Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ο Mπιλ Γκέιτς δεν έφυγε ποτέ από τη Microsoft – Πώς κινεί τα νήματα


Ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται πως δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Microsoft. Σύμφωνα με άρθρο του Business Insider, το 2017 ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, προβλέποντας τον σημαντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, μοιράστηκε ένα υπόμνημα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, και άλλα στελέχη.

Στο υπόμνημα, ο Γκέιτς οραματιζόταν «εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης» που θα ήταν πιο προηγμένες από τους υπάρχοντες ψηφιακούς βοηθούς όπως η Siri και η Alexa, προβλέποντας μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές και τα λογισμικά.

«Τα προγράμματα αυτά δεν πρόκειται μόνο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές», φέρεται να ανέφερε ο Γκέιτς «αλλά θα ανατρέψουν επίσης τη βιομηχανία λογισμικού, προκαλώντας τη μεγαλύτερη επανάσταση στην πληροφορική από τότε που περάσαμε από την πληκτρολόγηση εντολών στο πάτημα εικονιδίων».

Εκείνη την εποχή, αυτή η ιδέα φαινόταν πολύ φουτουριστική για πολλά στελέχη της εταιρείας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις προηγούμενες δυσκολίες της Microsoft με ψηφιακούς βοηθούς όπως ο Clippy και ο Tay.

Όμως η διορατικότητα του Γκέιτς είναι εμφανής σήμερα με την εισαγωγή του Copilot, ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της Microsoft, το οποίο τροφοδοτείται από μια έκδοση του μοντέλου ChatGPT της OpenAI.


«Το Copilot φαντάζει πια να είναι ακριβώς όπως αυτό που προέβλεψε o Γκέιτς» σχολίασε ανώνυμα στέλεχος της Microsoft.



Παρά το γεγονός ότι αποχώρησε δημοσίως από τη Microsoft το 2021 μετά από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά προς γυναίκες υπαλλήλους, ο Γκέιτς συνέχισε να επηρεάζει τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας, ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και κινήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχει διατηρήσει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των στρατηγικών τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και στη βελτίωση των προϊόντων της.

Η συμμετοχή του Γκέιτς ήταν καθοριστική όταν η Microsoft εισήγαγε μια νέα έκδοση του Bing με τεχνολογία ChatGPT στις αρχές του 2023, η οποία θεωρήθηκε ως μια στρατηγική κίνηση κατά της Google.


Αν και ο Ναντέλα είναι ο «φανερός» ηγέτης της Microsoft ο οποίος πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο υπεύθυνος για την πρόσφατη επιτυχία της εταιρείας, «ο Γκέιτς ήταν πραγματικά αυτός ο οποίος κινούσε τα νήματα», όπως αναφέρει το Business Insider.

«Αυτό που διαβάζετε δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα», φέρεται να δήλωσε ανώνυμα άλλο στέλεχος της Microsoft. «Ο Σάτια Ναντέλα και όλα τα ηγετικά στελέχη της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης στηρίζονται στον Γκέιτς. Η γνώμη του ζητείται κάθε φορά που κάνουμε μια σημαντική αλλαγή».

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της σχέσης της Microsoft με την OpenAI, ξεκινώντας από τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.


Η σχέση αυτή ξεκίνησε ακόμη και πριν από την επίσημη συνεργασία των δύο εταιρειών το 2018, με αφορμή μια συνάντηση που κανόνισε ο CTO της Microsoft, Κέβιν Σκοτ, με τον CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν. Σύμφωνα, μάλιστα με το Business Insider, ο Γκέιτς ασχολείται με την OpenAI από το 2016.


Το 2022, ο ίδιος φέρεται να προκάλεσε τον Άλτμαν και την OpenAI να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του μοντέλου με ένα διαγώνισμα βιολογίας πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ο 68χρονος φέρεται να μην πίστευε ότι το μοντέλο θα κατάφερνε να περάσει τις εξετάσεις. Ωστόσο, αποδείχθηκε λανθασμένος, όταν το μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης κατέληξε να παίρνει βαθμό «Άριστα». Ο Γκέιτς το χαρακτήρισε «το πιο εντυπωσιακό demo που έχω δει ποτέ στη ζωή μου».

Σήμερα, τα στελέχη της επιχείρησης υποστηρίζουν ανώνυμα πως ο Γκέιτς συνεχίζει να είναι ένα βασικό πρόσωπο στην εταιρεία, του οποίου ο ρόλος εκτείνεται πολύ πέρα από το OpenAI.

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία στελέχη της Microsoft συναντώνται τακτικά με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο για να εξετάσουν τα προϊόντα. Επιπλέον, εμπλέκεται στην πρόσληψη και διατήρηση βασικών στελεχών για την εταιρεία, όπως ανέφερε η έκθεση του Business Insider.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου