Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Σύρος πρωταθλητής ιππασίας έζησε 21 χρόνια φυλάκισης και βασανιστηρίων αφού νίκησε τον αδελφό του Άσαντ σε αγώνα

Σύρος πρώην πρωταθλητής ιππασίας ισχυρίζεται πως βίωσε έναν Γολγοθά 21 ετών με φυλάκιση και βασανιστήρια αφού νίκησε τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αγώνα.Ο Άντναν Κασσάρ, άλλοτε εξέχουσα μορφή στην αθλητική σκηνή της Συρίας, μίλησε στο Sky News για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος της οικογένειας Άσαντ, που κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια.



Ο Κασσάρ κέρδισε πολλά χρυσά μετάλλια και υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας ιππασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν το 1993, στο τρίτο Διεθνές Πρωτάθλημα Ιππασίας στη Λαττάκεια, όπου με την εξαιρετική απόδοσή του εξασφάλισε τη νίκη για την ομάδα.

Ο Κασσάρ ήταν στενός φίλος του Μπασέλ αλ Άσαντ, όμως η επιτυχία του προκάλεσε την οργή του συναθλητή του, ο οποίος δεν τα είχε πάει καλά στην ίδια διοργάνωση.







Ο Μπασέλ ήταν ο διάδοχος της συριακής προεδρίας, ωστόσο ο θάνατός του σε τροχαίο το 1994 οδήγησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να επιστρέψει από το Λονδίνο - όπου εργαζόταν ως οφθαλμίατρος - και να προετοιμαστεί για να αναλάβει την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Μιλώντας για την αντίδραση των συμπατριωτών του μετά τον αγώνα του 1993, ο Κασσάρ είπε στο Sky News: «Το πλήθος με σήκωσε στους ώμους του. Ήταν μια στιγμή απόλυτης χαράς, αλλά για τον Μπασέλ δεν ίσχυε το ίδιο. Εκείνη η μέρα ήταν η αρχή του εφιάλτη μου».

Λίγο μετά τον αγώνα, ο Κασσάρ συνελήφθη με «ασαφείς κατηγορίες» που, όπως υποστηρίζει, κατασκευάστηκαν λόγω της ζήλιας του Μπασέλ. Η κράτησή του εξελίχθηκε σε μια σκληρή δοκιμασία ετών γεμάτη βίαιες ανακρίσεις και αδιάκοπη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.



«Αρχικά με κράτησαν σε υπόγειο για έξι μήνες, με χτυπούσαν συνεχώς και με ανέκριναν ασταμάτητα», αφηγήθηκε ο άνδρας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, γνωστή ως «σφαγείο», όπου, όπως είπε, «τα βασανιστήρια έγιναν ακόμα χειρότερα».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν έφυγε από τη ζωή ο Μπασέλ. «Με κατηγορούσαν για τον θάνατό του», ανέφερε. «Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, τα βασανιστήρια εντείνονταν».

Ο Κασσάρ πέρασε επίσης επτάμισι χρόνια στη φυλακή Ταντμούρ, διαβόητη για τις απάνθρωπες συνθήκες της. «Ένα πρωί μου τρύπησαν το αυτί και το ίδιο βράδυ μου έσπασαν τη γνάθο», θυμάται. Ακόμα και η προσευχή τιμωρούνταν σκληρά: «Επειδή προσευχόμουν, με μαστίγωσαν 1.000 φορές. Τα πόδια μου σχίστηκαν, φάνηκαν τα κόκαλά μου».






Παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών για την απελευθέρωσή του μετά το ξέσπασμα της Συριακής Επανάστασης, το όνομα του Κασσάρ εξαιρούνταν από τα διατάγματα αμνηστίας. Τελικά, ο άνδρας απελευθερώθηκε μετά από διεθνή πίεση στις 16 Ιουνίου 2014, σχεδόν 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, ο Κασσάρ απέφευγε να μιλήσει δημόσια για την τραυματική του περιπέτεια, φοβούμενος ότι θα τον ξαναέκλειναν στη φυλακή. Ωστόσο, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μετά από χρόνια φυλάκισης, βασανιστηρίων και αδικίας, η επανάσταση έριξε τελικά το δικτατορικό καθεστώς», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου