▼
Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Όταν ένα πολιτικό δόγμα γίνεται… chatbot
Ο τίτλος φαντάζει, αλλά δεν είναι υπερβολικός. Το νεότερο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας σε μια παγκόσμια πρώτη για τα πολιτικά δεδομένα διεθνώς, όχι μόνο δανείζεται το όνομα του από τον ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ αλλά έχει αναπτυχθεί με βάση τις βασικές αρχές του δόγματος του Κινέζου προέδρου με σκοπό να μυήσει και κυρίως να εκπαιδεύσει σε αυτές το κοινό της χώρας και όχι μόνο.
Πραγματικά, το νέο γλωσσικό μοντέλο «Chat Xi PT» που διαμορφώθηκε από την ακαδημία cyberspace της χώρας «εκπαιδεύτηκε» στη βάση δεδομένων που σχηματίστηκε από τις αρχές της πολιτικής φιλοσοφίας του Σι σε συνδυασμό με τα πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα που ενέκρινε η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση του κυβερνοχώρου.
Το δόγμα Σι («Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era» ή ευρέως γνωστό απλά ως «Xi Jinping Though»), πρωτοπαρουσιάστηκε από τον ίδιο, το 2017, στο τότε λαϊκό Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η σκέψη του συνδυάζει τον παραδοσιακό κινεζικό μαρξισμό με τον στόχο της εθνικής κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης εστιάζοντας κυρίως σε 14 βασικές αρχές που προάγουν από τη μία πλευρά τις κλασικές σοσιαλιστικές αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος με την πρόθεση για βελτίωση της διαβίωσης και ευζωίας των πολιτών.
Προφανώς για μια χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την λογοκρισία και τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα για τον έλεγχο των πληροφοριών σε media και διαδίκτυο, η επέκταση των μέτρων και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν προκαλεί τόσο εντύπωση. Όμως, η προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολιτικής φιλοσοφίας του ηγέτη της στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης σίγουρα δίνει μια τελείως διαφορετική και – τουλάχιστον για την ώρα – πρωτότυπη διάσταση στο… πάντρεμα της πολιτικής με το ΑΙ σε μια εποχή που ο διεθνής ανταγωνισμός ανάμεσα στα ανερχόμενα chatbot, κυρίως δε, τα αμερικανικά, γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.
Βέβαια, για την ώρα το «Chat Xi PT» θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για ερευνητικούς λόγους από τον αρμόδιο εγχώριο διαχειριστή του Διαδικτύου. Όμως, σαφής πρόθεση του Πεκίνου είναι η ευρεία χρήση και καθιέρωση του από το ντόπιο κοινό.
Σημειωτέον πως το δόγμα Σι ήδη περιλαμβάνεται στην ύλη των σχολείων (από την ηλικία των 10 ετών) και κυρίως των πανεπιστημίων και μάλιστα από το 2019 έχει δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή (app) υπό την ονομασία «Study Xi Strong Nation», για όσους θέλουν να… εντρυφήσουν στη φιλοσοφία του προέδρου. Όμως, η προσαρμογή στο ρεύμα της εποχής έφερε το δόγμα και στον κόσμο του ΑΙ και μάλιστα σε μετάφραση και στα αγγλικά για τους διεθνείς χρήστες.
Αν και τα αμερικανικά chatbot, με κορυφαίο το ChatGPT της OpenAI κυριαρχούν για την ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δεδομένη η πρόθεση της Κίνας να επενδύσει στην ανάπτυξη του κλάδου και να προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχτεί σε βασικό παίχτη, αν όχι κυρίαρχο παίχτη στο AI, μέχρι το 2030.
Οι ντόπιες τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως η Baidu και η Alibaba, προάγουν ήδη τη χρήση μοντέλων ΑΙ στην κινεζική γλώσσα, απευθυνόμενες σε μια αγορά 1,4 δισ. κατοίκων, όμως «σκοντάφτουν» συχνά στους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας της κυβέρνησης κυρίως δε, πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.
Για να τις διευκολύνει, η αρμόδια κινεζική αρχή δημιούργησε ήδη στα τέλη του 2023 μια τεράστια δημόσια βάση δεδομένων με… εγκεκριμένο περιεχόμενο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων εκπαίδευσης. Όμως, εύλογα για κάθε… καλό κομματικό σύντροφο, η ιδανική πηγή δεδομένων είναι οι ίδιες οι αρχές του Κινέζου προέδρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου