Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Οι σχέσεις της Χεζμπολάχ με την Τουρκία και το ψευδοκράτος και οι απειλές εναντίον της Κύπρου

Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν βάζουν για πρώτη φορά την Κύπρο, στο στόχαστρο της τρομοκρατικής δράσης της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου. Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ, διατηρούν άριστες σχέσεις με τη Τουρκία και το ψευδοκράτος και συχνά στηρίζουν τις επιλογές τους έναντι της Κύπρου, ενώ στελέχη τους αναπτύσσουν δράση στις ελεύθερες περιοχές.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Χεζμπολάχ είναι το βασικό εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ, Κύπρου – Λιβάνου. Οι απειλές για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς η Χεζμπολάχ εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί πως, εν αγνοία της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί το έδαφος τόσο των ελεύθερων όσο και των κατεχόμενων περιοχών (εν γνώσει του ψευδοκράτους και της Τουρκίας) για επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Θα τίναζαν τη Λάρνακα στον αέρα

Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί σε υπόγειο διαμερίσματος στους Άγιους Ανάργυρους της Λάρνακας. Είχε συλληφθεί ο 26χρονος Λιβανέζος Hussein Bassam Abdallah, ο οποίος ήταν μέλος της Χεζμπολλάχ και ενεργούσε για λογαριασμό της.



Ο Hussein Abdallah είχε παραδεχθεί ενοχή σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν συμμετοχή σ΄ εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών (8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας) καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή κατείχε 9.400 ευρώ, ενώ γνώριζε ότι το ποσό αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2012 και 27 Μαΐου 2015 στη Λάρνακα, στον Λίβανο και αλλού. Στο υπόγειο του σπιτιού στους Άγιους Ανάργυρους είχαν βρεθεί 447 χάρτινα κιβώτια, μέσα στα οποία υπήρχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Σε υπνοδωμάτιο της οικίας βρέθηκαν 9.400 ευρώ καθώς και σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις. Η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Hussein Abdallah (Σιίτης μουσουλμάνος), έδωσε τρεις καταθέσεις στη κυπριακή αστυνομία, στις οποίες ανέφερε όλα όσα γνώριζε σε σχέση με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόσωπο, επίσης μέλος της Χεζμπολάχ, το οποίο δεν κατονόμασε, του παρέδωσε πλαστό διαβατήριο και του έδωσε οδηγίες να έλθει στην Κύπρο για να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία. Όσον αφορά το ποσό των 9.400 ευρώ, το έλαβε από το ίδιο πρόσωπο ως αμοιβή. Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ.



Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2015, ο Abdallah έλαβε οδηγίες να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία σε άλλη αποθήκη στην επαρχία Λάρνακας, την οποία ο ίδιος θα ενοικίαζε για περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ στόχευε να βλάψει, μέσω τρομοκρατικών ενεργειών, ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο και η αμμωνία προοριζόταν γι΄ αυτό τον σκοπό.


«Επίθεση» με Σύρους μετανάστες

Ο Νασράλα μόλις τον περασμένο Μάιο, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να λάβουν «εθνική απόφαση» και να «ανοίξει η θάλασσα» σε «οποιονδήποτε θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο», τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή. Κρατώντας τα προσχήματα είχε πει ότι αυτό δεν θα γίνει με τη βία ούτε θα πρέπει να εξαναγκαστεί κάποιος Σύρος να επιβιβαστεί σε πλοίο για να φύγει από τον Λίβανο, αλλά να το πράξουν όσοι επιθυμούν.

Επιχείρησε να παρουσιάσει την προτροπή του ως ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, λέγοντας πως οι Σύροι πρόσφυγες «απαγορεύεται» να φύγουν και έτσι «στρέφονται σε λαθρέμπορους και φουσκωτές βάρκες κι έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα, διότι ο λιβανικός στρατός εφαρμόζει πολιτική απόφαση με σκοπό να εμποδίζονται να μεταναστεύσουν». Ο Νασράλα δεν έκρυψε πως στόχος είναι να πιεστεί η ΕΕ να έρθει σε συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να σταλεί βοήθεια στη Δαμασκό. Είναι γνωστό πως ακολούθησε η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο, όπου συμφωνήθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη Βηρυτό, για να συνεχίσει να φιλοξενεί τους Σύρους που βρίσκονται στη χώρα.

Την ίδια περίοδο με τι δηλώσεις Νασράλα, εντάθηκε το κύμα άφιξης μεταναστών από τον Λίβανο στις ακτές της Κύπρου με σαπιοκάραβα, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές όσων επέβαιναν.


Ο Φιντάν ως αντηχείο του Νασράλα






Στις απειλές Νασράλα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας ήρθαν να προστεθούν και οι έμμεσες αν και σαφείς απειλές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία έχει προειδοποιήσει και την Ευρώπη και άλλους περιφερειακούς παράγοντες και το «γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κύπρος) έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων, μετά τις 7 Οκτωβρίου μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, το βλέπουμε σε εκθέσεις πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας. Δηλαδή, πτήσεις πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς εκεί για τη Γάζα».

Ο Φιντάν μάλιστα, υποστηρίζει ότι όταν η Τουρκία έφερε αυτό το θέμα στο προσκήνιο τότε «ανακήρυξαν αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα» αλλά η Τουρκία δήλωσε ότι «αυτή η επιχείρηση βάσης διοικητικής μέριμνας έχει προφανώς μετατραπεί σε μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα μια στρατιωτική βάση» υποστηρίζοντας δηλαδή ότι ο διάδρομος «Αμάλθεια» για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας , έχει στρατιωτικό χαρακτήρα για την διευκόλυνση του πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα…

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετη με την προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε για άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα καθώς ήθελε να αποφύγει την στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και συγχρόνως θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα, τελικά περιορίζει την πίεση στο Ισραήλ…

Σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα προσπαθεια στοχοποίησης όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας, ο Χ. Φιντάν δηλώνει ακόμη ότι «το γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κυπριακή Δημοκρατία) και τα ελληνικά νησιά (σ.σ. εννοεί την Κρήτη) χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα».


«Στρατόπεδο» στα κατεχόμενα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Bugün Kibris, είχε αποκαλύψει έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης GIS/Defence & Foreign Affairs συνδεδεμένης με τη Διεθνή Ένωση Στρατηγικών Μελετών – ISSA, σύμφωνα με την οποία, στο ψευδοκράτος φιλοξενούνται πυρήνες στης Χαμάς της Χεζμπολάχ και άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παράλληλα αυτές οι οργανώσεις με τη βοήθεια του Ιράν και της Βόρειας Κορέας ξεπλένουν χρήματα που περνούν μέσα από το τουρκικό τραπεζικό σύστημα από υποκαταστήματα που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Η έκθεση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος, είναι αυτή τη στιγμή το σπίτι διάφορων ισλαμικών οργανώσεων, φιλικά προσκείμενων στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το παράνομο και μη ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα και λεγόμενες κρατικές δομές για δικούς τους παράνομους σκοπούς, οικονομική υποστήριξη και διαχείριση».

Στην ίδια έκθεση αναφερόταν πως πολλά καζίνο στο ψευδοκράτος ξεπλένουν χρήματα αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων ώστε να χρηματοδοτείται η δράση τους. Τέλος η έκθεση έκανε λόγο για ισλαμική μαφία συνδεδεμένη με τα τρομοκρατικά δίκτυα που έχουν τόσο οικονομική δραστηριότητα όσο και βάσεις εκπαίδευσης στα κατεχόμενα.

Στρατηγική του φόβου και στο βάθος το Ιράν

Η Χεζμπολάχ, είναι δημιούργημα του Ιράν καθώς αποτελεί τη κυρίαρχη σιιτική δύναμη στον Λίβανο. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου με μοναδικό στόχο να καταστεί το αντίπαλο δέος του Ισραήλ για λογαριασμό τςη Τεχεράνης, η οποία μέχρι σήμερα παρέχει εξοπλισμό εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια.

Την τρομοκρατική της δράση έχουν καταδικάσει τόσο οι δυτικές χώρες με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και τα αραβικά κράτη του Κόλπου και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ σημειώθηκε το 2006, όταν η Κύπρος έπαιξε και πάλι σημαντικό ρόλο στην εκκένωση ξένων υπηκόων.

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται και πάλι μπροστά στο ενδεχόμενο μια νέας μετωπικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, κάτι που οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί, αφού θα μπορούσε να εμπλέξει άμεσα το Ιράν, τη Συρία και τις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης.

Υπολογίζεται πως η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 100.000 με 150.000 μαχητές και σημαντικό οπλοστάσιο το οποίο έχει ενισχυθεί με drones και ιρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Χασά, Νασράλα που ηγείται της Χεζμπολάχ, ελέγχει πλήρως το δίκτυο των μαχητών της, παρά το ότι έχει να εμφανιστεί δημοσίως από το 2016 και περιορίζεται σε τηλεοπτικά διαγγέλματα κάθε εβδομάδα.

Στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο πολιτικός αναλυτής Ντάβιν Ναούντ επισημαίνει ότι ο φόβος είναι το πιο ισχυρό όπλο της Χεζμπολάχ. «Στην επόμενη διένεξη περιμένει κανείς ότι η οργάνωση θα εντείνει την πολιτική εργαλειοποίησης του φόβου πάνω από τις πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες». Για παράδειγμα με εξαγγελίες για κατάκτηση της Δυτικής Όχθης, με πυραυλικές επιθέσεις ακρίβειας κατά του Ισραήλ, και με βομβαρδισμούς των μεγάλων δεξαμενών αμμωνίας στη Χάιφα ή του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ντιμόνα. «Οι απειλές κατατείνουν στον εκφοβισμό» υποστηρίζει ο Ναούντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου