Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

ΙΚΕΑ έως τη Nokia, το Spotify και τη Novo Nordisk

ΙΚΕΑ έως τη Nokia, το Spotify και τη Novo Nordisk

Από την τραπεζαρία στο ισόγειο της “Carl’s Villa” στην Κοπεγχάγη, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα σε έναν γοητευτικό κήπο διακοσμημένο με κλασικά αγάλματα. Το Αρ Νουβό σπίτι χτίστηκε το 1892 από τον Καρλ Γιάκομπσεν, γιο του ιδρυτή της Carlsberg. Έκτοτε, η ζυθοποιία, η οποία πλέον χρησιμοποιεί το σπίτι για συναντήσεις, έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Καθισμένος απέναντι από το τραπέζι, ο Γιάκομπ Άαρουπ-Άντερσεν, ο σημερινός ηγέτης της Carlsberg, παραδέχεται ότι η επιτυχία της εταιρείας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ για τις δανικές επιχειρήσεις. Μόλις το βράδυ κάποιος τον είχε ρωτήσει πώς μια χώρα τόσο μικρή θα μπορούσε να «παράγει» τόσες πολλές μεγάλες εταιρείες.

Αυτό που ισχύει για τη Δανία είναι γεγονός και για τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, επισημαίνει ο Economist. Η σκανδιναβική περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 0,3% του πληθυσμού της Γης. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή λίστα εταιρικών κολοσσών. Η Lego είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών στον πλανήτη από πλευράς εσόδων. Η ΙΚΕΑ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επίπλων (και, χάρη στα σουηδικά κεφτεδάκια, η έκτη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων). Οι Σκανδιναβοί φιλοξενούν κορυφαίους κατασκευαστές όλων των ειδών, από βιομηχανικά μηχανήματα (Atlas Copco) και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (Nokia και Ericsson) έως ζώνες ασφαλείας (Autoliv) και ανελκυστήρες (KONE). Η περιοχή έχει επίσης δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ροής μουσικής στον κόσμο (Spotify) και τον μεγαλύτερο πάροχο buy-now-pay-later (Klarna). Η Novo Nordisk, πρωτοπόρος στη Δανία στα φάρμακα αδυνατίσματος, είναι η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης.

Οι σκανδιναβικές εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ευρώπης την τελευταία δεκαετία. Και στις τέσσερις χώρες, οι εισηγμένες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι σκανδιναβικές εταιρείες αποτελούν περίπου το 13% του MSCI Europe, ενός δείκτη των πιο πολύτιμων εταιρειών της ηπείρου, σε σχέση με 10% πριν από πέντε χρόνια. Αυτό είναι τώρα περίπου το ίδιο μερίδιο με τις γερμανικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου