Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική

 
Μοιάζει με ειρωνεία της (επιχειρηματικής) μοίρας, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Σε μια εποχή που ο ψηφιακός –και τεχνολογικός, γενικότερα- μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο φόρτε του, μια εταιρεία η οποία θεωρήθηκε κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, ως ικανή να ανταγωνιστεί διεθνείς κολοσσούς σε προϊόντα και υπηρεσίες, σήμερα όταν άλλοι του κλάδου της αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, εκείνη, σε μια εντελώς αντίστροφη πορεία «πνέει τα λοίσθια»… Χωρίς αμφιβολία, η MLS Πληροφορική αποτελεί ένa disaster story για τον ιδρυτή και επί σειρά ετών επικεφαλής της διοικητικά, Γιάννη Καματάκη.

Επανέρχεται, δε, στην επικαιρότητα λόγω του επικείμενου πλειστηριασμού των 2 εκατ. ευρώ για ένα προνομιακό ακίνητό της, έτοιμη να παραδώσει, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με την εξέλιξη μιας ήδη «περιπετειώδους» διαδικασίας, το άλλοτε «στρατηγείο» της σε άλλα χέρια. Πιθανότατα, ίσως, και σε κάποιον άλλο «παίκτη» του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις σε αυτόν τρέχουν με φωτογραφική ταχύτητα.

Πριν από την αναστολή του πρώτου πλειστηριασμού, οι τότε πληροφορίες, τέλη Νοεμβρίου, μιλούσαν για δυο τουλάχιστον ενδιαφερόμενους, έναν προερχόμενο από τον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και ένα επενδυτικό fund και ανέφεραν ακόμα ότι μέρος του κτιρίου είχε ήδη μισθωθεί, κατά τους προηγούμενους μήνες, σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας…




Με μηδενική πια σχεδόν δραστηριότητα, η MLS μετρά αντίστροφα για το νέο ηλεκτρονικό σφυρί (αν δεν προκύψει άλλο απρόοπτο), που έχει προγραμματιστεί για τις 3/4/2024 με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Procredit Bank (Bulgaria) EAD.


Ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα οικόπεδο με ένα μοντέρνο τετραόροφο κτίσμα (επαγγελματικό κτίριο), τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησής του, αναπτύσσεται σε υπόγειο, ισόγειο και τρείς ορόφους εντός των ορίων του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.



Πιο συγκεκριμένα, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως επίσης αναγράφεται στη σχετική έκθεση.

Περιλαμβάνει μάλιστα έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Το εμβαδόν οικοπέδου που προσδιορίζεται στα 1410,44 μ2 και το εμβαδόν κτιρίου ως εξής: υπόγειος χώρος στάθμευσης 523,70 μ2, ισόγειο, πρώτος δεύτερος και τρίτος όροφοι, συνολικά 1832,82 τμ.

Υπενθυμίζεται, ότι μεσολάβησε η διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς του από 1,6 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ με δικαστική απόφαση (Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) στις 11/11/2023 (δημοσίευση 13/11/2023) και εν συνεχεία ανεστάλη στα τέλη Νοεμβρίου ο πρώτος πλειστηριασμός λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Το ακίνητο περιήλθε στην MLS Πληροφορική κατά πλήρη κυριότητα τον Φεβρουάριο του 2008.

Η ανάπτυξη και η «αποκαθήλωση»

Το story της MLS Πληροφορική μπορεί να περιγραφεί και από μια φράση: Μια υποσχόμενη τεχνολογική εταιρεία οδηγήθηκε σε κατάρρευση μέσα σε μερικά χρόνια, λίγο πριν από την «έκρηξη» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη χώρα, με τα δισ. των χρηματοδοτήσεων να ρέουν άφθονα και την ίδια να μην είναι θέση πλέον να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες των καιρών.
Τριάμισι προς τέσσερα χρόνια μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της (μετά την αθέτηση της καταβολής κουπονιών τριών ομολογιακών δανείων), με τις ελπίδες ανάκαμψης να έχουν προ πολλού διαψευσθεί, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την έναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών, το τέλος δείχνει κοντά.

Με βασικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας, την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων (multimedia) και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων πληροφορικής, η MLS ιδρύθηκε πριν από 35 περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Δεν άργησε να αρχίσει να επιτυγχάνει υψηλούς στόχους, μέσα από την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, με έμφαση στην καινοτομία, πολύ πριν ο πολύς κόσμος συνειδητοποιήσει την ποιότητα της τεχνογνωσίας και τα πλεονεκτήματα που διέθεταν (και διαθέτουν) οι Έλληνες experts του τεχνολογικού κλάδου.


Η ανοδική πορεία της MLS συνδυάσθηκε με βραβεύσεις που της απονεμήθηκαν αρκετά χρόνια πίσω, όπως ήταν το 1999 το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας (European Information Technology Grand Prize.


Μάιο του 2001 πέτυχε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ακολούθησε το διαδοχικό λανσάρισμα τεχνολογικών προϊόντων όπως το 2003 η ανάπτυξη του πρώτου αυτόματου συστήματος πλοήγησης στην ελληνική αγορά, το MLS Destinator το 2005, που της απέφερε ηγετική θέση σε αυτή την κατηγορία, το 2012 το πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Android Smartphone που ενσωμάτωνε τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, το 2013 η επέκτασή της στα tablet, το 2015 η πρώτη ολοκληρωμένη MLS Android Super Smart TV κ.λπ.



Οι μέρες «δόξας» δεν κράτησαν για πάντα. Από το 2019 ξεκίνησε, ουσιαστικά, η «αποκαθήλωση» της MLS, με τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας να τη θέτουν σταδιακά σε κάθοδο, με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα να δείχνουν κάθετη μείωση τζίρου στα 14,7 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και εκτίναξη ζημιών μετά φόρων στα 31,2 εκατ. ευρώ από κέρδη το 2018.
Παραδόξως, ο κ. Καματάκης θεωρούσε στα μέσα του 2019 η MLS θα εισερχόταν σε μια νέα φάση ανάπτυξης και εξωστρέφειας, με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την τριετία έως το 2021…
Η χαριστική βολή δόθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας που έφερε τα πάνω, κάτω στο εμπόριο και δεν της επέτρεψε να βρει έγκαιρα τις απαραίτητες διεξόδους από την «εσωτερική κρίση» της, με τον ιθύνοντα νου της, Γιάννη Καματάκη να μπλέκει και σε νομικές «περιπέτειες», έναντι των ομολογιούχων οι οποίοι εύλογα αναζήτησαν το δίκιο τους.
Από τους Άραβες στο… μηδέν

Οι διερευνητικές επαφές για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα πρόσφερε στην MLS κάποιο «σωσίβιο» δεν ευοδώθηκαν, καθώς το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Corinth Capital (οποία δήλωνε εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Goldenburg Group Ltd) έμεινε στη… θεωρία.


Έξι χρόνια αργότερα, Μάιο του 2020 το ΧΑ προχώρησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της λόγω και της μη ορθής απεικόνισης των άυλων περιουσιακών στοιχείων της στις οικονομικές καταστάσεις του 2018, με την MLS να μην αποφεύγει το μοιραίο, να πηγαίνει σε μαζικές απολύσεις εργαζόμένων και σχεδόν να μηδενίζει τις δραστηριότητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου