Μπαράζ ελέγχων σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τα δημοφιλή Airbnb, θα μπορούν να πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του υπουργείου Τουρισμού μετά από τη θεσμοθέτηση των νέων και αυστηρότερων ρυθμίσεων λειτουργίας.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές, θα μπορούν να κάνουν άμεσες διασταυρώσεις στοιχείων επιτόπου. Θα ελέγχουν αν το ακίνητο έχει δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, αν ο ιδιοκτήτης έχει ανοίξει επιχειρηματικά βιβλία όπου απαιτείται, καθώς και αν δηλώνονται σωστά τα εισοδήματα από τις μισθώσεις. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού θα εξετάζουν αν πληρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργίας. Στο στόχαστρο δηλαδή θα βρεθούν οι «μαύρες» μισθώσεις και ακίνητα που δεν συμμορφώνονται με τις νέες προδιαγραφές. Οσοι αποκρύπτουν εισοδήματα ή δεν καταχωρούν τα ακίνητά τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως και το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Για ακίνητα σε κακή κατάσταση, οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν ποινές από 5.000 έως 15.000 ευρώ.
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θέτει αυστηρές ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας. Τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό, κλιματισμό και ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης. Παράλληλα, θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, καθώς και εξοπλισμός πυρασφάλειας, όπως πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και σήμανση διαφυγής. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα-φωτιά, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Αν υπάρξει και τρίτη παράβαση, τα πρόστιμα εκτοξεύονται σε τουλάχιστον 15.000 ευρώ ή στο 50% του τζίρου του ακινήτου. Οι δε εφοριακοί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα μπορούν άμεσα να διαπιστώνουν αν το ακίνητο είναι καταχωρημένο και αν οι ιδιοκτήτες τηρούν τις φορολογικές και επιχειρηματικές τους υποχρεώσεις. Οι έλεγχοι θα ξεκινούν με προειδοποίηση 10 ημερών ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν περιθώριο συμμόρφωσης. Αν όμως δεν ανταποκριθούν, οι Αρχές θα προχωρούν σε επιτόπιες επισκέψεις με τη συνδρομή της Αστυνομίας όπου χρειάζεται.
Το μέτρο αυτό έρχεται να θωρακίσει τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιλιγγιώδη ανάπτυξη. Στόχος είναι να διασφαλιστούν τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Με την υποχρέωση ασφάλισης έναντι αστικής ευθύνης οι ιδιοκτήτες προστατεύονται από πιθανές ζημιές ή ατυχήματα, ενώ οι τουρίστες απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.
Εξάλλου, από το νέο έτος το τέλος ανθεκτικότητας για τα ακίνητα τύπου Airbnb αυξάνεται σε 8 ευρώ από 1,50 ευρώ την ημέρα για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου και σε 2 ευρώ από 0,50 ευρώ την ημέρα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου. Σε περίπτωση που τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., το τέλος διαμορφώνεται σε 15 ευρώ για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο και σε 4 ευρώ για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ακινήτων που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Ειδικότερα, στη λίστα με τις περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) από τον Ιανουάριο του 2025 και τουλάχιστον για έναν χρόνο περιλαμβάνονται:
Το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
Το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Αγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
Το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.
Πάντως, με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού οι περιορισμοί μπορούν να παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026. Υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας ο αριθμός των καταλυμάτων σε βραχυχρόνια μίσθωση ξεπέρασε τα 12.500. Στο εμπορικό τρίγωνο που περιλαμβάνει την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Μοναστηράκι το καλοκαίρι λειτούργησαν 2.440 καταλύματα, στο Κουκάκι 1.164, στον Νέο Κόσμο 992 και στα Εξάρχεια 918 καταλύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου