Μια ακόμη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη πολλαπλών ομάδων συνομιλίας στο Telegram, ορισμένες από τις οποίες διαθέτουν έως και 70.000 μέλη, όπου οι χρήστες ανταλλάσσουν ανοιχτά συμβουλές και στρατηγικές για την καταστολή και τη σεξουαλική επίθεση σε γυναίκες. Γιατί, τι πιο φυσιολογικό από το να διαμοιράζεσαι με τους φίλους σου τον τρόπο με τον οποίο θα ακινητοποιήσεις το θύμα σου και ύστερα θα το κακοποιήσεις; Τόσο φυσιολογικό μάλλον, που για την συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία ορκίζεται για την προστασία των χρηστών της και του απορρήτου τους, ο βιασμός μοιάζει ένα καθημερινό, απλό θέμα προς συζήτηση. Ίσως για αυτό δεν λαμβάνει μέτρα αποκλεισμού τέτοιων συζητήσεων. Άραγε πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για να πιστοποιήσεις την εχεμύθεια που υπόσχεσαι στο αγοραστικό σου κοινό;
Tips για έναν βιασμό
Οι αποκαλύψεις, προερχόμενες από τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD και την ερευνητική ομάδα STRG_F, αποκάλυψαν ότι χιλιάδες άνδρες συμμετέχουν σε groupchats του Telegram όπου ανταλλάσσουν «συμβουλές βιασμού». Πιο συγκεκριμένα αυτές οι ομάδες συνομιλίας λειτουργούσαν ως εικονικές κοινότητες για άτομα που αντάλλασσαν λεπτομερείς μεθόδους για τη νάρκωση και το βιασμό γυναικών. Τα μέλη μοιράζονταν ανοιχτά, βίντεο, εικόνες και προσωπικές εμπειρίες σεξουαλικής βίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ομαλοποιούσε και εξυμνούσε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ομάδες είχαν διεθνή συμμετοχή, με χρήστες από διάφορες χώρες να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις. Πώς;
Χρησιμοποιώντας την κρυπτογράφηση και τα χαρακτηριστικά ανωνυμίας του Telegram, οι ομάδες αυτές ήταν σε θέση να αποφεύγουν τον εντοπισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα μέλη φέρονται να χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα και ευφημισμούς για να επικοινωνούν, καθιστώντας δύσκολο για τους ξένους να κατανοήσουν τη φύση των δραστηριοτήτων τους. Ορισμένοι χρήστες παρείχαν ακόμη και σεμινάρια για το πώς να αποφεύγουν τις νομικές επιπτώσεις και συζητούσαν τις καλύτερες ουσίες που χρησιμοποιούνταν για την καταστολή των θυμάτων.
Η κλίμακα και η οργάνωση αυτών των ομάδων σόκαρε τις αρχές, καθώς ήταν σχολαστικά δομημένες με ιεραρχίες και καθορισμένους συντονιστές. Τα μέλη ελέγχονταν πριν από την ένταξή τους για να διασφαλιστεί η μυστικότητα και η μακροζωία της ομάδας.
Το Telegram, το αγαπημένο μέσο των κακοποιών
Το Telegram, μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων γνωστή για την έμφαση που δίνει στην ιδιωτικότητα και την κρυπτογράφηση, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις για το γεγονός ότι αποτελεί καταφύγιο για παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα χαρακτηριστικά του προσφέρουν θεμιτά οφέλη για ακτιβιστές και δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε καταπιεστικά καθεστώτα, παρέχουν επίσης κάλυψη για κακόβουλους φορείς.
Για τις εγκληματικές κοινότητες, το Telegram προσφέρει ένα καταφύγιο όπου μπορούν να λειτουργούν με την αίσθηση της ασφάλειας. Τα κανάλια και οι ομάδες της εφαρμογής, που μπορούν να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες χρήστες, διευκολύνουν την ανταλλαγή παράνομων αγαθών, υπηρεσιών, ακόμη και ιδεών, όπως φαίνεται στην περίπτωση των «ομάδων συνομιλίας βιασμού». Οι εγκληματίες εκτιμούν την ημι-ανώνυμη φύση της πλατφόρμας και τη δυνατότητα γρήγορης διαγραφής αποδεικτικών στοιχείων. Η πολιτική του Telegram να απαιτεί νομικές ενέργειες πριν από την αποδέσμευση των δεδομένων των χρηστών επιβραδύνει επίσης τις έρευνες, καθιστώντας το εργαλείο για όσους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η ίδια αυτή λειτουργία έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες εκκλήσεις για την πλατφόρμα να επιτύχει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και υπευθυνότητας.
Σε απάντηση σε αυτή την έρευνα, η Telegram δήλωσε ότι καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες στην πλατφόρμα της και ότι διαθέτει πολιτικές για την απομάκρυνση τέτοιου περιεχομένου. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αντιδραστική και όχι η προληπτική προσέγγιση της πλατφόρμας επιτρέπει στις επιβλαβείς κοινότητες να ευδοκιμούν μέχρι να αναφερθούν. Με λίγα λόγια η πλατφόρμα δεν δρα ουσιαστικά κατά ανάλογων κακόβουλων περιεχομένων, κατακρίνοντάς τις ωστόσο, για να κρατήσει προφυλαγμένο το status της.
Παγκόσμιες αντιδράσεις και εκκλήσεις για δράση
Η ανακάλυψη αυτών των ομάδων οδήγησε σε ευρεία καταδίκη από κυβερνήσεις, ομάδες υπεράσπισης και το κοινό. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ζήτησαν αυστηρότερους κανονισμούς για πλατφόρμες όπως το Telegram, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA) της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εντείνει την παρακολούθηση των κρυπτογραφημένων πλατφορμών, ενώ προέτρεψε τις εταιρείες να συνεργαστούν πιο ενεργά με τις διωκτικές αρχές. Ωστόσο, αυτό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών της ιδιωτικής ζωής και εκείνων που πιέζουν για αυξημένη επιτήρηση για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη διαιώνιση της βίας. Ειδικότερα μετά τη δίκη Πελικό στη Γαλλία για την καταστολή της συζύγου του Ζιζέλ και την προσφορά της στο διαδίκτυο σε άλλους άνδρες για βιασμό και επίθεση, το γεγονός θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών τεχνολογίας να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Ενώ η κρυπτογράφηση είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η ίδια δημιουργεί επίσης προκλήσεις για την επιβολή του νόμου στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της κατάχρησης.
Και όταν όλα πάνε στραβά – όπως άλλωστε έχουμε δει να γίνεται πολλές φορές τα τελευταία χρόνια -, τελικά ποιος λογοδοτεί; Οι μεγάλες εταιρείες πάντως όχι. Ακόμα και όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για την ανάμειξη της εταιρείας του στο στήσιμο των εκλογών του 2016 των Η.Π.Α., ο ίδιος απλά έκατσε για λίγη ώρα με το πόδι ψηλά στη γωνία και μετά έφυγε για να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά στο προαύλιο. Άραγε πόσο ευάλωτοι είμαστε στο χάος του παγκόσμιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου