Τα έχουμε πει πολλές φορές: οι γάτες είναι ευλογία και φέρνουν ευτυχία σε κάθε σπιτικό, αλλά για να λέμε την αλήθεια θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς την άμμο τους. Αυτές, όμως, δεν μπορούν. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την άμμο σε καλή κατάσταση, ώστε να διασφαλίζουμε την καλή υγεία και την ευημερία της.
ι γίνεται, λοιπόν, όταν η άμμος της γάτας μυρίζει έντονα αμμωνία; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία του αγαπημένου μας οικόσιτου αιλουροειδούς, και πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε αυτή την άσχημη μυρωδιά; Ας δούμε αρχικά τι είναι τέλος πάντων αυτή η αμμωνία, τι σχέση έχει με τα ούρα της γάτας, και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μυρωδιά της.
Τι είναι η αμμωνία;
Η αμμωνία είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από άζωτο και υδρογόνο, και είναι γνωστή για την έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά της. Χρησιμοποιείται σε διάφορα οικιακά καθαριστικά και βρίσκεται στη φύση. Παρόλα αυτά, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες. Η έκθεση στην οσμή της αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στα ζωάκια συντροφιάς σας.
Τι σχέση έχει η αμμωνία με τα ούρα της γάτας;
Όταν τα ούρα της γάτας είναι φρέσκα, κανονικά δεν μυρίζουν έντονα. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν ουρία, η οποία είναι άοσμη. Όσο, όμως, περνάει η ώρα και τα ούρα παραμένουν στην αμμολεκάνη, τα βακτήρια ξεκινούν να “σπάνε” την ουρία, μετατρέποντάς τη σε αμμωνία. Η χημική αντίδραση αυτή είναι η πηγή της έντονης, χαρακτηριστικής μυρωδιάς που συνδέουμε στο μυαλό μας με μια παραμελημένη αμμολεκάνη. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως παραμένει δυσάρεστη και επικίνδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους τετράποδους φίλους μας.
Η παραγωγή αμμωνίας μπορεί να ενταθεί ανάλογα με κάποιους παράγοντες. Κατ’ αρχάς, μεγάλο ρόλο παίζει η συγκέντρωση των ούρων. Όσο μεγαλύτερη η πυκνότητά τους (συχνά αυτό αποτελεί αποτέλεσμα ελλιπούς ενυδάτωσης του οργανισμού) τόσο πιο έντονη η μυρωδιά που παράγεται. Επίσης, σημασία έχει και ο τύπος άμμου που χρησιμοποιείτε. Κάποιες άμμοι είναι καλύτερες από άλλες στην απορρόφηση και στην εξουδετέρωση των οσμών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο τόσο για εσάς, όσο και για τη γάτα σας, να καθαρίζετε την άμμο της όσο πιο συχνά γίνεται – ιδανικά κάθε μέρα, καθώς όσο περισσότερο την αφήνετε, τόσο πιο άσχημα θα μυρίζει. Τέλος, υπάρχουν κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν την παραγωγή της αμμωνίας εντείνοντας τη μυρωδιά της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υγρασία και η θερμοκρασία.
Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η αμμωνία στην άμμο της γάτας:
Μπορεί να μη μας αρέσει η μυρωδιά της αμμωνίας (το αντίθετο θα ήταν παράλογο), αλλά στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η έκλυση της συγκεκριμένης ουσίας είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος άνθρωπος ή ζώο στην πηγή της μυρωδιάς, τόσο πιο επικίνδυνο. Η συνεχής έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στη γάτα σας, όπως είναι η βρογχίτιδα ή το άσθμα. Επίσης, η δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να αποτρέψει τη γάτα σας από τη χρήση της αμμολεκάνης της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ουρεί και να αφοδεύει σε ακατάλληλα σημεία του σπιτιού, και να επηρεαστεί αρνητικά η συμπεριφορά της.
Μήπως δεν αλλάζετε τόσο συχνά όσο πρέπει την άμμο της γάτας σας; Ποια είναι η ιδανική συχνότητα
Οι γάτες λατρεύουν την καθαριότητα.
Και για εμάς τους ανθρώπους, η διάχυτη μυρωδιά της αμμωνίας δεν είναι απλώς δυσάρεστη. Η μακρόχρονη έκθεση στη μυρωδιά της μπορεί να ερεθίσει το λαιμό, τη μύτη, και τα μάτια. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τους ανθρώπους με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα. Τα συμπτώματά τους μπορεί να χειροτερέψουν, και να οδηγηθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι απαραίτητο να διατηρείτε την άμμο της γάτας σας όσο πιο καθαρή γίνεται, τόσο για τη διατήρηση μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας στο σπίτι, όσο και για την υγεία των μελών της οικογένειάς σας – χνουδωτών και μη.
Πώς να ελαττώσετε την οσμή της αμμωνίας στην άμμο της γάτας:
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαχειριστείτε την οσμή της αμμωνίας στην άμμο της γάτας σας. Το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τη διατηρείτε όσο πιο καθαρή γίνεται, φτυαρίζοντάς τη καθημερινά και αλλάζοντας όλη την άμμο τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε άμμο υψηλής ποιότητας, να αερίζετε την αμμολεκάνη, και να βεβαιώνεστε ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό. Σε περίπτωση που η οσμή επιμένει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα υγείας της γάτας σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου