Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Κλιματική αλλαγή: Ο «Παγετώνας της Ημέρας της Κρίσεως» λιώνει πιο γρήγορα απ' ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί

Πολύ πιο εκτεθειμένος στο θερμό νερό των ωκεανών από ότι θεωρούταν τις προηγούμενες δεκαετίες είναι πλέον ο παγετώνας Thwaites, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (20/5).Ο παγετώνας Thwaites ή αλλιώς ο «Παγετώνας της Ημέρας της Κρίσεως», όπως ονομάστηκε από τους ειδικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας εάν λιώσει, αυξάνοντάς την έως και δύο μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ο Thwaites είναι ένας από τους παγετώνες που μεταβάλλονται ταχύτερα στον κόσμο και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο ασταθείς.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ωστόσο, η οποία διεξήχθη από την ομάδα του Eric Rignot, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine και επικεφαλής της μελέτης, παρουσιάζονται νέα στοιχεία για το λιώσιμο του παγετώνα, που είναι εντονότερο εξαιτίας του θερμού θαλασσινού νερού που ρέει κάτω από αυτόν.
Θερμικός χάρτης του «Παγετώνα της Ημέρας της Κρίσεως»







Ο Rignot δήλωσε ότι η διαδικασία που τεκμηριώνεται στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μπορεί να επιταχύνει τα αποτελέσματα των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προβλέψουν τη μελλοντική στάθμη της θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rignot και η ομάδα του είχαν καταγράψει προηγουμένως πώς η Ανταρκτική λιώνει περισσότερο από έξι φορές ταχύτερα από ό,τι τη δεκαετία του 1980.

Ενώ η κατάρρευση του ίδιου του παγετώνα θα μπορούσε να διαρκέσει εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, η παγοκρηπίδα θα μπορούσε να προκαλέσει την υποχώρησή του, που θα ήταν ενδεχομένως μη αναστρέψιμη, εάν λιώσει νωρίτερα.

Επιπλέον, η Christine Dow του Πανεπιστημίου του Waterloo στο Οντάριο, η οποία είναι συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε ότι «Η ανησυχία είναι ότι υποτιμούμε την ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο παγετώνας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Ο Rignot και η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα ραντάρ υψηλής ανάλυσης για να βρουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το θερμό νερό ρέει κάτω από τον παγετώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου