Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΑΑΔΕ: Αγώνας δρόμου για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους – Ποιοι θα λάβουν «ραβασάκια»

 Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να προλάβει την παραγραφή, στο τέλος του 2024, χιλιάδων παλαιών υποθέσεων, κυρίως, φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου και ΦΠΑ.Η κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, πριν την εκπνοή του έτους, αποτελεί προϋπόθεση για να μην κλείσουν οι υποθέσεις.



Σύμφωνα με τo ertnews.gr οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή αφορούν βασικά στο έτος 2018, δεδομένου ότι ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν ακόμα και χρήσεις του 2013 ή και του 2008, καθώς ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής στις περιπτώσεις που προέκυψαν νέες πληροφορίες στις οποίες δεν είχε πρόσβαση νωρίτερα ο ελεγκτικός μηχανισμός.



Η προθεσμία παραγραφής γίνεται ακόμα και 15ετής, στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΑΑΔΕ, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους παραγράφονται:



• Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του φορολογικού έτους 2018, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023.
• Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία είτε για τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν εντός του 218.
• Υποθέσεις φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς ή δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούσαν παλαιότερα έτη.
• Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν ενημερωτικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλήσουν το «λογαριασμό» εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου