Συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι νέες πληροφορίες, λίγες ώρες μετά τις αναφορές για πραξικόπημα κατά του προέδου της Συρίας, κάνουν λόγο για εισβολή στο παλάτι του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι.Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ειδικότερα πως οι αντάρτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την προέλαση των ισλαμιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου.
Σε σχετικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνονται ένοπλοι να περιφέρονται μέσα σε ένα κτήριο, που φέρεται να είναι το προεδρικό ανάκτορο.
Μέχρι το Σάββατο, οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.
Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016. Τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.
Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.
Το μήνυμα Άσαντ κατά τζιχαντιστών
Ο Άσαντ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες», μετά την αιφνιδιαστική και μεγαλύτερη εδώ χρόνια επίθεση τζιχαντιστών και ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία εναντίον του συριακού καθεστώτος, μια επίθεση που οδήγησε στην κατάληψη μέσα σε μόλις λίγες ημέρες μεγάλου μέρους του Χαλεπιού.
«Η Συρία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και είναι σε θέση, με τη βοήθεια των συμμάχων και φίλων της, να τους νικήσει και να τους εξαλείψει, ανεξάρτητα από την ένταση των επιθέσεων τους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.
Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham που προελαύνουν στο Χαλέπι
Η HTS δημιουργήθηκε με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή του.
Η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham θεωρήθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες από τις ομάδες που συντάχθηκαν εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πόλεμος στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν να είχε τελειώσει.
Η κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα άλλα μέρη της Συρίας παραμένουν εκτός του άμεσου ελέγχου του.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στα ανατολικά, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ διαχωρισμένες από τον έλεγχο του συριακού κράτους από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης.
Στον νότο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση κατά της εξουσίας του Άσαντ το 2011, συνεχίζονται κάποιες, αν και σχετικά υποτονικές, αναταραχές.
Στην αχανή συριακή έρημο, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
Στα βορειοδυτικά, η επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχείται από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών που οδηγήθηκαν εκεί στο αποκορύφωμα του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου