Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Πόσο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας; Χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχετε


Όποιος υιοθετεί ένα κουταβάκι ή έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο, γνωρίζει ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον από μία βασική εκπαίδευση ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες και να γίνει υπάκουος και συνεργάσιμος. Τι συμβαίνει, όμως, με τις γάτες; Είναι, άραγε, δυνατό και χρήσιμο να εκπαιδευτεί μια γάτα;

Μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Συχνά, ακούμε να επικρατεί η στερεοτυπική αντίληψη ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται. Οι περισσότεροι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων, καθώς και πολλοί κηδεμόνες γατών μπορούν να μας επιβεβαιώσουν, ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί οι γάτες να μην εκπαιδεύονται στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, τόσο εύκολα, αλλά στην πραγματικότητα ο καθένας μπορεί να μάθει στη γάτα του βασικές δεξιότητες, σημαντικές τόσο για εκείνη όσο και για τη συνύπαρξή της με τους ανθρώπους και τα υπόλοιπα ζώα.

Πόσο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Στην πραγματικότητα, οι γάτες απλώς εκπαιδεύονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι σκύλοι, καθώς πρόκειται για πολύ διαφορετικά ζώα που δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης που συνεργάζονται μεταξύ τους στο κυνήγι. Επομένως, η συντροφικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους σκύλους, οι οποίοι λατρεύουν να ικανοποιούν τον κηδεμόνα τους. Έτσι, ένας σκύλος έχει ως κίνητρο – πέρα από την επιβράβευση – και την ευχαρίστηση του ανθρώπου που τον εκπαιδεύει, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πιο ανεξάρτητη γάτα που, στη φύση, κυνηγά μόνη της. Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες δεν πρόκειται να κάνουν κάτι απλά επειδή τους το ζητήσατε. Χρειάζονται διαφορετικό κίνητρο – κυρίως επιβράβευση σε μορφή φαγητού – για να υπακούσουν σε αυτά που τους λέτε.

Σε έναν κηδεμόνα γάτας που δεν γνωρίζει αυτή τη βασική διαφορά ως προς την κοινωνικότητα του σκύλου και της γάτας, η εκπαίδευσή της μπορεί να φαντάζει δύσκολη, έως και ακατόρθωτη. Οι βασικοί λόγοι που γεννούν την αντίληψη ότι είναι δύσκολο να εκπαιδεύσει κανείς μια γάτα, είναι:

1. Η ανεξάρτητη φύση της που την καθιστά λιγότερο πρόθυμη να ακολουθήσει εντολές απλώς και μόνο για να ευχαριστήσει τον κηδεμόνα της.

2. Η απουσία κοινωνικής δομής στην οποία είναι μαθημένη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να σας δει ως τον “αρχηγό της αγέλης”, όπως σας βλέπει ο σκύλος.

3. Η επιλεκτική μάθηση. Η γάτα μαθαίνει επιλεκτικά να επαναλαμβάνει συμπεριφορές οι οποίες γνωρίζει ότι θα της αποφέρουν κάποιου είδους επιβράβευση.

Στη βάση της συμπεριφοριστικής μάθησης (εντολή –> επιθυμητή συμπεριφορά –> επιβράβευση) σχεδόν όλα τα ζώα που διαθέτουν λειτουργική μνήμη μπορούν να εκπαιδευτούν – ακόμα κι αυτά που δεν έχουν εξημερωθεί.

Χρειάζεται να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Το να μάθετε στη γάτα σας να υπακούει σε κάποιες βασικές εντολές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για εκείνη όσο και για εσάς. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ευζωία της γάτας σας και, εκτός αυτού, είναι ένας τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο και να δεθείτε περισσότερο μαζί της. Η εκπαίδευση προσφέρει στη γάτα σας μια ποικιλία από ενδιαφέροντα νοητικά ερεθίσματα που τη βοηθούν να μη βαριέται και εμπλουτίζουν τη διαδικασία με την οποία “πιάνει” και τρώει το φαγητό της. Σύμφωνα με τον Stephen Quandt, ιδρυτή του ομώνυμου Οργανισμού Συμπεριφοράς Γατών στη Νέα Υόρκη (Stephen Quandt Feline Behavior Associates): “Το κυνήγι απαιτεί την επίλυση προβλημάτων, και παράγει επιβραβεύσεις (τροφή) όταν ολοκληρώνεται επιτυχώς”. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν επιδίδεται σε δραστηριότητες με νόημα για εκείνη, η γάτα σας μπορεί εύκολα να βαρεθεί και να το ρίξει στο υπερβολικό φαΐ και ύπνο, ή να εκτονώσει την ανία της στα έπιπλά σας.

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας. Σημασία έχει να οπλιστείτε με υπομονή και θετική διάθεση. Η πιο βασική μέθοδος είναι αυτή της θετικής ενίσχυσης, δηλαδή η επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών με νόστιμες λιχουδιές που λατρεύει η γάτα σας. Αν, για παράδειγμα, εκπαιδεύετε τη γάτα σας να κάθεται, είναι σημαντικό να της δίνετε μια λιχουδιά αμέσως, κάθε φορά που την βλέπετε να κάθεται.

Στην εκπαίδευση της γάτας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα clicker, μια συσκευή, δηλαδή, που κρατάτε στα χέρια σας και κάνει ήχο κάθε φορά που πατάτε ένα κουμπί. Αν, για παράδειγμα, πατάτε το κουμπί κάθε φορά που η γάτα σας βρίσκεται σε καθιστή θέση, το “κλικ” που θα ακούγεται θα συνδεθεί άμεσα, στο μυαλό της, με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει εκείνη τη στιγμή, καθώς και με την επιβράβευση που πρόκειται να δεχτεί.

Ακόμα, μπορείτε εκτός από τις λιχουδιές, να δίνετε στη γάτα σας και ηχητική επιβράβευση όπως ένα “μπράβο!”κάθε φορά που επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά, έτσι ώστε να μάθει να τη συνδυάζει με το θετικό αποτέλεσμα της λιχουδιάς που θα της δώσετε αμέσως μετά.



Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας με επιτυχία:

1. Βρείτε το σωστό timing. Η ιδανική στιγμή για εκπαίδευση είναι ακριβώς πριν την ώρα του φαγητού, όταν η γάτα σας πεινάει, έτσι ώστε η επιβράβευση με λιχουδιές να αποτελεί σοβαρό κίνητρο.

2. Η γάτα σας πρέπει να έχει την κατάλληλη διάθεση. Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση της γάτας σας, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός της για να καταλάβετε πότε απολαμβάνει κάτι και πότε όχι. Μην την πιέσετε να ανταποκριθεί στην εκπαίδευση αν μια μέρα δεν έχει κέφι. Είναι σημαντικό να περνά καλά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

3. Επιβραβεύστε την κατευθείαν. Όταν η γάτα σας επιδεικνύει μια επιθυμητή συμπεριφορά, είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε καθόλου την επιβράβευση με λιχουδιά, έτσι ώστε να συνδέσει εύκολα τα δύο γεγονότα μεταξύ τους. Αν δεν την επιβραβεύσετε κατευθείαν, η γάτα σας μπορεί να βαρεθεί και να χάσει το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση.

4. Μαθαίνετέ της μία εντολή κάθε φορά. Μην μπερδεύετε τη γάτα σας προσπαθώντας να της μάθετε παραπάνω από μία εντολή κάθε φορά που την εκπαιδεύετε. Είναι σημαντικό να μάθει πρώτα τέλεια να υπακούει σε μια εντολή, και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να της μάθετε την επόμενη. Μην ξεπερνάτε τα λίγα λεπτά κάθε φορά, καθώς η γάτα σας μπορεί να κουραστεί και η εκπαίδευση να αποδειχτεί αναποτελεσματική.

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της γάτας σας

Η υγεία της γάτας μας είναι προτεραιότητα, για να συνεχίσει να μεγαλώνει, να παίζει και να μαθαίνει νέα πράγματα!

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία της θα είναι προστατευμένη!

Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, σας δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, μπορείτε να φροντίσετε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την υγεία του κατοικιδίου σας. Μάθετε εδώ περισσότερα για όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου