Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

«Δια νόμου» 50% περισσότερες δαπάνες με πλαστικό χρήμα το 2019 για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο

Τι αλλάζει τον Ιανουάριο - Πρόστιμο για όσους δεν καλύψουν το όριο - Ποιοι πρέπει να μαζεύουν ακόμα χάρτινες αποδείξεις
Να δαπανούν περισσότερα, τουλάχιστον το 15% ή 25% όσων βγάζουν για πληρωμές με τραπεζικά μέσα (e-banking, κάρτες κλπ) θα αναγκαστούν από 1.1.2019 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ελάχιστο όριο δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα επιβεβαίωσε επισήμως η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, αλλά η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές τον Ιανουάριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος για το 2017 οι περισσότεροι φορολογούμενοι εμφάνισαν περισσότερες δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», από όσες ήταν αναγκαίο. Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι τα ελάχιστα όρια δαπάνης μπορούν να αυξηθούν έως και 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως το 2018, απαιτώντας από τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τουλάχιστον το 15% ή και 25% των εσόδων τους, μέσω τραπεζικών συναλλαγών.

Τι ίσχυε ως τώρα

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους. Συγκεκριμένα:

- Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

- Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking

- Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και πάνω, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking

Τι αλλάζει το 2019

Με βάση τις εισηγήσεις, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι από του χρόνου όσοι θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει:

- Να έχουν κάνει δαπάνες τουλάχιστον ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

- Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

- Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000. Δεν αποκλείεται όμως και να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έπρεπε να δαπανά με «πλαστικό χρήμα» τουλάχιστον 1.100 ευρώ. Με τις αλλαγές, θα πρέπει να ξοδέψει 1.650 ευρώ (διαφορά 550 ευρώ ή +50%) για να δικαιούται την έκπτωση φόρου.

Πρόστιμο για όσους δεν καλύψουν το όριο

Αν δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν πρόστιμο του 22% για το ποσό που τους λείπει.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά δαπάνες 1.500 ευρώ (10%). Αν οι δαπάνες του ήταν 1.300 ευρώ, τότε θα πληρώσει «πέναλτι».

Το ποσό που θα πληρώσει ως ποινή είναι το 22% των 200 ευρώ απέμενε για να φτάσει το όριο των 1.500 ευρώ, δηλαδή 44 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να μαζεύουν ακόμη χάρτινες αποδείξεις

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών, οφείλουν να συνεχίσουν φυλάνε τις χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να τις καταθέσουν εάν τους ζητηθεί σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο της εφορίας.

Αυτοί είναι:

- μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι, ηλικίας 70 ετών και άνω

- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

- οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Ποιες δαπάνες χτίζουν το αφορολόγητο

Στο ποσό που πρέπει να ξοδέψουμε για να κερδίσουμε την έκπτωση φόρου, όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, ακόμη κι οι δαπάνες για να εξοφληθούν λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται μόνο οι εξής δαπάνες:

• Τα ενοίκια.
• Τα τέλη κυκλοφορίας.
• Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων).
• Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
• Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
• Οι πληρωμές φόρων.
• Οι πληρωμές δόσεων δανείων.
• Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Κωστής Πλάντζος 

6 σχόλια:

  1. που ξανακούστηκε η ελάχιστη κατανάλωση οποιουδήποτε ιδιωτικού προϊόντος το οποίο φυσικά επιφέρει προμήθεια στην εταιρία (τράπεζα) που το πουλάει, να... επιβάλλεται με νόμο; Εγώ πουλάω φιστίκια, απαιτώ νόμο που να λέει ότι όλοι θα καταναλώνετε με το ζόρι 1 κιλό φιστίκια το μήνα, διαφορετικά θα πλερώνετε πρόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε και POS στα Κάλαντα από του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περισσοτερα χρηματα στους τραπεζιτες δηλαδη. Πραγματικη τραπεζοκρατια. Η πλεον φιλικη στους τραπεζιτες κυβερνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν λοιπον αποτυχει και αυτη η βλακεια, να δουμε τι θα πουν οι φωστηρες ! Ρε καταλαβετε το, πρωτα φτιαχνεις το κωλ@κρατος χωρις Καρανικες και καθαριστριες με επιδομα ισολογισμου και κηπουρους σε κτηρια που δεν εχουν κηπο και αποσπασεις ΔΥ σε αργομισθιες σε γραφεια διαφορων κολλητων και χιλιαδυο πραγματα , και μετα εσοδα μειον εξοδα και φορος στο καθαρο εισοδημα με εναν flat φορο της ταξης του 15% ,οπως κανουν σε χωρες που τους ενδιαφερουν οι επενδυσεις και οχι το ταισμα των τεμπεληδων στο δημοσιο ! Μετα απο ολα αυτα οποιος φοροδιαφυγει τον τσακιζεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με όλα αυτά που λες αλλά παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν οι ψηφιακές συναλλαγές γιατί είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία τους και θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να μην το βλέπουμε. Στο ψηφιακό μέλλον δεν θα χρειάζεται δημόσιος υπάλληλος για να ελέγχει τη φορολογική δήλωση του καθενός. Το να μείνεις πίσω τεχνολογικά είναι αυτοκτονία. Θα απομείνουμε η μόνη χώρα που θα ξοδεύει ποσοστό του ΑΕΠ για εφοριακούς.

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Κ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΥΣΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Κ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ.
    ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ 24% ΦΠΑ Κ 85% ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..
    ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.
    Η ΕΦΟΡΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙΣ Η ΤΟ ΟΜΟΛΗΓΗΔΕΙΣ Η ΟΧΙ. ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Κ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑ Κ Η ΕΦΟΡΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ.
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΦΕΣΙ ΜΕΣΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΤ. ΕΥΡΩ ΦΠΑ ΦΟΡΟΥΣ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ Κ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.
    ΤΟ ΔΝΤ ΤΑ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ Κ ΞΕΚΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ.
    ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κ ΟΧΙ ΑΠΟΣΧΟΛΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.
    ΑΠΟΣΧΟΛΗΣΗ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΑ? Η ΤΡΕΛΟΙ ΠΟΥ ΟΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΧΟΛΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ? ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Κ ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΙΚΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Κ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ Κ ΤΥΡΑΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή