για την πρώτη υποβρύχια έρευνα διεπιστημονικού χαρακτήρα, που διεξάγεται (από το 2016) συστηματικά από ελληνικούς φορείς, σε χώρους του ιστορικού Στενού της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή Αμπελακίου-Κυνοσούρας. Η υποβρύχια έρευνα του 2023 διενεργήθηκε με επιτυχία από 12μελή ομάδα και εξελίχθηκε στη βορειοδυτική πλευρά του σημερινού Όρμου του Αμπελακίου, όπου ερευνώνται εντατικά, τα τελευταία χρόνια, καταποντισμένα λείψανα της Κλασικής πόλης της Σαλαμίνας στη νότια πλευρά της Χερσονήσου Πούντα.
Στα υπολείμματα περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα του επιθαλάσσιου τείχους πάχους 3-4 μ., ενισχυμένου με πύργους, καθώς και μέρη άλλων δημοσίων ισχυρών κατασκευών. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών των προηγούμενων ετών, η πορεία του τείχους αυτού (του 4ου αι. π.Χ.) έχει πλέον διακριβωθεί.
Κατά το 2023 συνεχίσθηκε, στον βορειοδυτικό μυχό του σημερινού Όρμου, η ανασκαφική έρευνα ενός μεγάλου μακρόστενου δημοσίου κτηρίου, διευθετημένου στον άξονα Β.-Ν. και εν μέρει καταβυθισμένου, σε περιοχή που περικλείεται από το νότιο και το ανατολικό σκέλος του επιθαλάσσιου τείχους της Κλασικής πόλης.
Η διερεύνηση του καταβυθισμένου τμήματος του κτηρίου, προσαρμοσμένη σε κάναβο με τετράγωνα 4 x4 μ., πραγματοποιήθηκε σε δύσκολο βουρκώδες περιβάλλον με την εφαρμογή, και πάλι, ‘αμφίβιας' ανασκαφικής τεχνικής, η οποία συνδυάζει μεθόδους και πρακτικές της χερσαίας και της υποβρύχιας Αρχαιολογίας και επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ειδικού εύκαμπτου υδατοφράκτη και την χρησιμοποίηση 3 υδραντλιών για την καθημερινή απάντληση των υδάτων και την αφαίρεση των ιζημάτων σε θαλάσσιο πεδίο συνολικής εκτάσεως 190 τ.μ.
Στη σημερινή θαλάσσια έκταση που ερευνάται -συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση- το αποκαλυπτόμενο κτήριο παρακολουθείται σε μήκος 32 μ., έχει πλάτος 6 μ., ενώ είναι βέβαιον ότι συνεχίζει προς τα βόρεια, στον αιγιαλό. Περιλαμβάνει, όπως εμφανίζεται σήμερα, σειρά 6 έως 7 δωματίων, με χώρους ανοικτούς μπροστά, προς τα δυτικά (δηλαδή στην πρόσοψη) και γενικά παρουσιάζει χαρακτηριστικά Στοάς. Το αρχαίο κατάλοιπο, όπως άλλωστε και το τείχος, λεηλατημένο σε πολύ μεγάλο βαθμό από το δομικό υλικό του ήδη από παλαιότερες εποχές, χαρακτηρίζεται από στιβαρούς τοίχους, πάχους 0,50-0,60 μ., κατασκευασμένους από μεγάλες λαξευμένες λιθοπλίνθους, που διατηρούνται σήμερα μόνον σε επίπεδο ενός ή δύο δόμων και εδράζονται σε καλοκτισμένο θεμέλιο/υπόβαθρο.
Με την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών του 2022-2023, από την σειρά των δωματίων στον μακρό άξονα του κτηρίου έχουν ερευνηθεί πλήρως δύο διαδοχικά τετράγωνα δωμάτια (εσωτερικών διαστάσεων 4,7 x4,7 μ.) και δύο ακόμη μερικώς, καθώς και ένας παράπλευρος χώρος, ανοικτός μπροστά, προς τα δυτικά.
Από την τελευταία έρευνα προέκυψαν και δύο στοιχεία στην δυτική παρυφή του κτηρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τμήμα λίθινου αγωγού (πλάτους 0,36 μ.), σε μήκος μέχρι στιγμής 4,15 μ. και σε απόσταση 3,50 μ. παράλληλα προς τον δυτικό μακρό τοίχο του κτηρίου, για την απορροή προφανώς των ομβρίων υδάτων από την στέγη, καθώς και π πιθανή λίθινη πεταλόσχημη βάση κίονος (0,76 x 0,64 μ.), με πάχος 0,40 μ., σε σημείο λίγο νοτιότερα.
Από την ανασκαφική διερεύνηση του μεγάλου δημοσίου κτηρίου προέκυψε πλήθος κινητών ευρημάτων. Συνελέγη μεγάλη ποσότητα κεραμεικής διαφόρων περιόδων, μέρος της οποίας, όμως, κυρίως των Υστερορωμαϊκών/Πρωτοβυζαντινών και Μεσαιωνικών-Νεωτέρων χρόνων, αποτελεί αναμφίβολα ανάμεικτο σωρευμένο υλικό, παρασυρμένο κατά καιρούς από τον ευρύτερο στεριανό χώρο.
Στα κεραμεικά ευρήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του κτηρίου περιλαμβάνονται άφθονα θραύσματα αγγείων διαφόρων κατηγοριών και κεράμων της Κλασικής-Ελληνιστικής περιόδου, ανάμεσά τους πολλά δείγματα Αθηναϊκής μελαμβαφούς κεραμεικής της Ύστερης Κλασικής περιόδου (4ου αι. π.Χ.). Στο φερτό κεραμεικό υλικό εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, πολλά όστρακα αμφορέων, πρόχων, ερυθροβαφών πινακίων, 1-2 ακέραιοι λύχνοι και θραύσματα άλλων, των Υστερορωμαϊκών χρόνων (μέχρι και του 6ου αι. μ.Χ.).
Στα υπόλοιπα κινητά ευρήματα από την ανασκαφή συγκαταλέγονται: ενσφράγιστη λαβή Ελληνιστικού εμπορικού αμφορέα, 95 πήλινα αντικείμενα (στην πλειονότητά τους πώματα αμφορέων, αλλά και λίγες αγνύθες και βάρη), 6 χάλκινα αντικείμενα, 25 λίθινα (και κάποια μαρμάρινα) αντικείμενα, ακέραια ή σε κομμάτια, 2 θραύσματα πολυτελών μαρμάρινων σκευών (λεκάνης/περιρραντηρίου και τράπεζας), επίσης 30 χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα του ύστερου 4ου - πρώιμου 3ου αι. π.Χ. (όπως και πολλά της ανασκαφής του 2022), προερχόμενα από το ένα τετράγωνο δωμάτιο (εμπορικής χρήσης;), με μεγάλο αποθηκευτικό πίθο στην Β.Δ. γωνία του. Τρία μαρμάρινα ευρήματα κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά:
α) Δύο θραύσματα στηλών με αποσπασματικές επιγραφές. Η μία, των Ρωμαϊκών χρόνων, είναι κατάλογος ονομάτων και διατηρεί μέρος τριών στίχων, με ονόματα και πατρώνυμα. Η άλλη, αρκετά φθαρμένη, των Κλασικών-Ελληνιστικών χρόνων, σώζει μέρος πέντε στίχων και ενδεχομένως είναι του ιδίου χαρακτήρα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις.
β) Θραύσμα αγαλματίου όρθιας ανδρικής μορφής, με ιμάτιο (σωζ. ύψους 15,5 εκ.). Πρόκειται για αγαλμάτιο Ασκληπιού, γνωστού και ευρύτατα διαδεδομένου τύπου (‘Ασκληπιού Este'), με βάση παράλληλα από την Επίδαυρο (π.χ. στο Ε.Α.Μ., Αρ. 265) και από άλλα μέρη, του προχωρημένου 4ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με επιγραφικές και άλλες μαρτυρίες, η λατρεία του θεού τεκμηριώνεται και στην περιοχή, τουλάχιστον από τους Ελληνιστικούς χρόνους και οι έφηβοι, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής εορτής των Αιαντείων, προσφέρουν θυσίες στην πόλη της Σαλαμίνος, όχι μόνον στον Αίαντα, αλλά και στον Ασκληπιό.
Τέλος, πέρα από τις νέες επιγραφικές μαρτυρίες και το πλήθος των διαφόρων αντικειμένων, η ανασκαφή απέδωσε και ένα αξιοσημείωτο εύρημα ναυτικού χαρακτήρα. Μία μικρή λίθινη πλακοειδή άγκυρα (36 x 29 εκ., πάχους 8,5 εκ.), με οπή για το σχοινί πρόσδεσης, που βρέθηκε, μαζί με φερτό υλικό, έξω από το όριο του κτηρίου. Πρόκειται για το δεύτερο ναυτικό εύρημα που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου λιμένα, μετά την λίθινη άγκυρα, διαφορετικού όμως τύπου, από παλαιότερη σωστική χερσαία ανασκαφή στον μυχό του Όρμου του Αμπελακίου (εκτεθειμένη, σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνος, Αρ. 148).
Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανασκαφή του 2023 αναδεικνύουν περαιτέρω την σημασία του μεγάλου κτηρίου, ως δημοσίου οικοδομήματος, για την μελέτη της τοπογραφίας και της οικιστικής της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνος, καθώς η θέση του κατά πάσα πιθανότητα ορίζει την ανατολική πλευρά της περιοχής της Αγοράς της Κλασικής-Ελληνιστικής πόλης, εγγύς του λιμένα, τα μέρη της οποίας είδε και περιγράφει (ως ‘αγοράς ερείπια') ο περιηγητής Παυσανίας (1.35.3) γύρω στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(8695)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
-
▼
Αυγούστου
(418)
- 4K Italy Summer Mix 2022 🍓 Best Of Tropical Deep ...
- Η Σερβία υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση 12 μαχη...
- Πρώην μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών συλλαμ...
- Τουρκία - Φιντάν: Η σύνδεση του Kυπριακού με τις σ...
- Κάμαλα Χάρις: Υπέρ της συνέχισης της στήριξης στο ...
- Επιστροφή στα πλήκτρα για καλύτερη ψυχική υγεία
- Το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης γίνεται ξανά παλατάκ...
- Κρις Έλισον: Ο billionaire που απαγόρευσε στους ερ...
- Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ε...
- Νεκρά δύο αρκουδάκια μετά από τροχαίο στη Φλώρινα
- Προφυλακιστέοι οι πρώτοι 6 κατηγορούμενοι από 14 ε...
- Το οίδημα που αναστατώνει τη ζωή των πασχόντων και...
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα στη Μύκονο που ωθούσε γυναίκες...
- Proud Mary - Grupo Talía
- Πόσους καφέδες την ημέρα μπορούμε να πίνουμε και γ...
- Κλείνει η παλιά Εθνική Πατρών - Κορίνθου για τον φ...
- «Εισβολή» από μέδουσες: 7.500 λουόμενοι ζήτησαν ια...
- Τα σημάδια ότι το μυαλό σας λειτουργεί πιο γρήγορα...
- Χλιδάτη ζωή για «εισπράκτορα» σπείρας απατεώνων στ...
- Σπάνια πράσινη χελώνα αναπαράχθηκε στη Χρυσή
- Έστησαν κάμερες και διακινούσαν κοκαΐνη σε επιχείρ...
- Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από μηχανή στον δρόμο
- Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα ρήγματα της χώρας και...
- 6 λόγοι που η γάτα σας προτιμά τα ζεστά μέρη
- Τα πιο δημοφιλή χρώματα για τη φετινή σεζόν
- Τρία κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ηλεία
- Φωτογραφία σοκ από άγρια επίθεση νεαρών με μαχαιρι...
- Σύλληψη για την «κλοπήν του αιώνα» με λεία 2,5 δισ...
- Δύο ληστείες τα ξημερώματα από μεγάλες συμμορίες
- Μπορεί το «σπάσιμο» των δαχτύλων και αρθρώσεων να ...
- Παρίστανε τον διάσημο YouTuber και εκβίαζε εκατοντ...
- ΙΧ «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου
- Πώς θα σταματήσουν τα κόλπα με τις αποδείξεις και ...
- «Καλάθι του μαθητή»: Σε ισχύ από σήμερα - Τι περιλ...
- Η αστυνομία της Γερμανίας σκοτώνει άνδρα που επιτέ...
- Αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντώνται με τον στρατάρχη ...
- Γεραπετρίτης: Τετ α τετ με Φιντάν στο περιθώριο τη...
- Στα σύνορα έπιασαν τον «εισπράκτορα» σπείρας απατε...
- Ασθενής πέθανε εξαιτίας σπάνιας ασθένειας που μετα...
- Ύπνος και διατροφή: Τα λάθη που μας κρατούν ξάγρυπ...
- Βόλος: Με ειδικό πλοίο η περισυλλογή των νεκρών ψα...
- 23χρονος άρπαξε από τα μαλλιά 25χρονη στη μέση του...
- Έκλεψαν το... άδειο χρηματοκιβώτιο από το δημαρχείο
- 17χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε ότι 14χρονος τη βίασε
- Με επίδομα ανεργίας είχε Lamborghini!
- Juriul X Factor, în lacrimi! Super 4 cântă Caruso ...
- Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμ...
- Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε ...
- Κέρκυρα: Σε διαθεσιμότητα ο οδηγός ΚΤΕΛ που έβριζε...
- Γιώργος Πατούλης: Έγκυος η σύντροφός του
- Μαρινάκης: Στους δρόμους της Αθήνας ήδη 140 νέα ηλ...
- Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ανακοίνωσε τη διεξαγω...
- Λεμφοίδημα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
- Ο 16χρονος στη Σαλαμίνα οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμ...
- Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου – Για τις αγαπημένες χνουδω...
- Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η παραίτηση Ηλιό...
- Κόντρα πρόεδρου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με...
- Πολυώροφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Λονδίνο...
- Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών - Δεν αναφέρθηκαν θύμα...
- Ευλογιά των πιθήκων – Mpox: Μεγάλη ζήτηση για τα ε...
- Ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη αγνο...
- Οι ασθένειες που μπορεί να μεταδώσει η γάτα στον σ...
- Εκκλησία μετατράπηκε σε ρινγκ εν ώρα γάμου
- Τραγωδία: 59χρονος πέθανε ενώ οδηγούσε
- Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα στο Παγγαίο
- Τι θα μας σώσει από το χάος των δρόμων;
- ΥΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η αεροπορική κίνηση στην ενα...
- 4K Bora Bora Summer Mix 2022 🍓 Best Of Tropical D...
- Pink Martini - NYE 2022
- Συνελήφθη άνδρας στο Κιλκίς που επιχείρησε να στεί...
- Δημοσιογράφος του Reuters αγνοείται μετά από ρωσικ...
- Αλλάζει ο καιρός από την Πέμπτη - Περιοχές θα πληγ...
- Κοιλιακό λίπος: Πέντε τρόποι που το εξαφανίζουν
- Η Μόσχα κατηγορεί το Παρίσι ότι «αρνείται να συνερ...
- Ολυμπιακός: Το ευχαριστήριο σημείωμα στη Φλαμένγκο...
- Σίδνεϊ: Τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι ...
- Βενεζουέλα: Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ματσάδ...
- «Μπλόκο της Κοκκινιάς»: Ποιοι το έστησαν και πόσα ...
- Νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής με τεχνητή νοημοσύνη
- Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει το 92% των θέσεων ε...
- Τα κόστη που δεν υπολογίζει πολύς κόσμος όταν υιοθ...
- Πόσο επίφοβο είναι μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασί...
- Γιατί οι γάτες γλείφουν τον κηδεμόνα τους -Τι σημα...
- Για τι κατηγορείται ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής τ...
- «Ασημένιος» ο Παπακωνσταντίνου στο σκιφ ελαφρών βαρών
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Ασημένιο μετάλλιο και για τη...
- Jennifer Lopez - Can't Get Enough (feat. Latto)
- 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις πανέμορφες π...
- Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επιβραβεύει τους τουρί...
- «Έβρασαν» Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος - Ξεπέρασ...
- Περπάτημα: Το στυλ με τα περισσότερα οφέλη
- Ερντογάν: Θέλουμε ισχυρό ναυτικό για τη Γαλάζια Πα...
- Έκρηξη σε συναγωγή στη Γαλλία: Κουκουλοφόρος με ση...
- Ποιες λέξεις καταλαβαίνουν οι γάτες
- Ψυχίατρος του Harvard υποστηρίζει ότι αυτή η απλή ...
- «Σκαλίζετε» τη μύτη σας; 3 σοβαροί λόγοι να σταματ...
- Ο Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο για την απαγόρευση τη...
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο
- Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Μόνη λύση η μη κ...
- Η φωνή σας και άλλοι 4 ήχοι που λατρεύουν να ακούν...
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου