Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οι επεμβάσεις που βάζουν φρένο σε παχυσαρκία και διαβήτη

Η παχυσαρκία ως κατάσταση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών άλλων ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Στις περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας, η βαριατρική χειρουργική θεωρείται μονόδρομος, για την επίλυση ή πρόληψη αυτών των επιπλοκών υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικά επιπλέον βάρος. Μια τέτοια περίπτωση που μπορεί να προληφθεί είναι και η εξέλιξη του προδιαβήτη (χαρακτηρίζεται «προθάλαμος» του διαβήτη) σε διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι παχύσαρκοι ασθενείς με προδιαβήτη που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση είχαν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πλήρως ανεπτυγμένο διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση με τους ασθενείς με την πάθηση που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, μόνο το 1,8% των ασθενών προχώρησε σε διάγνωση διαβήτη σε πέντε χρόνια μετά τη μεταβολική χειρουργική επέμβαση (γαστρικό bypass ή λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή γνωστό και ως γαστρικό μανίκι) το οποίο αυξήθηκε σε 3,3% σε 10 χρόνια και 6,7% μετά από 15 χρόνια. Συνολικά, η προστατευτική επίδραση έναντι του διαβήτη ήταν υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με γαστρικό bypass.

Αντίθετα, για το σχεδόν 1/3 (31,1%) των ασθενών που δεν είχε υποβληθεί σε κάποια μεταβολική χειρουργική επέμβαση ο προδιαβήτης εξελίχθηκε σε διαβήτη εντός πέντε ετών, ποσοστό που αυξήθηκε σε 51,5% και 68,7% στα 10 και 15 έτη, αντίστοιχα. Οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 29,4% του σωματικού τους βάρους στους 12 μήνες και 27,6% στους 36 μήνες. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους στα τρία χρόνια συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με το CDC, περίπου 98 εκατομμύρια Αμερικανοί – περισσότεροι από 1 στους 3 – έχουν προδιαβήτη και 38,4 εκατομμύρια έχουν διαβήτη.

Στην αναδρομική μελέτη, έλαβαν μέρος 1.326 ασθενείς με προδιαβήτη πριν υποβληθούν σε κάποια από τις δύο επεμβάσεις. Περισσότερο από το 80% των ασθενών ήταν γυναίκες, κατά μέσο όρο 45 ετών με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 46,9 και διάμεση παρακολούθηση 7,2 έτη.

Η Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής αναφέρει ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν περίπου 280.000 μεταβολικές και βαριατρικές επεμβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% περίπου των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας βάσει του ΔΜΣ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η παχυσαρκία επηρεάζει το 42,4% των Αμερικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου