Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία - Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

Την πρόθεσή της να ζήσει στην Ιταλία αποκαλύπτει η Εύα Καϊλή, μιλώντας στην ιταλική Corriere Della Sera. Σε μία συνέντευξή της, πολύ καιρό μετά την τελευταία της εμφάνιση στα media, και παρά τις προειδοποιήσεις της βελγικής Δικαιοσύνης ότι μπορεί να φυλακιστεί εκ νέου, αν μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αφήνει, μεταξύ άλλων, αιχμές για τη στάση της Ευρωβουλής και της προέδρου της, Ρομπέρτα Μέτσολα, απέναντι στις διώξεις για το Qatargate.

Καθώς η έρευνα για το Qatargate συνεχίζεται, οι ευρωβουλευτές που ενεπλάκησαν σε αυτό, όπως η Εύα Καϊλή, ο Αντρέα Κοτσολίνο, ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Μαρί Αρενά δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δεύτερη θητεία, παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα, μολονότι τύποις θα μπορούσαν να το κάνουν, καθώς η έρευνα και οι κατηγορίες ακόμα εκκρεμούν.



Στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Τζουζέπε Γκουαστέλα παρατηρεί ότι η απαγόρευση στην Καϊλή να εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, θα ήταν αντισυνταγματική στην Ιταλία και προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σίγουρα δεν έδειξε θάρρος να υπερασπιστεί» την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, όχι από τις κατηγορίες, αλλά από μια «μπερδεμένη» διαδικασία όσον αφορά στον σεβασμό των προνομίων των εκλεγμένων.

«Θεωρώ εξωφρενική τη σιωπή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν τόσο αντισυνταγματικό περιορισμό, όπως αυτός του δικαιώματός μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να μιλήσω για όλα όσα διέρρευσαν έντεχνα» υπογραμμίζει η κυρία Καϊλή. Αφήνει μάλιστα αιχμές για την πολιτική της παράταξη, τονίζοντας πως «ελπίζοντας σε πολιτικό πλεονέκτημα, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα και οι Σοσιαλδημοκράτες, αντί να υπερασπιστούν τα θεσμικά όργανα, προσπάθησαν, πριν από τις εκλογές, να κρύψουν την αδυναμία τους να σεβαστούν τις αρχές της ΕΕ».

«Έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που επιτρέπει στο δικαστικό σώμα να παρεμβαίνει στην πολιτική, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου» προσθέτει.



Ξεκαθαρίζει, δε, ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου: «Ήλπιζα ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δουν την αλήθεια πριν ψηφίσουν τον Ιούνιο, αλλά η απαγόρευση να μιλάω γι' αυτήν την υπόθεση καθιστά αδύνατο για μένα να είμαι ακόμη και υποψήφια».

Σε ερώτηση για τα μελλοντικά της σχέδια, λέει ότι θα αφοσιωθεί στη στήριξη γυναικών και παιδιών, που είναι θύματα των αποτυχιών του συστήματος (σ.σ. μια αιχμή, πιθανότατα, για την άδικη, όπως υποστηρίζει, δίωξή της, και τον χρόνο που χρειάστηκε να βρεθεί μακριά αό τη μικρή της κόρη), ενώ ξεκαθαρίζει ότι, μετά το τέλος της θητείας της, δεν σκοπεύει να παραμείνει στο Βέλγιο.

«Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία» αποκαλύπτει η Εύα Καϊλή, εξηγώντας ότι αυτό δεν θα γίνει λόγω... Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά «επειδή είναι μια χώρα που θεωρώ σπίτι για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη, όπως η "garantismo" (σ.σ. εγγύηση) που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη». «Στην Ιταλία υπάρχουν ορισμένα κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό για το ανεξάρτητο από το κόμμα τεκμήριο αθωότητας» του κατηγορουμένου, παρατηρεί.



Όσο για τον μακρύ, ακόμα, δικαστικό αγώνα που έχει μπροστά της, υπογραμμίζει ότι έχει μιλήσει στο Βέλγιο για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των βουλευτών και, για την αδικαιολόγητη σύλληψή της και τη μεροληψία του ανακριτή. Επίσης, έχει απευθύνει εκκλήσεις ενάντια στην απαγόρευση του να μιλάει στον Τύπο, «που είναι μια θεμελιώδης ελευθερία», ενώ λέει ότι θα στραφεί νομικά ενάντια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «που παραβίασε το δικαίωμά μου να ακουστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου