Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κύκλωμα ΕΟΠΥΥ: Πώς έπεσαν στην τσιμπίδα της Δικαιοσύνης οι συλληφθέντες γιατροί και φαρμακοποιοί


Οι στοχευμένοι συνδυαστικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σε συνδυασμό με τα ψηφιακά εργαλεία των τελευταίων ετών, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος απάτης σε βάρος του Οργανισμού. Από τη μία πλευρά ο ΕΟΠΥΥ ιχνηλάτησε σειρά συνταγογραφήσεων, από την άλλη πολίτες που έλαβαν μηνύματα για συνταγές που δεν τους αφορούσαν και προέβησαν σε καταγγελίες. Όλα αυτά παραδόθηκαν στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία μετά από πολύμηνη έρευνα αποκάλυψε το κύκλωμα γιατρών και φαρμακοποιών βάζοντας «φρένο» στη δράση του.
Βιταμίνες, σίδηρος, μαγνήσιο, ναρκωτικά, αντιβιοτικά και σκευάσματα που είναι σε έλλειψη βρίσκονταν στο επίκεντρο του πεδίου δράσης των συλληφθέντων. Οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, άνω των 9.000 συσκευασιών παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη δράση του κυκλώματος, οι συλληφθέντες προέβαιναν μέσω των ιατρών – μελών του κυκλώματος στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους προσβάσεως σε τέτοια δεδομένα.


Μάλιστα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, οι 17 συλληφθέντες που βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινικές διώξεις για κακουργήματα και πλημμελήματα, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθότι η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε η ζημιά για το κράτος είναι μεγαλύτερη, αφού καλύπτει το 100% της περίθαλψης για τους ανασφάλιστους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα, καθώς η δράση του επεκτεινόταν σε διάφορα επίπεδα και ήταν δύσκολη η ανεύρεση και διασταύρωση των στοιχείων. Η παλιά λογική των… βιβλιαρίων, όμως, που ο κάθε γιατρός έγραφε ό,τι ήθελε σε όποιο μέλος της οικογένειας ήθελε αποτελεί σε ένα μεγάλο βαθμό παρελθόν πλέον, με τις νεότερες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γιατρός που συνταγογραφεί δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ένας πολίτης έχει ενεργοποιημένη ή όχι την άυλη συνταγογράφηση. Επομένως, σε κάποιες περιπτώσεις που πολίτες έλαβαν μήνυμα για συνταγές που οι ίδιοι είχαν άγνοια, προέβησαν σε καταγγελίες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Υγείας καλεί τους ασφαλισμένους να αποκτήσουν πρόσβαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους (MyHealthApp) και να ελέγχουν τι έχει συνταγογραφηθεί ή και εκτελεστεί στο πεδίο των φαρμάκων ή των εξετάσεων.


Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:


– τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,
– την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,
– την συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,
– την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,
– τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων.

Όπως ανέφερε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε δηλώσεις της, ο Οργανισμός παρέδωσε στοιχεία για ψευδείς συνταγογραφήσεις φαρμάκων στην Οικονομική Αστυνομία στο τέλος του 2023. «Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος. Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πώς τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία», σημείωσε η κυρία Καρποδίνη.

Η δράση του κυκλώματος καταδικάστηκε απερίφραστα από τα συλλογικά όργανα των γιατρών και των φαρμακοποιών. «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβατική συμπεριφορά φαρμακοποιού η οποία καθίσταται επιζήμια για τα ασφαλιστικά ταμεία και προκαλεί βλάβη στη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και ζητά να επιβληθούν παραδειγματικά οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές για τους παραβάτες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη των συλληφθέντων φαρμακοποιών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, ειδικά εάν πρόκειται για συνταγές φαρμάκων που περιέχουν ουσίες που παραπέμπουν σε ναρκωτικό.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επ’ αφορμής των αποκαλύψεων, για εμπλοκή ιατρών, σε παράνομες συνταγογραφήσεις επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας. Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», ανέφερε από την πλευρά του ο ΙΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταθέσουν αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να αφαιρεθούν από τον καταλογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) τα 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ζημιώθηκε ο Οργανισμός από την ψευδή υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.

Οι ενεργοί ΑΜΚΑ

Στο μεταξύ, στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εκκαθάριση των ΑΜΚΑ και ο προσδιορισμός μέσα στο σύστημα του ΑΜΚΑ ποιος είναι «ενεργός» και ποιος «ανενεργός». Η Πολιτεία προχωρά σε αυτή τη ρύθμιση καθώς παρατηρούνταν φαινόμενα άνθρωποι με ΑΜΚΑ στην Ελλάδα που ωστόσο ζουν σε γειτονικές χώρες να έρχονται στη χώρα μας και να κάνουν χρήση ιατρικής περίθαλψης, να επισκέπτονται για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων που προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Υπουργείο Μετανάστευσης και έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο εκκαθάρισης. Αναμένονται λίγα στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για λίγες κατηγορίες ατόμων, ώστε να γίνει η τελική διασταύρωση. Έπειτα, το Υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει τη ρύθμιση στο σύστημα του ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με τον ΑΜΚΑ και να φαίνεται πότε ένας ΑΜΚΑ είναι ενεργός και πότε όχι και αναλόγως να δίνεται ασφαλιστική ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου