Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη πενταετία


Ανατροπές στην αγορά εργασίας έχει φέρει η παρατεταμένη οικονομική κρίση, με τους εργοδότες να επιζητούν την εξειδίκευση και τους νέους τις γνώσεις που θα τους «προφυλάξουν» από την εκτοξευμένη ανεργία.





Αναζητώντας την ευκαιρία για μια νέα επαγγελματική αρχή, οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από ανθρώπους με γνώση και ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την υγεία, καθώς πρόκειται για κλάδους που εμφανίζουν θετικές προοπτικές, αφού πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, δεδομένου ότι είναι νευραλγικοί για την ελληνική οικονομία.


Αντίθετα, επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο έχουν πληγεί βαθιά, όπως συμπεραίνεται από σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τους αρχιτέκτονες, τους πολιτικούς μηχανικούς και τους τοπογράφους, να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από  την κρίση σημειώνοντας μια άνευ προηγουμένου πτωτική πορεία.

Πλέον η ζήτηση για ειδικούς στην επιστήμη της πληροφορικής εμφανίζεται μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ευρώπη προβλέπονται έως το 2020 750.000 κενές θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο. Η ανάγκη για επιστήμονες της πληροφορικής επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης (22,7%) το 2016 σε σύγκριση με το 2008. Ο κλάδος του τουρισμού, από την άλλη, βρίσκεται σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς εκεί καταγράφεται αύξηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και της απασχόλησης.

Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, διατείνονται ότι είναι σημαντικό κάθε επιστήμονας-επαγγελματίας να διαθέτει βασικές γνώσεις και δεξιότητες από άλλους τομείς, καθώς τα προβλήματα και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Έτσι, η γνώση διαφόρων επιστημών θα πρέπει να συνδυάζεται ώστε να υπάρχει μια περισσότερο σφαιρική προσέγγιση που να οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και άρα αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται η… συλλογή πτυχίων, αλλά η επιμόρφωση.

Αναλυτικά, οι κλάδοι και οι ειδικότητες με μέλλον σε μία αγορά που μεταβάλλεται διαρκώς είναι: η οικονομία και η διοίκηση επιχειρήσεων, τα τουριστικά, τα ναυτιλιακά, οι μεταφορές, η πληροφορική, καθώς και προγράμματα σπουδών ψυχολογίας, νοσηλευτικής, γενετικής και φαρμακευτικής. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνες του ΣΕΒ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ στον τομέα της υγείας, ειδικότητες που θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας είναι οι:
  • Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
  • Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς το Deree –Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει 27 σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα (majors) και 43 υποειδικότητες (minors), με τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα να αποτελούν το top 10:
  • Ψυχολογία (Psychology)
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων (Management)
  • Επικοινωνία (Communication), Marketing
  • Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Technology)
  • Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας (International Tourism & Hospitality Management)
  • Διεθνής επιχειρηματικότητα (International Business)
  • Ναυτιλιακά (Shipping Management)
  • Χρηματοοικονομικά (Finance) και
  • Αγγλική Φιλολογία (English)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου