Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σήμα κινδύνου από τη Greenpeace: Τα πλαστικά σαρώνουν τις ελληνικές θάλασσες

Σήμα κινδύνου από τη Greenpeace: Τα πλαστικά σαρώνουν τις ελληνικές θάλασσες
Από τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, λένε οι εκπρόσωποι της οργάνωσης
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace.




«Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από τις θάλασσές μας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, καθώς από τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», ανακοίνωσε ο οργάνωση.

Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του θρυλικού πλοίου Rainbow Warrior στην Ελλάδα, η Greenpeace δίνει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του.
Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου.
Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.

«To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας, και, όπως με κάθε ασθένεια, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού» δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, σημειώνει η οργάνωση.

Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 39 πλαστικές σακούλες και υπολείμματα σακουλών, 12 υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων (σχοινιά και δίχτυα), 14 μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, 11 ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ, 3 πλαστικές συσκευασίες και 5 απροσδιόριστα πλαστικά αντικείμενα.



«Το πρόβλημα της εμφάνισης των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες έχει ξεκινήσει να καταγράφεται μόλις την τελευταία πενταετία» ανέφερε ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Βασίλης Γεροβασιλείου, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες.

«Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας ανάμεσα στη Greenpeace και το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και από προηγούμενες έρευνες, έχουν καταγραφεί μεγάλες συγκεντρώσεις πλαστικών σε προστατευόμενα ενδιαιτήματα με πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλη αξία διατήρησης.
 Τεράστια ποικιλία σκουπιδιών, ιδίως πλαστικών, έχει παρατηρηθεί στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, συχνά μακριά από την πηγή ρύπανσης, ενώ κομμάτια από πλαστικές σακούλες και άλλα αντικείμενα καταλήγουν ακόμη και στο εσωτερικό υποθαλάσσιων σπηλαίων», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης κατέγραψε 84 σκουπίδια, τα οποία, στην πλειονότητά τους, ήταν πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ και άλλα αντικείμενα μίας χρήσης.

Σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα.

Στη συντριπτική πλειονότητα των 13 δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας βρέθηκαν μικροπλαστικά και μικροΐνες πλαστικού ορατές με γυμνό μάτι. Οι αναλύσεις που θα πραγματοποιήσει το ΕΛΚΕΘΕ θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα για εκείνα που απαιτούν ειδικές διαδικασίες για να εντοπιστούν.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των παραλιών Βροντόνερο, Λαγανάς (εντός του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου) και Κρυονέρι στην Ζάκυνθο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 σακούλες των 60 λίτρων, με την πλειονότητα των σκουπιδιών να είναι πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης.



«Αυτό που μας δείχνει το παράδειγμα της Σύρου είναι πως μία σημαντική αλλαγή στις καθημερινές πρακτικές των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονες δράσεις ενημέρωσης κοινού και καταστημάτων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλες περιοχές. Υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς και εθελοντικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επηρεάζουν άμεσα και δρουν ως οδηγός για αλλαγή συμπεριφοράς σε εθνικό επίπεδο, διευκολύνοντας τον πολίτη» σχολίασε η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Η Greenpeace απαιτεί από την Πολιτεία να διασφαλίσει ότι η υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή νομοθεσία θα περιορίσει τις κυριότερες αιτίες της πλαστικής ρύπανσης και θα πάρει μέτρα στη χώρα μας για τη δραστική μείωση της παραγωγής πλαστικού μίας χρήσης, την αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών και την ενίσχυση της καινοτομίας, όπως έχουν, ήδη, ζητήσει περισσότεροι από 120.000 πολίτες από Ελλάδα και Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου