Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

«Άρχοντες του σκότους»: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι εγκληματίες όλων των εποχών

«Άρχοντες του σκότους»: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι εγκληματίες όλων των εποχών
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το πρώτο έγκλημα διαπράχθηκε πριν από 430.000 χρόνια, όταν ο Κάιν, υποκινούμενος από ζήλια, αφαίρεσε τη ζωή του αδελφού του, Άβελ. Από διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών, μέχρι ηγέτες οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, οι 10 πιο πλούσιοι εγκληματίες όλων των εποχών κατάφεραν να συγκεντρώσουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσα από παράνομες δραστηριότητες.
Κάρλο Γκαμπίνο (400 εκατ. δολάρια)

Ο εμβληματικός χαρακτήρας του Βίτο Κορλεόνε στην θρυλική γκανγκστερική ταινία «Ο Νονός», τον οποίο υποδύθηκε ο Μάρλον Μπράντο, ήταν εν μέρει εμπνευσμένος από τον μαφιόζο Κάρλο Γκαμπίνο. Το 1921, σε ηλικία 19 ετών, ο Γκαμπίνο μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο. Ωστόσο, οι δεσμοί του, με τη μαφία της Σικελίας ήταν τόσο ισχυροί, οδηγώντας τον να ενταχθεί στην ομάδα Masseria υπό την ηγεσία του Τσάρλς Λουτσιάνο ή αλλιώς «Lucky» Λουτσιάνο.

Σύμφωνα με το therichest, το 1931, ο Γκαμπίνο πρόδωσε τον αρχηγό του, Μασαρία, συνάπτοντας συμμαχία με τον Μαρανζάνο. Λίγο αργότερα συνωμότησε και με τον Λουτσιάνο για να εξοντώσουν τον Μαρανζάνο. Ο Λουτσιάνο ίδρυσε το συνδικάτο εγκλήματος πέντε οικογενειών, γνωστό ως «Η Επιτροπή». Το 1957, ανέλαβε την εξουσία εξουδετερώνοντας το αφεντικό της οικογένειας Μανγκάνο, τον Άλμπερτ Αναστάζια.


Κατά τη διάρκεια της 19χρονης θητείας του ως αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο, ο Κάρλο οργάνωσε μια εγκληματική αυτοκρατορία εκβιασμών και προστασίας, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και παράνομων καζίνο. Παραδόξως, πέρασε μόλις 22 μήνες στη φυλακή για φοροδιαφυγή, αποφεύγοντας τις σοβαρότερες κατηγορίες για τα εγκλήματά του. Πέθανε από φυσικά αίτια το 1976, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία αξίας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ντένις Κοζλόφσκι (600 εκατ. δολάρια)

Ο Ντένις Κοζλόφσκι ξεκίνησε την καριέρα του ως ελεγκτής το 1975 στην Tyco Limited, μια πολυεθνική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά από 17 χρόνια στην εταιρεία, τελικά κατάφερε να αναλάβει την θέση του CEO. Αν και αρχικά έδειξε αφοσίωση στην Tyco κατά τα πρώτα πέντε χρόνια ως CEO, το δεύτερο μισό της θητείας του στιγματίστηκε από σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες.


Προκάλεσε χάος ξοδεύοντας εκατομμύρια από τους λογαριασμούς της εταιρείας, προφανώς πεπεισμένος ότι τα παραπτώματά του θα περνούσαν απαρατήρητα λόγω του τεράστιου κύκλου εργασιών της Tyco. Το 2002, αποκαλύφθηκε η οικονομική του απάτη, οδηγώντας στην παραίτησή του. Την ίδια χρονιά, η Tyco κατέθεσε μήνυση εναντίον του Κοζλόφσκι για να ανακτήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν ανήθικα. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση 8 έως 25 ετών.

Η καθαρή του αξία άγγιξε τα 600 εκατομμύρια δολάρια στο απόγειο της καριέρας του, αλλά έχασε σχεδόν όλα του τα χρήματα σε πρόστιμα. Σήμερα ζει μια μετριοπαθή ζωή με την οικογένειά του σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων.
Μέγιερ Λάνσκι (600 εκατ. δολάρια)

Ο Μέγιερ Λάνσκι, γνωστός ως ο λογιστής της Μαφίας, ήταν η οικονομική ιδιοφυΐα πίσω από το συνδικάτο «The Commission». Ο Λάνσκι δημιούργησε αρκετούς υπεράκτιους λογαριασμούς για μαφιόζους και εμπόρους ναρκωτικών, αποκομίζοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Ο γεννημένος στη Λευκορωσία γκάνγκστερ είχε επίσης ρόλο στην περιβόητη Murder Inc., το τμήμα επιβολής που εξυπηρετούσε αρκετά αφεντικά της μαφίας και πιστεύεται ότι διέπραξε περισσότερους από 1.000 φόνους από το 1929 έως το 1941. Η εβραϊκή καταγωγή του Λάνσκι τον οδήγησε να αντιταχθεί έντονα στον αμερικανικό ναζισμό, διαλύοντας ναζιστικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ.

Παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε για τους υπεράκτιους λογαριασμούς του Λάνσκι και την εμπλοκή του στη διαχείριση των χρημάτων της μαφίας μέσω ελβετικών τραπεζών, η οικονομική πολυπλοκότητα της δραστηριότητάς του και η σχολαστική τήρηση αρχείων καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να εξασφαλίσουν καταδίκες πέραν των μικρών αδικημάτων που αφορούσαν τα τυχερά παιχνίδια. Η αναφερόμενη καθαρή περιουσία του Λάνσκι κατά τη στιγμή του θανάτου του ήταν μόλις περίπου 57.000 δολάρια. Όμως, εκείνη την εποχή, το FBI πίστευε ότι άφησε πίσω του πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ποτέ δεν ανακάλυψε αυτά τα χρήματα.

Φρανκ Καστέλο (1 δισ. δολάρια)

Όπως και ο Μέγιερ Λάνσκι, ο Φρανκ Καστέλο, που ονομάστηκε “Πρωθυπουργός του υποκόσμου”, συμμάχησε με τον Λάκι Λουτσιάνο, παρόλο που οι συνεργάτες του Luciano, , αρχικά τον αποδοκίμαζαν λόγω της καταγωγής του από την ηπειρωτική Ιταλία. Όμως ο Φρανκ Κοστέλο αποδείχθηκε ο πιο ωφέλιμος συνεργάτης, εμπλεκόμενος σε ληστείες, εκβιασμούς, τζόγο, κλοπές και ναρκωτικά.

Η αυτοκρατορία του Φρανκ Κοστέλο απέφερε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα όταν ηγήθηκε της οικογένειας Λουτσιάνο μετά τη φυγή των Λουτσιάνο και Τζενοβέζε από την Αμερική. Όταν ο Τζενοβέζε επέστρεψε και προσπάθησε να διεκδικήσει τη θέση του, ο Λουτσιάνο διατήρησε τον Κοστέλο ως αφεντικό λόγω των σημαντικών κερδών που απέφερε.

Το 1957, ο Τζενοβέζε ανυπομονούσε να ανακτήσει τη θέση του και επιχείρησε να δολοφονήσει τον Κοστέλο. Ωστόσο, ο Κοστέλο εγκατέλειψε φιλικά τη θέση του και έγινε κηπουρός πλήρους απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότησή του. Τη στιγμή του θανάτου του το 1983, ο Κοστέλο είχε καθαρή αξία ίση με 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Λεόνα Χέλμσλεϊ (5 δισ. δολάρια)

Η Λεόνα Χέλμσλεϊ, γνωστή ως «η βασίλισσα της κακίας», ήταν γνωστή για τον τυραννικό και ανάλγητο χαρακτήρα της. Η φιλάργυρη συμπεριφορά της και η σκληρή μεταχείριση των υπαλλήλων, των προμηθευτών και των εργολάβων καταγράφηκαν ευρέως, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών όπως η απόλυση ενός υπαλλήλου επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.


Ένα άλλο θύμα ήταν ο Eugene Brannan, ο οποίος κατασκεύασε ένα πολυτελές μπάρμπεκιου στο σπίτι της. Όταν παρουσίασε έναν λογαριασμό ύψους 13.000 δολαρίων, η Leona αρνήθηκε κατηγορηματικά να πληρώσει, επικαλούμενη κακοτεχνίες. Ομοίως, παρήγγειλε σε εργολάβους να ανακαινίσουν το σπίτι της, αλλά αρνήθηκε να πληρώσει τα 8 εκατομμύρια δολάρια που όφειλε μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.

Οι εργολάβοι αργότερα την μήνυσαν για μη πληρωμή και αποκάλυψαν πώς χρησιμοποιούσε πλαστά τιμολόγια για να αποφύγει τους φόρους. Μία από τις υπηρέτριές της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η Λεόνα συνήθιζε να λέει με υπερηφάνεια: «Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους – μόνο οι φτωχοί πληρώνουν φόρους». Η βασίλισσα της κακίας καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και του εκβιασμού, αλλά εξέτισε μόνο 19 μήνες στη φυλακή και δύο μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πριν από τη σύλληψή της, η περιουσία της υπολογιζόταν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σεμιόν Μογκίλεβιτς (10 δισ. δολάρια)

Ο Σεμιόν Μογκίλεβιτς, το διαβόητο “αφεντικό όλων των αφεντικών” της ρωσικής μαφίας, φημολογείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους εγκληματίες στον κόσμο, με ένα τεράστιο δίκτυο πάνω από 300 πιστών συνεργατών του εγκλήματος υπό τις διαταγές του.

Ο Μογκίλεβιτς, ουκρανός, ισραηλινός και ρώσος πολίτης, έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως δολοφονίες υψηλού προφίλ, εμπορία όπλων και λειτουργία διεθνούς δικτύου πορνείας. Από το 2003, βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του FBI για την ενορχήστρωση ενός σχεδίου απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επηρέασε χιλιάδες επενδυτές πριν διαφύγει από τον Καναδά.


Ο Μογκίλεβιτς έχει χαρακτηριστεί από το FBI ως ο πιο ισχυρός και επικίνδυνος γκάνγκστερ στον κόσμο, με την ικανότητα να δρα σε οποιαδήποτε χώρα και να διαπράττει οποιοδήποτε έγκλημα. Το 2022, το FBI προσέφερε αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγούσε στη σύλληψή του. Πηγές αναφέρουν ότι ζει ελεύθερη ζωή στη Μόσχα, απολαμβάνοντας έναν πολυτελή τρόπο ζωής που χρηματοδοτείται από την παράνομα αποκτηθείσα περιουσία του ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μπέρνι Μάντοφ (17 δισ. δολάρια)

Ο Μπέρνι Μάντοφ, που συχνά αποκαλείται «ο οικονομικός κατά συρροή δολοφόνος», ήταν ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου σχεδίου Ponzi (σ.σ. πυραμίδα) στην ιστορία, εισπράττοντας περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες επενδυτές. Ο Μπέρνι υποσχέθηκε στους επενδυτές υψηλές αποδόσεις σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις τους, αλλά τα χρήματά τους δεν επενδύθηκαν. Το 1960, δημιούργησε το 1960 την επενδυτική εταιρεία Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, η οποία προσέφερε δύο υπηρεσίες: Μεσιτεία μετοχών και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Μάντοφ υποσχόταν στους επενδυτές του υψηλές αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα. Ωστόσο, δεν επένδυσε ποτέ τα χρήματά τους. Αντ’ αυτού, προσέλκυε νέους επενδυτές για να εξοφλήσει τους παλιούς, διαιωνίζοντας αυτό το σύστημα Ponzi για 17 χρόνια. Όπως αναφέρεται στην ομολογία του, ξεκίνησε το σχέδιο Ponzi το 1991. Ο Μάντοφ αποκόμισε τεράστια κέρδη από αυτή την απάτη και περισσότεροι από 10.000 επενδυτές επηρεάστηκαν από αυτήν, μεταξύ των οποίων και διασημότητες όπως ο Κέβιν Μπέικον και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ομολόγησε στους γιους του ότι η επενδυτική του επιχείρηση ήταν ένα τεράστιο σχέδιο Ponzi. Πριν προλάβει να αποκαλυφθεί, ο γιος του τον κατέδωσε και οι αρχές τον συνέλαβαν αμέσως. Η δικαστική διαδικασία αποκάλυψε ότι ο Μάντοφ εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες κατά 65 δισεκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια. Κατά συνέπεια, καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης. Σε εκείνο το σημείο, ο Μπέρνι Μάντοφ είχε καθαρή αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου