Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΠΑΔΑ: Πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη από 6 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης – Ορίστηκε μεταβατικός Πρύτανης

Πρόταση Δυσπιστίας κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) κατατέθηκε από 6 εκ των 11 μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, με αφορμή την πρόθεση της Πρυτανικής αρχής για αγορά ξενοδοχείου με τίμημα 8,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Για το ζήτημα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά. Απαντώντας στις βολές εναντίον του, ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής αναφέρει πως οι υπογράφοντες την Πρόταση «επικαλούνται θέματα δήθεν εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» και καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, του οποίου η προσπάθεια «προσβάλλεται και αδικείται» σε μία πορεία «ενότητας και συμπερίληψης».

Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει Γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, λόγω διχογνωμίας σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων παύσης του Πρύτανη ενώ ζήτησε και τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη διερεύνηση του θέματος.

Ο πρύτανης αγνοεί τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου και λειτουργεί αυταρχικά

Ενάντια στον πρύτανη, Παναγιώτη Καλδή κατέθεσαν αιτιολογημένη Πρόταση Δυσπιστίας έξι από τα 11 συνολικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, ότι τα καθήκοντα του μεταβατικού Πρύτανη αναλαμβάνει η καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.



«Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο εποπτείας επί των ΑΕΙ, ζήτησε την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΕΙ για τη λήψη απόφασης παύσης Πρύτανη, σε συνέχεια της υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Περαιτέρω, απεστάλη αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διερεύνηση – στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της - των αποφάσεων των οργάνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε σχέση με την αγορά ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας Στον Τουρισμό», όπως ανακοίνωσε μόλις το υπουργείο
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.



Η κα. Παπαγεωργίου είπε τα εξής για τον πρύτανη: «Ποτέ δεν έχουμε ψηφίσει δημοκρατικά στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου μας – Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο, Συμβούλιο Διοίκησης. Μας αγνοεί, παρακάμπτει ζητήματα, που θέτει η πλειοψηφία, διαλύει συνεδριάσεις...Όποτε ζητείται εισαγωγή θέματος εκ μέρους τουλάχιστον 4 μελών, δηλαδή πάνω από το 1/3 του Συμβουλίου, η αντίδραση του πρύτανη είναι η παρακάτω: "Γράψε τη διαφωνία σου και προχωράμε". Δύσκολα να αντιμιλήσει κανείς στον Πρύτανη, που έχει όλη την εξουσία στα χέρια του. Στην Πρόταση Δυσπιστίας που καταθέσαμε, αναγράφονται όλα τα θέματα λεπτομερώς».

Δείτε την Πρόταση Δυσπιστίας εδώ.

Ένα κτίριο, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Ως αιτία για τη μεγάλη «έκρηξη» που οδήγησε στην κατάθεση της Πρότασης Δυσπιστίας, τέθηκε η έγκριση της αγοράς ενός ακινήτου από το Συμβούλιο Διοίκησης . Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Σκαραμαγκά, το οποίο θα μετατρέπονταν σε Κέντρο Καινοτομίας Τουρισμού, με στόχο την αξιοποίηση από φοιτητές του ΠΑΔΑ.

Σύμφωνα με την Ευσταθία Παπαγεωργίου, «Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε μία κακόφημη περιοχή και είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ημιδιαμονής, εκτός από ακατάλληλο - καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στατικής επάρκειας - είναι και υπερτιμημένο. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ εξέφρασε την πρόταση να αγοραστεί έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 3.700.000.






Επιπλέον, δεν υπάρχει διαπιστωμένη στατική επάρκεια του κτιρίου, ούτε πολεοδομικός φάκελος, καθώς ο φάκελος φέρεται να έχει χαθεί στην Πολεοδομία. Το κυριότερο ζήτημα είναι πως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί αρνητικά και δεν επιτρέπει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Εν τω μεταξύ, έχει δημιουργηθεί το ερώτημα του γιατί το ΠΑΔΑ χρειάζεται ένα τέτοιο κτίριο, ενώ θα μπορούσε συνεργαστεί με κάποιο υφιστάμενο ξενοδοχείο. «Εμείς, ζητούμε την επανάληψη του διαγωνισμού ή τη ματαίωση αυτού, ώστε να διοχετευθούν τα χρήματα σε έρευνα και καινοτομία – εκεί που πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή», λέει η κα Παπαγεωργίου.

Στο μεταξύ, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αναφέρουν πως παρά τα επανειλημμένα έγγραφα αιτήματα για ενημέρωση σχετικά με την πορεία του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από πλευράς Πρύτανη. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, αν και υπάρχει θέμα έλλειψης μελέτης στατικής επάρκειας του κτιρίου, ο Πρύτανης το παρέκαμψε. «Πέρασε το θέμα από το Συμβούλιο Διοίκησης με την υπόσχεση ότι εφόσον υπογραφεί η σύμβαση, θα έκανε τη μελέτη στατικής επάρκειας εκ των υστέρων. Με αυτό τον τρόπο, απέσπασε τις θετικές ψήφους των μελών. Τους ξεγέλασε, δηλαδή», υποστηρίζουν.

Η υπόθεση έφτασε στο απροχώρητο, όταν η ανάδοχος εταιρεία με επιστολή της προειδοποίησε το Συμβούλιο Διοίκησης ότι εάν δεν απαντήσει εντός μία ημέρας ότι τελικά θα προχωρήσει με την αγορά του ξενοδοχείου, θα κάνει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη ύψους 2 εκατομμυρίων.

«Την επομένη της επιστολής, ο Πρύτανης Καλδής έθεσε θέμα στο Συμβούλιο για αλλαγή της σύνθεση της επιτροπής στο Ελεγκτικό, που είχε απορρίψει το θέμα για το ίδιο κτίριο. Γι’αυτό το λόγο, προχωρήσαμε στην Πρόταση Δυσπιστίας, ακολουθώντας όλους τους τύπους σε σχέση με τη διαδικασία», εξηγεί η Καθηγήτρια Παπαγεωργίου.

Τι ακολούθησε την Πρόταση Δυσπιστίας

Μετά την κατάθεση της Πρότασης Δυσπιστίας από τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ένας εκ των Αντιπρυτάνεων, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, εξέδωσε Διαπιστωτική Πράξη, με βάση την οποία παύεται ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής. Έρεισμα για την Πράξη αυτή, αποτελούν οι διατάξεις του Ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21-07-2022, τ. Α ́): «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της Ποιότητας, της Λειτουργικότητας και της Σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την Κοινωνία και Λοιπές Διατάξεις» και ιδίως του άρθρου 14 παρ. 3.

Ακολούθως, εκδόθηκε άλλη Διαπιστωτική Πράξη από τον Αντιπρύτανη Πέτρο Καλαντώνη, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η πράξη της παύσης που είχε εκδώσει ο Καθηγητής Ξάνθος, ελλείψει της απαιτούμενης αυξημένης πλειοψηφίας.

Για τη διαχείριση της κρίσης στο ΠΑΔΑ, προς το παρόν, το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να παρέμβει, εξαιτίας διαφορετικής ερμηνείας του νόμου (4957/2022) σχετικά με την παύση Πρύτανη. Ζήτησε, ωστόσο, την έκδοση σχετικής Γνωμοδότησης από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία και αναμένεται, προκειμένου, στη συνέχεια, να προχωρήσει σε ερμηνευτική εγκύκλιο μέχρι την Δευτέρα, 5/8.

Η απάντηση του Πρύτανη

Ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής τοποθετούμενος απέναντι στους 6 υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ότι «η συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας προσβάλει και αδικεί την προσπάθεια όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού δεν τεκμηριώνεται ή αιτιολογείται ούτε σε νομικό, και κυρίως ούτε σε ηθικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, η απάντηση του Πρύτανη έχει ως εξής:

«Αγαπητές, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με ιδιαίτερη έκπληξη στη σημερινή συνεδρίαση (31/07/2024) του Συμβουλίου Διοίκησης, έξι (6) μέλη (κκ. Αλεξοπούλου, Δερδεμέζης, Λάγιου, Παπαγεωργίου, Σγουροπούλου και Συκιανάκης) κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη, Παναγιώτη Καλδή. Τα ανωτέρω μέλη επικαλούνται θέματα δήθεν εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου, ακολουθώντας νομικές ακροβασίες.

Η συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας προσβάλει και αδικεί την προσπάθεια όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού δεν τεκμηριώνεται ή αιτιολογείται ούτε σε νομικό, και κυρίως ούτε σε ηθικό επίπεδο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την εικόνα του Ιδρύματός μας νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Η σημερινή Πρυτανική Αρχή δεν βάζει διλήμματα που προκαλούν πόλωση, η οποία είναι αντίπαλος προς την αναγκαία πορεία προς τα εμπρός.

Το Πανεπιστήμιό μας, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δώσει μάχες και να προασπίσει τα συμφέροντά του. Στην πορεία αυτή δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει και να ενισχύσει συναισθήματα ανασφάλειας, απειλώντας αυτή την πορεία.

Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό, προοδευτικό και συμμετοχικό!

Ένα Πανεπιστήμιο που να εμπνέει όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας!

Το Πανεπιστήμιό μας έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία, πρόκληση, αλλά και αναγκαιότητα, ώστε να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον με θετικό πρόσημο.

Τέτοιου τύπου συμπεριφορές «θολώνουν» τη δημόσια εικόνα του Πανεπιστημίου μας.

Βάζουμε μπροστά το «εμείς» και αφήνουμε στην άκρη το «εγώ»! Είμαστε εδώ, και προχωράμε μαζί με ενότητα και συμπερίληψη!

Ο Πρύτανης

Παναγιώτης E. Καλδής Καθηγητής


Σχετικά με την Πρόταση Δυσπιστίας

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση για την υποβολή Πρότασης Δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη του ΠΑΔΑ από τα 6 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αγαπητά μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας,

Τιμώντας τη θεσμική μας ιδιότητα ως μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, αναγκαστήκαμε κατά τη σημερινή (31ης Ιουλίου 2024) συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) να καταθέσουμε απολύτως αιτιολογημένη Πρόταση Δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη Καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14.3 του ν. 4957/2022.

Η Πρόταση κατατέθηκε εγγράφως ενώπιον του ΣΔ, με υπογράφοντα τα εσωτερικά μέλη Καθηγήτριες κ.κ. Αθηνά – Γεωργία Αλεξοπούλου, Αρετή Λάγιου, Ευσταθία Παπαγεωργίου & Κλειώ Σγουροπούλου, καθώς και τα εξωτερικά μέλη κ.κ. Κωνσταντίνο Δερδεμέζη & Γεώργιο Συκιανάκη.

Η Πρόταση Δυσπιστίας υπερψηφίστηκε από την απαιτούμενη, κατά τον νόμο, πλειοψηφία, ενώ κατά την ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταβατική ανάληψη καθηκόντων Πρύτανη από την Καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου.

Βασική προτεραιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης αποτελεί η ομαλή λειτουργία και η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου μας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του συνόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Με τιμή
Tα μέλη του ΣΔ

Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου
Κωνσταντίνος Δερδεμέζης
Αρετή Λάγιου
Ευσταθία Παπαγεωργίου
Κλειώ Σγουροπούλου
Γεώργιος Συκιανάκης


Τι ορίζει ο νόμος σχετικά με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη

Οποιοδήποτε μέλος του Σ.Δ. δύναται να υποβάλει εγγράφως ενώπιον του Σ.Δ. πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη, αν υφίσταται σπουδαίος λόγος, όπως η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, η μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και των αποφάσεων του Σ.Δ. και η αναιτιολόγητη μη υλοποίηση του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου και των προγραμματικών συμφωνιών του Ιδρύματος του άρθρου 15 του ν. 4653/2020.

Με απόφαση του Σ.Δ., η οποία λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), δύναται να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας. Κατά την ίδια συνεδρίαση, με όμοια απόφαση που λαμβάνεται με την ίδια πλειοψηφία, αποφασίζεται αν ο Πρύτανης παύεται και από εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., καθώς και, στην περίπτωση αυτή, ποιο από τα εσωτερικά μέλη αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα Πρύτανη. Η ανάληψη καθηκόντων Πρύτανη, κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, είναι μεταβατική μέχρι την ανάδειξη νέου Πρύτανη, σύμφωνα με το άρθρο 11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου