Ο ελληνοτουρκικός διάλογος που τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί μετά από χρόνια αναταραχής έχει παράξει ενδιαφέροντα πολιτικά αποτελέσματα: εσωκομματικές κόντρες στη ΝΔ με "κορωνίδα" τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη για "χαριεντίσματα" με τους κ. Ερντογάν και Ράμα, πλείστες όσες συζητήσεις περί προοιωνιζόμενων υποχωρήσεων κ.ο.κ. Μάλιστα, απαντήσεις επί των εθνικών θεμάτων, αλλά και για τη διαγραφή Σαμαρά, θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη που παραχωρεί στον Αντώνη Σρόιτερ για την εκπομπή "Αυτοψία" του Alpha.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρακολουθεί όσα λέγονται στη δημόσια σφαίρα. Δεν είναι μυστικό ότι τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο "Βήμα της Κυριακής", όπου ζήτησε την κεφαλήν του επί πίνακι, τον εκνεύρισαν. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, όμως, στέκονται σε μια πραγματικότητα που καταγράφεται με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για την Politic, οι πολίτες που καταγράφουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας «τα εθνικά θέματα, τις σχέσεις με την Τουρκία και τους άλλους γείτονες» ανέρχονται στο 7%. Αντιθέτως, τον Ιούνιο του 2022, όταν τα "ήρεμα νερά" ήταν ακόμα μια επιδίωξη, σε έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ το 66% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για τη στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά. Άθροισμα, τα 2/3 των πολιτών ανησυχούσαν ιδιαίτερα.
Διάλογος χωρίς φοβικά σύνδρομα
Επιστρέφοντας στα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ιδίως για τα ελληνοτουρκικά. Στην περίπτωση του κ. Γεραπετρίτη, το Μαξίμου δεν... κείται μακράν, καθώς τακτικά βρίσκεται εκεί, με άμεση πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σε ένα άλλο γραφείο από αυτό που είχε συνηθίσει για χρόνια στον πρώτο όροφο του Μαξίμου, αυτή τη φορά στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, ο κ. Γεραπετρίτης μοιάζει σίγουρος ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που γνωρίζει καλά τις εθνικές της θέσεις. Σε συνομιλητές του, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνομιλεί με την Τουρκία με "ασφάλεια" και χωρίς φοβικά σύνδρομα, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε θέση διπλωματικής ισχύος, ενισχύει την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και τα μεγέθη της οικονομίας είναι σε σταθερή τροχιά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντεν με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπτετρίτη
Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντήσεις σε λίγες μέρες και πάλι τον κ. Φιντάν, είτε στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (3-4 Δεκεμβρίου), είτε στην αντίστοιχη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαλέττα της Μάλτας (4-5 Δεκεμβρίου). Με τα ως τώρα δεδομένα, η συνάντηση θα είναι σύντομη, αλλά σίγουρα θα ακολουθήσει η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας, ανασφάλειας και πολλαπλών κρίσεων, ο κ. Γεραπετρίτης εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν στέρεες σχέσεις καλής γειτονίας. Αν και υπάρχουν δεδομένες διαφωνίες με την Τουρκία, κρίνεται απαραίτητο ο διάλογος να συνεχιστεί, προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο ανοικτών διαύλων που θα εξασφαλίζει ότι οι τυχόν εντάσεις δεν θα μετατρέπονται σε κρίσεις. Αυτό το "κόκκινο τηλέφωνο" είχε λειτουργήσει στην περίπτωση της Κάσου, ενώ οι διπλωματικοί δίαυλοι ενεργοποιούνται ευκαιρίας δοθείσης.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι καλύτερη η συνεργασία στο μεταναστευτικό, ενώ υπήρξε σύγκλιση των δύο λαών με τις διαδικασίες για τη visa express που "άνοιξαν" τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες. Παράλληλα, αποτιμάται ως θετικό ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων του FIR. Μια ακόμα παράμετρο που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων που κάνει ο κ. Γεραπετρίτης είναι το Κυπριακό, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις Αθήνας και Τουρκίας, καθώς εκτιμά ότι η ελληνοτουρκική σύγκλιση καθιστά εφικτή την επανεκκίνηση του διαλόγου, όσο και αν είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει "βαθύνει".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου