Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία - FAZ: Πώς κατάφερε ο Ντίτμαρ Βόιντκε να ξεγελάσει τους δημοσκόπους επικρατώντας του AfD στο Βρανδεμβούργο

Με το στόμα ανοιχτό έχουν μείνει οι δημοσκόποι στη Γερμανία μετά την νίκη - έστω και οριακή - του Σοσιαλδημοκράτη Ντίτμαρ Βόιντκε, με το κόμμα του να αποσπά ποσοστό 30,9% στις τοπικές εκλογές του Βρανδεμβούργου έναντι του ακροδεξιού Afd (29,2%). Ο νικητής της χθεσινής κάλπης ακολούθησε μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία τελικά είχε αίσιο αποτέλεσμα για τον ίδιο, κυρίως όμως για το κόμμα του, η δημοτικότητα του οποίου σε πανεθνικό επίπεδο πνέει τα λοίσθια, σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Sllgemeine Zeitung (FAZ).

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πανύψηλος διοπτροφόρος Βόιντκε αποσπούσε ποσοστό μόλις 20% με το ξενοφοβικό κόμμα να κατακτά αβίαστα την πρώτη θέση.

Η τακτική όμως που ακολούθησε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αφύπνισε κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του κρατιδίου του.



Συγκεκριμένα:

1. Σε ανάλυσης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Ντίτμαρ Βόιντκε επικέντρωσε την εκστρατεία του στην φράση - κλειδi: Ή εμείς ή αυτοί, εννοώντας τον πολιτικό του αντίπαλο, το αντιμεταναστευτικό ΑfD.



O Γερμανοί κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν ένα από τα δύο κόμματα και τελικά επέλεξαν αυτό που πίστευαν ότι θα ήταν το μικρότερο κακό για να αποτρέψουν ένα μεγαλύτερο κακό.

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι παρέμεναν αναποφάσιστοι - ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς πιθανότατα τάχθηκε υπέρ του Βόιντκε την τελευταία στιγμή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Βρανδεμβούργου - προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος - κατάφεραν επίσης να πείσουν εξέχοντα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών(CDU), όπως τον πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να εκλέξουν τον Βόιντκε.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου είναι δημοφιλής και έχει απήχηση σε όλα τα κόμματα. Επιλέον, έκανε εκστρατεία για να αλιεύσει κάθε ψήφο μέχρι την ύστατη στιγμή.

2. Στρατηγική έναντι τακτικής






Για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU και τον κορυφαίο υποψήφιο του Γιαν Ρέντμαν, οι χθεσινές εκλογές αφορούσαν τη διαφορά μεταξύ στρατηγικής και τακτικής.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βόιντκε προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι διακυβεύονταν πολλά για το τόπο τους εάν επέλεγαν το ακροδεξιό κόμμα.

«Μου φαίνεται παράξενο να επιλέγω αυτόν που θα ψηφίσω με τακτική», είπε ο Ρέντμαν. Με αυτό εννοούσε όλους τους ψηφοφόρους του πολιτικού κέντρου που ψήφισαν τον Βόιντκε και το SPD για να φρενάρουν το AfD να βρεθεί στη πρώτη θέση. «Αλλά τι θα έλεγες να επιλέξεις τελικά με στρατηγική;» ρώτησε ο Ρέντμαν.

Επειδή οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να αποφασίσουν ποια πολιτική ήθελαν να ακολουθήσουν , ποια πολιτική στρατηγική θα ήταν σωστή για τη χώρα μετά τις εκλογές, έγινε πολύς λόγος στο CDU για την ανάγκη μιας «αλλαγής πολιτικής», δηλαδή μιας νέας στρατηγικής.

Το γεγονός ότι οι Πράσινοι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Βόιντκε και το κόμμα τους δεν κατάφερε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο θεωρείται ως μια νίκη τακτικής στο CDU: Σύμφωνα με τους Χριστιανοδημοκράτες, μια νέα πολιτική στρατηγική δεν θα ήταν δυνατή με τους Πράσινους, όπως παλαιότερα.

3. Εκστρατεία για τακτική ψηφοφορία

Αρκετές μη κομματικές ομάδες προώθησαν ενεργά την τακτική ψηφοφορία, αν και είχε αμφιλεγόμενη επιτυχία.

Η ιστοσελίδα «Taktisch Voting» ζήτησε την εκλογή των Πρασίνων και της Αριστερά προκειμένου να εισέλθουν στο τοπικό κοινοβούλιο φρενάροντας με τον τρόπο αυτό την είσοδό του AfD.

Για τις τοπικές εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία, οι νεαροί ακτιβιστές είχαν ήδη δημιουργήσει έναν διαδραστικό ιστότοπο στον οποίο οι ψηφοφόροι μπορούσαν να εισαγάγουν τον ταχυδρομικό τους κώδικα για να λάβουν στη συνέχεια μια «σύσταση βάσει δεδομένων για την πρώτη και τη δεύτερη ψήφο τους». Αυτό ίσχυε τώρα και για το Βρανδεμβούργο.

Η συμμαχία Campact επένδυσε πολλές δωρεές σε μια εκστρατεία για την πρώτη ψηφοφορία - και αυτή είχε ως στόχο να αποτρέψει το AfD να γίνει μια μειοψηφία.

Από τη μία πλευρά, η εκστρατεία βασίστηκε στους Πράσινους για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο του Βρανδεμβούργου μέσω της βασικής ρήτρας εντολής αποκτώντας απευθείας εντολή στο Πότσδαμ.

Η υποψήφια του Πότσδαμ, Μαρί Σέφερ υποστήριξε τη συμμαχία Campact ενισχύοντάς την με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 25.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Από την άλλη πλευρά, η συμμαχία Campact δώρισε επίσης 100.000 ευρώ στο SPD του Βρανδεμβούργου.

4. Προσέγγιση των μικρών κομμάτων

Τα μικρότερα κόμματα στο Βρανδεμβούργο, ειδικά οι Πράσινοι, το FDP, οι Αριστεροί και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, έκαναν εκστρατεία για την ενίσχυσή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Επίσης για λόγους τακτικής, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια μειοψηφία που θα εμποδίσει το AfD, όπως υποστήριξαν οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα (Die Linke). Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός κεντρώος συνασπισμός, ισχυρίστηκε από την πλευρά του το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Και τα τρία μικρά κόμματα βρέθηκαν εκτός κοινοβουλίου. Η απογοήτευση όλων όσοι πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους στο τοπικό κοινοβούλιο είναι τεράστια.

«Ο Ντίτμαρ Βόιντκε συνέτριψε την Αριστερά με τη δεξιά προεκλογική εκστρατεία πανικού», τόνισε το πρωτοκλασάτο στέλεχος, υποψήφιος της Αριστεράς, Σεμπάστιαν Γουόλτερ, στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

5. Η σωστή χρονική στιγμή

Θα είχαν διαφορετική εξέλιξη οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο, αν είχαν διεξαχθεί όχι μετά, αλλά ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία; Κάποιοι στο Πότσδαμ το πιστεύουν αυτό.

Μετά την επιτυχία του κόμματος AfD, πολλοί στη χώρα διερωτήθηκαν ένα πράγμα: πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια νίκη του ακροδεξιού κόμματος.

Ο γενικός γραμματέας του CDU του Βρανδεμβούργου, Γκόρντον Χόφμαν, δήλωσε στην FAZ χθες το απόγευμα: «Μετά τις εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία, δεν θα υπήρχε άλλο πρωτιά για το AfD.

Το CDU είχε εστιάσει την προεκλογική του εκστρατεία στην εκπαίδευση, τη γραφειοκρατία και τα φυλασσόμενα σύνορα, αλλά οι πολίτες δεν ήθελαν πια να ακούνε γι' αυτά τα θέματα.

Ήταν μόνο θέμα τακτικής: Ή τον Βόιντκε ή ακόμη μία επιτυχία του AfD.

Πράγματι, πριν από τις τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, το CDU και το SPD έδιναν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις και τρεις εβδομάδες αργότερα, το SPD του Βόιντκε είχε προβάδισμα σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου