Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τραμπ: Πιθανός στόχος Κινέζων χάκερ, αλλά ο ίδιος κατηγορεί τους… Δημοκρατικούς

Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση από χάκερ που φέρεται να συνδέονται με την Κίνα, θέτοντας στο στόχαστρο κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με πιθανή επίδραση και σε δεδομένα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI αποφεύγουν να σχολιάσουν εάν ο Τραμπ ή άλλοι υποψήφιοι βρέθηκαν πράγματι στο στόχαστρο όπως αναφέρει το BBC, ενώ η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη τοποθέτηση.



Σε κοινή ανακοίνωση, το FBI και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υποδομών και Κυβερνοασφάλειας (CISA) επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διερευνά την «απροσδιόριστη πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές από δράστες που συνδέονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Μετά τον εντοπισμό «κακόβουλης δραστηριότητας», οι αρχές ενημέρωσαν τις πληγείσες εταιρείες και παρείχαν τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση και αποφυγή περαιτέρω επιθέσεων, διαβεβαιώνοντας ότι οι ενέργειες για ενίσχυση της κυβερνοάμυνας συνεχίζονται σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Σύμφωνα με την εκστρατεία του Τραμπ, που εξέδωσε δήλωση χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, «οι Δημοκρατικοί ευθύνονται για την επίθεση, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο». Πηγές ανέφεραν στο CBS ότι η κυβερνοεπίθεση αντιμετωπίζεται ως πράξη κατασκοπείας, και όχι ως προσπάθεια άμεσης επηρεασμού εκστρατειών.



Η επίθεση έρχεται μετά από πληροφορίες ότι αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αποτέλεσαν στόχο. Μεταξύ αυτών, η Verizon, μέσω της οποίας οι χάκερ ενδεχομένως προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα του Τραμπ, όπως αναφέρουν οι New York Times. Εκπρόσωπος της Verizon δήλωσε πως η εταιρεία είναι «ενήμερη ότι ένας εξειδικευμένος εθνικός φορέας ενδέχεται να έχει στοχεύσει αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για συλλογή πληροφοριών» και επιβεβαίωσε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την επίλυση των προβλημάτων.

Η καμπάνια του Τραμπ είχε προηγουμένως δεχθεί άλλη μια επίθεση, με τρεις Ιρανούς να κατηγορούνται τον Σεπτέμβριο ότι υπονόμευσαν την εκστρατεία του με δήθεν υποστήριξη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για ξένες παρεμβάσεις σε εκλογές και δημόσιες υποθέσεις. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει πως «οι αντίπαλοί μας βλέπουν τις αμερικανικές εκλογές ως ευκαιρίες να επηρεάσουν τη δημοκρατία μας», τονίζοντας τις προσπάθειες ενίσχυσης της ασφάλειας.



Σε δήλωση, ο εκπρόσωπος της Verizon, Rich Young, ανέφερε ότι η εταιρεία παρέχει βοήθεια στις αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Κογκρέσο, με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, να επισημαίνει ότι Κινέζοι χάκερ επιδιώκουν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στις ΗΠΑ. Η υπόθεση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υποδομής από νέες επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου