Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

«Ο τελευταίος ασθενής Αλτσχάιμερ»: Πως 55χρονος εξαφανίζει όλα τα συμπτώματα του πρώιμου Αλτσχάιμερ


Ο νευρολόγος Dr Richard Isaacson δεν πίστευε στα μάτια του όταν έλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 55χρονου ασθενή του, Simon Nicholls: όλοι οι βιοδείκτες του πρώιμου Αλτσχάιμερ είχαν εξαφανιστεί μέσα σε 14 μήνες, όπως αναφέρει σε νέο ρεπορτάζ το CNN.Δεν ήταν μάλιστα κάποιο «θαυματουργό» φάρμακο που το έκανε αλλά ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του Nicholls, στη διατροφή, την άσκηση, τον έλεγχο του στρες και τη βελτίωση του ύπνου του, συνδυαστικά με κάποια φάρμακα που είχε συνταγογραφήσει ο καρδιολόγος του και συμπληρώματα διατροφής. Η εξέλιξη υπήρξε τόσο εντυπωσιακή, που παρουσιάζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο τελευταίος ασθενής Αλτσχάιμερ».

«Έχω δύο γιους, 3 και 8 ετών. Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα να είμαι μαζί τους στο μέλλον» όπως είπε στον συντάκτη υγείας του CNN, Dr. Sanjay Gupta. «Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που μπορείς να κάνεις για να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο».

«Έχω δύο γιους, 3 και 8 ετών. Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα να είμαι μαζί τους στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που μπορείς να κάνεις για να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο».

Ο ίδιος υπήρξε άτυχος στη γενετική λοταρία, καθώς κληρονόμησε και από τους δύο γονείς του το γονίδιο APOE4 που αυξάνει κατά τουλάχιστον δέκα φορές τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Θυμάται τη μητέρα του, η οποία πέθανε στα 70 της, να περνάει τα τελευταία χρόνια μαζί της «καθισμένη σε μια κουνιστή πολυθρόνα, ενώ έπαιρνε 14 διαφορετικά φάρμακα. «Θα προτιμούσα να έχω καλύτερη υγεία και απλά να “φύγω” πιο γρήγορα».

Ακόμα όμως και κάποιος που έχει οικογενειακό ιστορικό μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, όπως πιστεύει ακράδαντα ο Dr Isaacson. Οι αλλαγές που σύστησε στον ασθενή του να κάνει ήταν αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, προπονήσεις με βάρη, αεροβικές ασκήσεις και συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Οι αλλαγές που σύστησε στον ασθενή του να κάνει ήταν αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, προπονήσεις με βάρη, αεροβικές ασκήσεις και συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Εστίασαν, παράλληλα, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας του Nicholls, όπου επίσης έχει οικογενειακό ιστορικό νοσημάτων. Άλλωστε κάποιες μορφές άνοιας έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση, με την οποία ο Nicholls διαγνώστηκε στα 40 χρόνια του. Αφού έλεγξε την αθηροσκλήρωση με τρεις επεμβάσεις και φαρμακευτική αγωγή εντάχθηκε, τον Ιανουάριο του 2023, σε μια καινοτόμο κλινική δοκιμή του Isaacson κατά του Αλτσχάιμερ.

Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχε αποφασίσει με πείσμα να κάνει κάποιες μόνιμες αλλαγές στη ζωή του. Ξεκίνησε άσκηση, συνδυάζοντας προπόνηση με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα με αερόβια άσκηση όπως γρήγορο βάδην ή τζόκιν καθημερινά. Προσπαθεί να κάνει τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα.

Πλέον αποφεύγει τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ έχει εστιάσει σε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, κοντά στη μεσογειακή.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον Simon είχε λίπος στη μέση, όπως οι περισσότεροι άντρες στα 50 τους. Εννέα εβδομάδες μετά, ήταν λεπτός και γυμνασμένος» λέει ο γιατρός του. «Είχε χάσει περίπου 10 κιλά, περίπου το 80% του λίπους, και είχε προσθέσει μυϊκή μάζα. Σχεδόν δεν τον αναγνώρισα».

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον Simon είχε λίπος στη μέση, όπως οι περισσότεροι άντρες στα 50 τους. Εννέα εβδομάδες μετά, ήταν λεπτός και γυμνασμένος. Είχε χάσει περίπου 10 κιλά, περίπου το 80% του λίπους, και είχε προσθέσει μυϊκή μάζα. Σχεδόν δεν τον αναγνώρισα».

Σταδιακά, πρόσθεσε στη διατροφή του και συμπληρώματα με Ω-3 λιπαρά οξέα, που θεωρούνται σημαντικά για την πρόληψη της άνοιας σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

Αλλά και ο ίδιος ο Nicholls έκανε κάποιες αλλαγές, σύμφωνα με τα άρθρα που διάβαζε σε ιατρικά περιοδικά. Για παράδειγμα, δοκίμασε τα κρύα λουτρά, τη σάουνα και τη γιόγκα.

Στη βελτίωση του ύπνου του, που ήταν από τις πιο δύσκολες πίστες, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αλλαγή αλλά άλλαξε τελείως και τη ρουτίνα του, καθώς στο παρελθόν το τζετ λαγκ, το άστατο καθημερινό πρόγραμμά του και το άγχος τον εμπόδιζαν να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ώρες ποιοτικής ξεκούρασης.

Ανάμεσα στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στη διάρκεια της κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχε ήταν μια απλή εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα αμυλοειδών, ανάμεσα στους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ, που αρχίζουν να ανεβαίνουν δεκαετίες πριν από την εκδήλωση της νόσου.

Στην πρώτη εξέταση το αποτέλεσμα για τα αμυλοειδή ήταν 70. Στην τελευταία, είχαν πέσει τόσο ώστε ο Nicholson έβγαινε «αρνητικός» για Αλτσχάιμερ. Ο γιατρός του ήταν τόσο ενθουσιασμένος, που έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο για να του μεταφέρει από κοντά τα νέα. «Πήγαμε για περπάτημα μαζί στην παραλία, εκστασιασμένη που είχαμε καταφέρει να αντιστρέψουμε το αποτέλεσμα, από θετικό σε αρνητικό» λέει ο Nicholls σήμερα.

Στην πρώτη εξέταση το αποτέλεσμα για τα αμυλοειδή ήταν 70. Στην τελευταία, είχαν πέσει τόσο ώστε ο Nicholson έβγαινε «αρνητικός» για Αλτσχάιμερ. Ο γιατρός του ήταν τόσο ενθουσιασμένος, που έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο για να του μεταφέρει από κοντά τα νέα.

Φυσικά, μπαίνει συχνά στον πειρασμό να ενδώσει σε μια μπίρα ή ένα γλύκισμα, αλλά «για να είμαι ειλικρινής», όπως λέει ο ίδιος, «το μεγαλύτερο κίνητρό μου είναι τα παιδιά μου. Θα ήθελα να δω τους γιους μου να μεγαλώνουν, να παντρεύονται και να κάνουν τη δική τους οικογένεια, και για να το πετύχω αυτό, πρέπει να δουλέψω σκληρά για να συνεχίσω έτσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου