Ο τελευταίος γνωστός επιζών φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης κρίθηκε ανίκανος να δικαστεί, γεγονός που προκάλεσε οργή τόσο στη Γερμανία, όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.Ένας φρουρός των SS που θεωρείται ο τελευταίος Ναζί γλίτωσε τελευταία στιγμή τη δίκη και ενδέχεται να μη τιμωρηθεί ποτέ για τις πράξεις του.
Ο 99χρονος Gregor Formanek κατηγορείται για τη «σκληρή δολοφονία» 3.300 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen - όπου πέθαναν συνολικά 100.000 κρατούμενοι.
Ο Φόρμανεκ αναμενόταν να γίνει ο τελευταίος Ναζί που θα βρισκόταν ενώπιον της δικαιοσύνης για τα φρικτά εγκλήματα του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, κρίθηκε ανίκανος να δικαστεί λόγω της μεγάλης του ηλικίας.
Ο 99χρονος, γεννημένος στη Ρουμανία, εντάχθηκε στα SS στις 4 Ιουλίου 1943 και ήταν μέλος του τάγματος φρουράς του Σαξενχάουζεν στο Βρανδεμβούργο.
Το στρατόπεδο που δημιουργήθηκε το 1936, θεωρήθηκε ως πεδίο μαζικής εξόντωση του Χίτλερ και των Ναζί κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Περισσότεροι από 200.000 κρατούμενοι πέρασαν φριχτά χρόνια στο Ζαξενχάουζεν, διαβόητο για τους θαλάμους αερίων και τα εργαστήρια φρικιαστικών ιατρικών πειραμάτων.
Ένα ενοχοποιητικό έγγραφο από το Κεντρικό Γραφείο Προσωπικού των SS ΄ήρθε πριν από καιρό στη δημοσιότητα και επιβεβαίωσε το «άρρωστο» παρελθόν του Φόρμανεκ.
Ο φρουρός των SS λέγεται ότι "υποστήριξε τη σκληρή και ύπουλη δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων". Στο τέλος του πολέμου ο Φόρμανεκ συνελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό και στάλθηκε στη φυλακή για μόλις δέκα χρόνια. Από τις σοβιετικές φυλακές επέστρεψε στη Δυτική Γερμανία μαζί με άλλους αιχμαλώτους πολέμου.
Η Carmen Whitmore, της οποίος ο θείος ήταν στο Ζαξενχάουζεν κατήγγειλε την απόφαση της δικαιοσύνης και δήλωσε σε όλους τους τόνους: «Οι Ναζί πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα τους».
Η ίδια αποκάλυψε ότι ο πρώην άντρας των SS απολάμβανε την πολυτέλεια να ζει μέχρι τα βαθιά γεράματα απαρατήρητος και σε μια έπαυλη αξίας χιλιάδων ευρώ.
Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για όσους από εμάς θεωρούμε πολύ σημαντική τη δίωξη των δραστών του Ολοκαυτώματος. Σε αφήνει με ένα κενό συναίσθημα, πολύ κενό. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι κάθε είδους έφεση θα είναι επιτυχής - αλλά φυσικά, όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην ζήσει αρκετά - ή να μπορέσει ξανά να αποφύγει τη δικαιοσύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου