Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

TOYOTA

 Όποιον και να ρωτήσεις για την Toyota, πρωτίστως θα αναφερθεί στην αξιοπιστία των μοντέλων της. Αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν που οφείλεται αυτό. Είναι γεγονός πως η Toyota έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την αξιοπιστία. Σε σημείο που νομίζεις, ότι σε λίγο τα λεξικά θα την έχουν δίπλα στη λέξη ως συνώνυμο.Υπάρχουν άπλετες αποδείξεις μοντέλων της ιαπωνικής μάρκας που έχουν ολοκληρώσει μισό εκατομμύριο -και βάλε- χιλιόμετρα και ακόμα κινούνται αγόγγυστα. Η Toyota Corolla είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα που μάλιστα στην Ελλάδα, είναι εκ των δημοφιλέστερων. Οι παππούδες και πατεράδες των νεότερων γενεών είχαν ή έχουν ακόμα μία Corolla, η οποία αισθάνεσαι ότι δε θα πάψει ποτέ να λειτουργεί. 

Μεγάλες επενδύσεις στην εξέλιξη  Για το Lexus LS 400, το πρώτο μοντέλο της μάρκας, η ιαπωνική εταιρεία επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εντός των οποίων συμπεριλαμβάνονταν το κόστος για 1.400 μηχανικούς, 60 σχεδιαστές, 2.300 τεχνικούς και 200 επιπλέον εργάτες.


Η εξέλιξη του LS 400 πήρε πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα αντάμειψε κάθε ιδιοκτήτη. Αποδείχθηκε ένα από τα πιο αξιόπιστα πολυτελή αυτοκίνητα στην ιστορία, δείχνοντας σε κάθε επίδοξο αγοραστή, ότι μπορεί να περιμένει από κάθε Lexus ό,τι και από ένα Toyota: Ατελείωτα χιλιόμετρα.

Εντατικές και δυναμικές δοκιμές
Για την Toyota, η δοκιμή δεν είναι μία απλή διαδικασία. Ελέγχει εξονυχιστικά κάθε εξάρτημα και μέρος της ανάρτησης, του πλαισίου και του αμαξώματος.

Διαλέγει τυχαία κινητήρες και τους βάζει να λειτουργούν στα κόκκινα 200.000 φορές σερί, προσομοιώνοντας έτσι 40 χρόνια λειτουργίας του κινητήρα μέσα από μία μόνο δοκιμή.

Επίσης, κάθε αυτοκίνητο περνάει από δοκιμές σε ακραίες θερμοκρασίες, ώστε η εταιρεία να δει αν τα υλικά της καμπίνας και το αμάξωμα έχουν διαβρωθεί. Διαβεβαιώνοντας έτσι, εάν το αυτοκίνητο μπορεί να περάσει σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα πάνδεινα χωρίς να υποστεί φθορά.

Η Toyota ακούει τους πελάτες της

Το 1982, ιδρύθηκαν επίσημα οι Toyota Motor Co. και Toyota Motor Sales Co. Μαζί τους, εδραιώθηκε και το τμήμα Customer Relations Division.

Του οποίου μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός ήταν και είναι να λαμβάνει feedback από τους πελάτες, διαδίδοντάς το μετά στα τμήματα εξέλιξης και σχεδιασμού. Μία πρωτοπόρα κίνηση, ειδικά για την εποχή.



Ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται από ανθρώπινα χέρια

Η παραγωγή μίας μονάδας αυτοκινήτου απαιτεί πάνω από 30.000 μέρη και εξαρτήματα. Ως γνωστόν, την περισσότερη δουλειά την κάνουν τα ρομπότ, όμως το σύστημα παραγωγής της Toyota προβλέπει ειδικό ποιοτικό έλεγχο από ανθρώπους.

Πριν τους αυτοματισμούς των ρομπότ, τα μέρη και τα εξαρτήματα περνούν από τα χέρια εργατών. Εάν εκείνος εντοπίσει οποιαδήποτε ανωμαλία, αυτόματα η γραμμή παραγωγής διακόπτεται.

Διότι πρώτα θα πρέπει να διορθωθεί το σφάλμα και μετά να συνεχιστεί η παραγωγή. Έτσι, το εργοστάσιο βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ελαττωματικό εξάρτημα.



Ξέρει από πού προμηθεύεται

Το 2037, η Toyota θα κλείσει έναν αιώνια «ζωής». Αυτά τα σχεδόν 90 χρόνια λειτουργίας, οι προμηθευτές της δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τους περισσότερους.

Μάλιστα, μερικές ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Nippon Denso Co. και η Aisin Seiki Co. ξεκίνησαν ως θυγατρικές της Toyota πριν ανεξαρτητοποιηθούν.

Τελευταία προσθήκη στους προμηθευτές της Toyota είναι η Tesla, στην οποία στηρίχθηκε -έπειτα από μία συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων- για να της παρέχει ηλεκτρικούς κινητήρες για το RAV4 EV.



Δεν ακολουθεί το κοπάδι

Κλείνουμε με το ίσως πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό. Η Toyota χαράσσει το δικό της δρόμο, αδιαφορώντας για τις νόρμες και τα σημεία των καιρών.

Χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές δηλώσεις, σκύβει το κεφάλι και εργάζεται σκληρά μέχρι το αποτέλεσμα να είναι το πρέπον. Η ιαπωνική εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι η υβριδική διάταξη είναι ο δρόμος της επιτυχίας και για αυτό έχει αφήσει τα ηλεκτρικά στην αναμονή.

Και έχει τα νούμερα για να το υποστηρίξει. Η Toyota αναδείχθηκε ως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σε πωλήσεις και το 2023, καθότι πούλησε 11,2 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Αυτή είναι η λογική των Ιαπώνων και για αυτό θα λανσάρουν ηλεκτρικά οχήματα μόνον όταν πειστούν ότι αυτό είναι το ωφέλιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου