Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Ερυθρά Θάλασσα: Η ιστορία πίσω από τη διάσωση του «Sounion» που χτυπήθηκε από τους Χούθι


Την ιστορία πίσω από τη διάσωση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίου Sounion, το οποίο χτυπήθηκε από τους Χούθι το περασμένο καλοκαίρι στην Ερυθρά θάλασσα, αποκάλυψε η εταιρεία διαχείρισης θαλασσίων κινδύνων, Ambrey, η οποία ηγήθηκε της συγκεκριμένης επιχείρησης, συνολικής διάρκειας 135 ημερών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 ειδικοί στην πυρόσβεση και τη ρυμούλκηση.

Στις 21 Αυγούστου 2024, το ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο «ΜΤ Sounion» έγινε στόχος μαχητών των Χούθι στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την έκθεση της Ambrey, τα πλήγματα από πυραύλους κατά πλοίων κατέστρεψαν κρίσιμα συστήματα ελέγχου και το πλοίο έχασε την πρόωση. Στις 22 Αυγούστου, μετά από επείγουσα κλήση κινδύνου από τον πλοίαρχο του πλοίου, η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (EUNAVFOR), απέστειλε άμεσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides», ένα ναυτικό μέσο (μια γαλλική φρεγάτα) για να εκτελέσει επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος. Παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) και μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη (UAV), και τα 29 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
Στις 23 Αυγούστου, οι Χούθι επιβιβάστηκαν στο πλοίο πριν πυροδοτήσουν εκρηκτικά στα κύρια καταστρώματα και τη γέφυρα, τα οποία προκάλεσαν 19 πυρκαγιές και παραβίασαν τις οροφές των δεξαμενών φορτίου του. Σχετικό βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τους Χούθι και διακινήθηκε ευρέως στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Sounion χτυπήθηκε 58 μίλια ανοικτά των ακτών της Υεμένης, καθώς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από πλοία των Χούθι και μέσα στην εμβέλεια όλων των οπλικών τους συστημάτων.



Μια εμπορική επιχείρηση διάσωσης δρομολογήθηκε από τους ασφαλιστές του πλοίου, της οποίας ηγήθηκε η Ambrey. Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτήθηκαν σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για να υποστηριχθούν οι απαραίτητες στρατιωτικές προσπάθειες, οι προσπάθειες ασφάλειας, διάσωσης και υλικοτεχνικής υποδομής για τη διάσωση του σκάφους προτού η δομική του ακεραιότητα υποκύψει στη θερμότητα των πυρκαγιών που μαίνονταν, ή προτού συνεχίσει να σέρνει την άγκυρά του και προσαράξει. Στις 24 Αυγούστου το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα «τετραπλάσια από την καταστροφή του Exxon Valdez».


Η εκτεταμένη αποστολή πυρόσβεσης που απαιτούνταν για να καταστεί το πλοίο ασφαλές δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην αρχική του θέση. Ωστόσο, η ρυμούλκηση ενός φορτωμένου δεξαμενόπλοιου ενώ καιγόταν, δεν ήταν κάτι που είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν σε αυτή την κλίμακα, λέει η Ambrey. Οι επιχειρήσεις διάσωσης θα μπορούσαν να αρχίσουν μόνο αφού οι ειδικοί σε θέματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών είχαν επιθεωρήσει το πλοίο και το είχαν καθαρίσει από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, η άγκυρά του είχε ανυψωθεί και ένα κύριο ρυμουλκό είχε τοποθετηθεί στη θέση του.

Η διαθεσιμότητα προηγμένου εξοπλισμού διάσωσης και πυρόσβεσης στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα αυτού που είχε συμβεί σήμαινε ότι εξειδικευμένα ρυμουλκά κινητοποιήθηκαν από την Ελλάδα και εξοπλισμός πυρόσβεσης μεταφέρθηκε με ναυλωμένα αεροσκάφη, μαζί με ειδικούς από όλο τον κόσμο. Η παράκαμψη των συνήθων χρόνων παράδοσης των τελωνείων για να μπορέσει ο κρίσιμος εξοπλισμός να φθάσει εγκαίρως στο Sounion απαιτούσε διπλωματική δέσμευση στα υψηλότερα επίπεδα. Οι ειδικοί που απαιτήθηκαν για τη διάσωση, την πυρόσβεση και την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να εκτελέσουν τα ήδη δύσκολα και επικίνδυνα καθήκοντά τους μέσα στην εμπόλεμη ζώνη.



Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένας στολίσκος επτά σκαφών διάσωσης, υποστηριζόμενος από τρία ναυτικά μέσα της EUNAVFOR ASPIDES και στενή αεροπορική υποστήριξη, έφτασε επιτυχώς στο Sounion και το ρυμούλκησε σε ασφαλή και απομονωμένη τοποθεσία 150 μίλια βόρεια. Η προστασία που παρείχε η EUNAVFOR ήταν κρίσιμη για την παροχή της απαιτούμενης ασφάλειας. Οι προσπάθειες πυρόσβεσης αντιμετώπισαν τεράστιες προκλήσεις με τη ζέστη και την υγρασία της Ερυθράς Θάλασσας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν κυρίως τη νύχτα. Σε διάστημα τριών εβδομάδων και 49 ημερών συνολικά από το χτύπημα των Χούθι, οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν, οι δεξαμενές φορτίου επιδιορθώθηκαν και συμπιέστηκαν με αδρανές αέριο και το πλοίο κηρύχθηκε ασφαλές. Στις αρχές Οκτωβρίου, ρυμουλκήθηκε βόρεια στο Σουέζ για την απομάκρυνση του φορτίου του, η οποία από τις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στις 3 Ιανουαρίου, η Ambrey πραγματοποίησε τους τελευταίους της ελέγχους και έκλεισε την επιχείρηση.

«Η Ambrey αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμονεί σε όλους τους γενναίους στρατιωτικούς και πολιτικούς εταίρους, προμηθευτές και μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν σε αυτή την πολύπλοκη επιχείρηση διάσωσης. Η συνεργασία και η αφοσίωση όλων των μερών μας επέτρεψε να αποτρέψουμε συλλογικά μια περιβαλλοντική καταστροφή, να σώσουμε το σκάφος και να διατηρήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους ασφαλείς. Το έργο αυτό αποτελεί απόδειξη του πραγματικού σκοπού όλων όσοι συνέβαλαν» είπε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ambrey, Κρίστοφερ Κρούκαλ.

Πηγή φωτογραφιών: Ambrey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου