Το 2024, οι ερευνητές διεύρυναν τους ιδιαίτερα περιορισμένους ορίζοντές μας σχετικά με την τρομερή βιοποικιλότητα που υπάρχει στη γη. Σύμφωνα με τη Δρ. Shannon Bennett, υπεύθυνη επιστημών στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια: “Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουμε ταυτοποιήσει μόνο το ένα δέκατο όλων των ειδών στη γη”.
“Παρότι είναι κρίσιμο να θέσουμε μέτρα προστασίας για γνωστά είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, πρέπει επίσης να κατανείμουμε πόρους για την ταυτοποίηση άγνωστων ειδών που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος”, εξήγησε.
Οι ερευνητές που συνδέονται με το ινστιτούτο έχουν περιγράψει 138 νέα είδη ζώων, φυτών και μυκήτων το 2024, μεταξύ των οποίων και 32 ψάρια.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δήλωσε ότι οι ερευνητές του έχουν αναμειχθεί στην ανακάλυψη 190 νέων ζωντανών ή απολιθωμένων ζώων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 11 νέα είδη νυχτοπεταλούδων, 8 καβούρια, 4 αρουραίοι, και 4 φίδια.
Πρόκειται, μάλιστα, για είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα από τα είδη των νυχτοπεταλούδων του γένους Hemiceratoides από τη Μαδαγασκάρη, τρέφεται πίνοντας τα δάκρυα κοιμισμένων πουλιών, ενώ ένα άλλο νέο είδος νυχτοπεταλούδας, το Carmenta brachyclado, εντοπίστηκε να πετάει πάνω σε ένα παράθυρο σπιτιού στην Ουαλία, ενώ προέρχεται από την Γουιάνα στη Νότια Αμερική. Η νυχτοπεταλούδα είχε κολλήσει στην μπότα μιας φωτογράφου, η οποία τη μετέφερε, χωρίς να το ξέρει, στο σπίτι της στην Ουαλία. Η κόρη της και οικολόγος Daisy Cadet αναγνώρισε ότι το πλάσμα αυτό δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο, και επικοινώνησε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ήταν αυτή του χορτοφάγου πιράνχας με την επιστημονική ονομασία Myloplus sauron από τον ποταμό Xingu της Βραζιλίας, όπως σημείωσε ο Rupert Collins, υπεύθυνος του τμήματος ψαριών στο μουσείο, ο οποίος συνέβαλε στην περιγραφή του ψαριού. Το συγκεκριμένο είδος πιράνχας έλαβε την ονομασία του λόγω της ομοιότητάς του με το Μάτι του Sauron από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του Τόλκιν.
“Ο λόγος που το ονομάσαμε έτσι ήταν αναπόφευκτος, καθώς αυτό το ψάρι έχει το σχήμα δίσκου και μια λεπτή κάθετη γραμμή στο σώμα του, που το κάνει να μοιάζει με μάτι,” εξήγησε ο Collins σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το μουσείο.
Ακόμα, ο Ishan Agarwal, ένας ερευνητής από την Οργάνωση Άγριας Ζωής Thackeray, ανακάλυψε μια μικροσκοπική σαύρα στην νοτιοδυτική οροσειρά Ghats στην Ινδία, η οποία θυμίζει τον διάσημο πίνακα “Έναστρη νύχτα” του πασίγνωστου ζωγράφου του 19ου αιώνα, Vincent van Gogh. Φυσικά, η σαύρα ονομάστηκε Cnemaspis vangoghi και επίσημα.
Επιπλέον, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο είδος κολιμπρί στον κόσμο, το βόρειο γιγάντιο κολιμπρί. Ένα άλλο είδος γιγάντιου κολιμπρί που είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα, με επιστημονική ονομασία Patagona gigas, οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη.
Το συγκεκριμένο είδος κολιμπρί αναπαράγεται στις ακτές του Ειρηνικού, στην κεντρική Χιλή, αλλά εξαφανίζεται μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής περιόδου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής, και το Κέντρο Ορνιθολογίας και Βιοποικιλότητας του Περού, αποφάσισαν να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή των γιγάντιων κολιμπρί φορώντας τους μικροσκοπικά σακίδια με GPS. Ανακάλυψαν, έτσι, ότι τα πουλιά πετούν πάνω από τις Άνδεις, φτάνοντας μέχρι το Περού, όπου συναντούν ένα ακόμη μεγαλύτερο είδος γιγάντιου κολιμπρί – αυτό που ανακαλύφθηκε το 2024, και ζει σε μεγάλα υψόμετρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα δύο είδη μοιάζουν αρκετά. Το νέο είδος ονομάστηκε Patagona chaski, λόγω του αγγελιαφόρου chaski της αυτοκρατορίας των Ίνκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου