Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Το 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αρτέμιδος σε etwinning Ευρωπαϊκό έργο

Το 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αρτέμιδος σε etwinning Ευρωπαϊκό έργο«The animal caravan is looking for a new homeland».
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση, μέσω της οποίας, σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 οι εκπαιδευτικοί Όλγα Σακελλαρίου και Ειρήνη Πλάκα από το 4ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος και η Βασιλική Δελημάνη και η Σύλβια Καραγιάννη από το 3ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος συνεργάστηκαν με το 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και με σχολεία από την Ιταλία και την Πορτογαλία στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού έργου: «The animal caravan is looking for a new homeland».

Μια μεγάλη φωτιά στο δάσος καταστρέφει τις φωλιές των ζώων Έχουν πια μόνο ο ένας τον άλλον και ψάχνουν να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Τι θα κάνουν τώρα; Πού θα πάνε; Πώς έγινε το κακό; Ποιος φταίει; Πολλά τα ερωτήματα. Η σοφή κουκουβάγια σκέφτηκε να ζητήσει βοήθεια από τα παιδιά. Τα παιδιά συνεχίζουν την ιστορία, προβληματίζονται και διερευνούν τρόπους να βοηθήσουν τα ζώα του δάσους να βρουν ένα νέο σπίτι. Πώς θα είναι όμως τα πράγματα εκεί; Ποια είναι τα συναισθήματα των ηρώων μας που ξενιτεύονται; Τι είναι η ξενιτιά; Πώς αισθάνονται όσοι αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια και τους φίλους τους και να φύγουν μακριά σε ένα νέο τόπο; Πώς θα είναι η ζωή τους εκεί;

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Η εκπαίδευση για την Αειφορία, η όποια δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον απλώς ως πηγή γνώσης αλλά γίνεται κατανοητό ως σύστημα ισορροπιών και σχέσεων και ο κεντρικός στόχος της είναι ο ενεργός πολίτης (ΙΕΠ, 2014) και η προώθηση, μέσω της βιωματικής μάθησης, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της συναισθηματική νοημοσύνη ως σημαντικούς παράγοντες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την κατάκτηση ικανοτήτων που συμβάλλουν στην εποικοδομητική συμβίωση μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό (Παπάς, 1997). Καλούμαστε όλοι να φανταστούμε και να οικοδομήσουμε μαζί ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για την επίλυση των κοινωνικοπολιτιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες-δράσεις προωθούν την κοινή προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συμφωνία με τους 17 Παγκόσμιους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το έργο εκτυλίσσεται σε 5 φάσεις σύμφωνα με το μοντέλο 5Ε του Νέου Προγράμματος Σπουδών (2022).

Τα παιδιά με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών χρησιμοποιήσαν ένα πλήθος από συνεργατικά εργαλεία, για να δημιουργήσουν συνεργατικά προϊόντα. Συμμετείχαν στην εβδομάδα κώδικα με δράσεις ρομποτικής, δούλεψαν σε ομάδες και δημιούργησαν ψηφιακά βιβλία, εφημερίδα, εννοιολογικούς χάρτες, παρουσιάσεις, συννεφόλεξα, παζλ, επικοινώνησαν με τα ζώα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έπαιξαν με ηλεκτρονικά παιχνίδια και κουίζ αξιολόγησης των νέων γνώσεων. Επικοινωνούσαν συχνά μέσα από τηλεσυναντήσεις μοιράζοντας τις ιδέες για την συνέχεια των δράσεων τους, χόρευαν, αντάλλαζαν τραγούδια και ευχές.

Στο πλαίσιο της δράσης συμμετείχαμε σε δεντροφύτευση που οργάνωσε ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος και σε συνεργασία με τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, συγκεντρώσαμε γραφική ύλη για τα παιδιά-πρόσφυγες και επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα και συγκινήσεις καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους για εκείνους που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Να εμπλουτίσουν τις μεταξύ μας σχέσεις μέσω των εμπειριών και των συναισθημάτων για όσους ζουν σε άλλη χώρα. Να κατανοήσουμε την έννοια της διαφορετικότητας και του αποκλεισμού σε συνδυασμό με τις βασικές και καθολικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου ήταν πρωταρχική μας επιδίωξη με αποτέλεσμα το 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αρτέμιδος μαζί με το 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων διακριθήκαμε με το πρώτο βραβείο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο 2024 με θέμα : «Ευγένεια στο διαδίκτυο»


Ήταν εξαιρετική εμπειρία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γιατί το eTwinning δεν περιορίζεται μόνο στη συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας σε όλα τα επίπεδα.

Βίντεο του έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου