Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Πού χρησιμεύει η μαγειρική σόδα αν έχετε κατοικίδια


Δεν είναι μόνο ένα φυσικό καθαριστικό με μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά και ένας σύμμαχος για όσους έχουν ζωάκια στο σπίτι. H μαγειρική σόδα θα βοηθήσει τόσο στην καθαριότητα του χώρου, όσο και στην υγιεινή της γάτας ή του σκύλου σας, χωρίς να το επιβαρύνετε με χημικές ουσίες που συνήθως υπάρχουν σε απορρυπαντικά. Πριν την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει τυχόν κινδύνους από τη χρήση της. Να θυμάστε πως είναι τοξική σε περίπτωση που την καταπιεί το ζωάκι σας.

Πώς δρα η μαγειρική σόδα


Τα ούρα των ζώων είναι όξινα, γεγονός που ευθύνεται για την μυρωδιά που έχουν. Η μαγειρική σόδα μπορεί να εξουδετερώνει τις όξινες ουσίες, να τις κάνει πιο αλκαλικές και άρα να εξαλείφονται οι οσμές. Αν μετά από συζήτηση με τον κτηνίατρο, αποφασίσετε να χρησιμοποιείτε την μαγειρική σόδα για την περιποίηση των κατοικιδίων και του χώρου τους, δείτε μερικές απλές χρήσεις της:

Απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές

Πασπαλίστε το χαλί, τον καναπέ, το κρεβάτι με μαγειρική σόδα, αφήστε τη να δράσει και βάλτε ηλεκτρική σκούπα για να την απορροφήσει 20 λεπτά αργότερα. Επειδή ατυχήματα στο σπίτι συμβαίνουν συχνά, αν έχετε ένα χαλί ή ύφασμα για το οποίο δεν είστε σίγουροι, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε μια γωνία, για να επιβεβαιώσετε ότι δεν θα αποχρωματιστεί.

Δίνει ευχάριστο άρωμα στο αυτοκίνητο

Πριν πάτε στο πλυντήριο για να διώξετε τη μυρωδιά του σκύλου, από τα καθίσματα και το πάτωμα. Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε τη μαγειρική σόδα να δράσει, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι, αφού θα έχει περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τις οσμές. Αφού κάνετε ένα πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα, πετάξτε την σακούλα ή αδειάστε το δοχείο, ανάλογα με τον τύπο σκούπας που έχετε, μήπως έχει απορροφήσει ακάρεα ή ψύλλους.


Καθαρίζει αποτελεσματικά τα “ατυχήματα” τουαλέτας των ζώων

Τόσο σε νεαρή ηλικία όσο και σε πιο προχωρημένη, τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι, έχουν ασταθές πρόγραμμα με την τουαλέτα, παρουσιάζουν δηλαδή ακράτεια. Βέβαια, ατυχήματα συμβαίνουν και σε ενήλικα ζωάκια, είτε τυχαία είτε επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που τα ταλαιπωρεί. Για να καθαρίσετε την περιοχή με μαγειρική σόδα, φτιάξτε ένα μείγμα μαζί με λευκό ξίδι, έτσι ώστε να φτιάξετε μια ομοιογενή πάστα. Απλώστε τη στην επιφάνεια που έχει λεκιαστεί, αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά και καθαρίστε τη με ένα σφουγγάρι. Μόλις δείτε τον λεκέ, σκουπίστε τον αμέσως με ένα πανί έτσι ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο γίνεται, πριν απλώσετε την πάστα.






Το υλικό που υπάρχει σε κάθε κουζίνα και είναι τοξικό για τον σκύλο

Υπάρχουν κάποια υλικά που δεν μπορεί να καταναλώσει ο σκύλος γιατί είναι τοξικά γι’ αυτόν.


Φρεσκάρει την άμμο της γάτας

Πολλές μάρκες άμμου, περιέχουν ήδη μαγειρική σόδα, με σκοπό να εξουδετερώνει τις μυρωδιές. Αν αγοράσετε κάποια που δεν την έχει ως συστατικό, ρίξτε εσείς μια μικρή ποσότητα στη βάση της αμμολεκάνης.

Λειτουργεί ως dry shampoo


Δεν αρέσει σε όλα τα ζώα το μπάνιο, ειδικότερα στις γάτες και επιπλέον, δεν πρέπει να γίνεται συχνά. Ανάμεσα στα πλυσίματα, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως ξηρό σαμπουάν με τον εξής τρόπο: Αρχικά περάστε το τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας με μια βούρτσα, έτσι ώστε να φύγει η σκόνη και οι νεκρές τρίχες. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγη σόδα πάνω στο τρίχωμα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αν κάτσει και δεν φύγει ή τιναχτεί, αφήστε τη για μερικά και κάντε απαλό μασάζ. Τέλος, για να την καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε βούρτσα ή μια στεγνή πετσέτα, προσπαθώντας να βγάλετε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε.

Σταματάει την αιμορραγία μετά από βαθύ κόψιμο των νυχιών

Αν κόβετε εσείς τα νύχια του σκύλου ή της γάτας σας, ίσως να είναι ανήσυχο και να του προκαλέσετε κατά λάθος ατύχημα. Αν πιέσετε το σημείο με λίγη μαγειρική σόδα, θα σταματήσει η αιμορραγία.

Με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσει ο σκύλος ή η γάτα σας και με έγκριση από τον κτηνίατρο, βάλτε την μαγειρική σόδα στο παιχνίδι της καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου