Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Οι σατανιστές της Παλλήνης

Η τριάδα Ασημάκη Κατσούλα, Μάνου Δημοτροκάλη και Δήμητρας Μαργέτη έδρασε μεταξύ του 1991 και του 1993 στην περιοχή της Παλλήνης στην Αττική. Στόχος τους ήταν να προσηλυτίσουν νεαρούς σε τελετές μαύρης μαγείας και σατανισμού, σε απόμερα σημεία και μέσα σε απόλυτη μυστικότητα. Στη διάρκεια αυτών των τελετών είχαν προχωρήσει και σε δύο δολοφονίες, της 14χρονης Δώρας Σπυροπούλου και της 28χρονης Γαρυφαλλιάς Γιούργα. Ο Κατσούλας φαίνεται να ήταν ο αρχηγός και ο εμπνευστής όλης αυτής της αρρωστημένης δράσης, όντας ένα νεαρό παιδί με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και έντονη προσωπικότητα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον του για τη μαύρη μαγεία και τον σατανισμό ξεκίνησε στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, διαβάζοντας διάφορα σχετικά βιβλία και θέλοντας να εφαρμόσει στην πράξη αυτές τις τελετές.


*
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Κατσούλα, η ομάδα άρχισε να οργανώνεται τον Δεκέμβριο του 1991, όταν ο ίδιος ήρθε σε επαφή με την 15χρονη τότε Δήμητρα Μαργέτη, με στόχο να τη μυήσει στον σατανισμό και σε τελετές μαύρης μαγείας. Στην παρέα εντάχθηκε λίγο αργότερα και ο Δημητροκάλης (πρώην αγόρι της Μαργέτη) και η τριάδα πλέον ξεκίνησε να διοργανώνει τελετές σε διάφορα απόμερα σημεία της περιοχής, κυρίως στις παρυφές των δασών του Υμηττού. Με βάση τις αποκαλύψεις του Κατσούλα (που έγιναν πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους), η πρώτη σοβαρή τελετή μύησης έγινε κάποια νύχτα στο Σέσι, όταν ένα από τα αγόρια που συμμετείχαν στην παρέα έφερε μαζί του έναν σκύλο. Εκεί με ένα τσεκούρι ο Δημητροκάλης έκοψε το κεφάλι του σκύλου και παίρνοντας το αίμα που ανάβλυσε μέσα σε ένα ποτήρι, το έφερε στο στόμα του και το ήπιε. Όπως είναι προφανές, τα πράγματα είχαν αρχίσει πλέον να ξεφεύγουν και πολύ σύντομα η σατανική ομάδα θα «αναβάθμιζε» τη δράση της και πέρα από τα άτυχα ζώα.


*
Η πρώτη δολοφονία έγινε τον Αύγουστο το 1992, όταν οδήγησαν τη 14χρονη μαθήτρια Δώρα Σπυροπούλου σε ερημική τοποθεσία στην περιοχή Σέσι Γραμματικού για να τη μυήσουν και αυτή στον σατανισμό. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αφού τη χτύπησαν στο κεφάλι για να λιποθυμήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλης στραγγάλισαν την άτυχη Δώρα, ασέλγησαν πάνω στο σώμα της και στη συνέχεια την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαψαν.


*
Η επόμενη δολοφονία έγινε στις 14 Απριλίου του 1993, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Την ημέρα εκείνη η 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα, υπάλληλος στη «Μεγάλη Βρεταννία» και μητέρα δύο παιδιών, επέστρεφε σπίτι της. Στον δρόμο της βρέθηκαν ο Κατσούλας και ο Δημοτροκάλης, οι οποίοι προσποιήθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί και την έπεισαν να μπει στο αυτοκίνητο για να την οδηγήσουν στο Τμήμα προς εξακρίβωση στοιχείων. Αντί αυτού όμως την πήγαν στις εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου οινοποιείου στην Παλλήνη και μετά στο Σέσι, όπου τη στραγγάλισαν και την αποτελείωσαν με ένα χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι. Το πτώμα της βρέθηκε τυχαία σε προχωρημένη σήψη αρκετές ημέρες αργότερα.
*
Τα πράγματα είχαν αρχίσει πλέον να ξεφεύγουν, όταν ο Δημητροκάλης, έχοντας τύψεις για όσα είχαν συμβεί, αποφάσισε τα Χριστούγεννα του 1993 να αποκαλύψει τα πάντα σε έναν ιερέα. Ο ιερέας τον έπεισε να μιλήσει στην Αστυνομία, κάτι που έκανε την επόμενη μέρα και πλέον ξεσκεπάστηκε η δράση της σατανικής ομάδας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνελήφθησαν και οι δύο άλλοι, ο Κατσούλας και η Μαργέτη, και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, μαζί με πέντε νεαρά άτομα, κυρίως μαθητές Λυκείου που συμμετείχαν στις τελετές μαύρης μαγείας. Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 1995, με τα ΜΜΕ της εποχής να δίνουν επικές μάχες για το ποιος θα έχει την πιο «γαργαλιστική» αποκάλυψη για τη δράση των τριών. Οι περιγραφές για όσα συνέβαιναν στις τελετές μύησης έκαναν τη φαντασία του κοινού να οργιάζει, οι λεπτομέρειες για τις δολοφονίες προκαλούσαν τρόμο, ενώ και τα τρία πρόσωπα της ομάδας (ιδίως η όμορφη Μαργέτη, ή «κούκλα του Σατανά» όπως την ονόμασαν τα media) τραβούσαν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον.






*
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν δύο φορές ισόβια για τον «αρχηγό» Κατσούλα και τον Δημητροκάλη και 18 χρόνια και 4 μήνες για τη Μαργέτη, ενώ της αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Από τις φυλακές βγήκε πρώτη η Δήμητρα Μαργέτη το 2001, μετά ο Δημητροκάλης το 2014 και τελευταίος ο Κατσούλας το 2016, έχοντας εκτίσει 23 χρόνια εγκλεισμού και με πολλές αιτήσεις αποφυλάκισης να έχουν απορριφθεί. Και οι τρεις συνέχισαν αθόρυβα τις ζωές τους, όμως η υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης» εξακολουθεί τρεις δεκαετίες μετά να στοιχειώνει όχι μόνο τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά αλλά και μια μερίδα του Τύπου της εποχής που έχασε τα όρια μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου