Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Amal Clooney: Πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου;

Amal Clooney πραγματοποίησε χτες, μέσα από τη σελίδα του Ιδρύματος Clooney για τη Δικαιοσύνη, μια ανακοίνωση σχετικά με τη συμβολή της στο έργο που επιτελεί αυτή την περίοδο ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει ως έδρα τη Χάγη.Η 46χρονη δικηγόρος, που ειδικεύεται στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι, μαζί με άλλους ειδικούς σε θέματα διεθνούς δικαίου, συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας που συνέδραμε τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ώστε να ζητήσει αρμόδια την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Benjamin Netanyahu και άλλους αξιωματούχους του κράτους του Ισραήλ που φέρονται να έχουν τελέσει εγκλήματα πολέμου.

Ο εισαγγελέας Karim Khan δήλωσε τη Δευτέρα ότι προτίθεται να υποβάλει σχετική αίτηση για την έκδοση των ενταλμάτων, λέγοντας ότι πράξεις Ισραηλινών αξιωματούχων και μελών της Χαμάς οδήγησαν στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου, τα οποία αποτελούν μέρος της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου.


Η διεθνής κοινότητα επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό την κινητοποίηση του Δικαστηρίου προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση όπου διάφορες χώρες παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους υπέρ της δίωξης των πιο πάνω προσώπων. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Χιλή και η Νότια Αφρική.

Η Amal Clooney δήλωσε σχετικά ότι υπηρέτησε στην επιτροπή ειδικών γιατί «πιστεύει στο κράτος δικαίου και την ανάγκη προστασίας των ζωών των πολιτών».

«Ο νόμος που προστατεύει τους πολίτες στον πόλεμο δημιουργήθηκε πριν από εκατό χρόνια και παραπάνω και έχει εφαρμογή σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τις αιτίες μιας σύρραξης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μαζί με τους υπόλοιπους ειδικούς έφτασαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης.


Αυτή η κίνηση είναι πάρα πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι οι δικαστές του Ποινικού Δικαστηρίου θα εκδώσουν πράγματι τα εντάλματα, παρά τη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα και παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν διαθέτει δικό του μηχανισμό σύλληψης των προσώπων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να συμβαίνουν περιστατικά εκ μέρους του Ισραηλινού κράτους και των Δυνάμεων Άμυνάς του, που φαινόταν ότι μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, όπως οι βομβαρδισμοί σχολείων και νοσοκομείων, πρόσωπα με αραβική καταγωγή όπως η Amal Clooney θεωρήθηκαν από μια μερίδα του κόσμου ως και ύποπτα για τη σιωπή τους. Πλέον αποδεικνύεται πως η Clooney έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα, αντί να πραγματοποιήσει μόνο μια δήλωση ενάντια στον πόλεμο, η οποία θα δημιουργούσε εντυπώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά ίσως θα ξεχνιόταν. Getty Images

Η ίδια εργάστηκε για την επιτροπή επί μήνες, εκτιμώντας στοιχεία που στοιχειοθετούν πιθανά εγκλήματα και πραγματοποιώντας νομικές αναλύσεις που θα χρησιμεύσουν στον Γενικό Εισαγγελέα για να εκθέσει εμπεριστατωμένα τα επιχειρήματά του ενώπιον των δικαστών που θα επιφορτιστούν με τη λήψη της απόφασης για τα εντάλματα.

Η Clooney είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που πολλές φορές απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο ως πως τον τρόπο σκέψης του. Στη δήλωσή της είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Δεν θα δεχτώ ποτέ, ως δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων, ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από ό,τι ενός άλλου». Η ίδια τόνισε πως θα αφήσει τη δουλειά της να μιλήσει και πως ελπίζει στην τελική επικράτηση της δικαιοσύνης.

Η συμμετοχή της, ακόμα και εκτός δικαστηρίου, σε μια διαδικασία που φέρνει πιθανούς εγκληματίες πολέμου προ των ευθυνών τους περνάει το μήνυμα ότι μπροστά σε εγκλήματα πολέμου δεν χωράει καμία ανοχή. Η σημασία του μηνύματος είναι τεράστια, ειδικά απέναντι σε όσους υποστηρίζουν τη ματαιότητα μιας κίνησης όπως αυτή που ετοιμάζει ο εισαγγελέας Khan: Δεν υπάρχει τίποτα μάταιο, όταν πραγματοποιείται μια προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για τη λειτουργία του συγκεκριμένου δικαστηρίου, ωστόσο σε αυτή συμμετέχουν 124 κράτη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν οποιονδήποτε έχει σε βάρος του τέτοιο ένταλμα. Αυτό σημαίνει πως αυτά τα πρόσωπα δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν όπου θέλουν και, μετά την τυχόν έκδοση των ενταλμάτων, οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες που μετέχουν στη σύμβαση μπορεί να κλονιστούν κι άλλο.

Μετά από χιλιάδες νεκρούς και μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου δύο μήνες μέχρι να αποφανθούν οι δικαστές για το αν θα εκδοθούν τα παραπάνω εντάλματα σύλληψης. Στο μεταξύ, η Amal Clooney έκανε αυτό που γνώριζε καλύτερα από όλα για να βοηθήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ακολουθώντας μια φράση που έγινε διάσημη από την Ruth Bader Ginsburg: «Να μάχεσαι για τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Αλλά να το κάνεις με τρόπο που θα οδηγήσει τους άλλους να έρθουν μαζί σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου