Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Φραντσέσκο Σκιαβόνε: Έσπασε τη σιωπή 28 ετών - Αποκαλύπτει έργα και ημέρες της μαφίας της Νάπολης


Εκείνο το Σάββατο, που το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιουλίου 1998, η Νάπολη «έβραζε» από τη ζέστη του θέρους, με τη θερμοκρασία να έχει ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.Οι αστυνομικοί που κύκλωσαν μια εντυπωσιακή βίλα ήξεραν ότι εκεί κρυβόταν ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε, ένας από τους πλέον καταζητούμενους μαφιόζους της Καμόρα











Τα ίχνη του είχαν χαθεί από το 1993, όταν μετά την αποφυλάκισή του εξαφανίστηκε από προσώπου γης, προτού οι Αρχές προλάβουν να στήσουν μια επιχείρηση συνεχούς παρακολούθησής του. Έκτοτε ήταν το «φάντασμα της Καμόρα», ο αρχηγός της φατρίας του Κασαλέζι που είχε ματώσει τα χέρια του ουκ ολίγες φορές, αυτός που διακινούσε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, ενώ είχε εισέλθει στο trafficking και στα κυκλώματα της πορνείας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.



Όταν οι άνδρες της Direzione Investigata Antimafia (DIA) εισέβαλαν στη βίλα που κρυβόταν ο Σκιαβόνε, το έκαναν με θόρυβο και φορώντας μπαλακλάβες στο πρόσωπο. Κίνηση που ήταν αρκετή για να τρομάξουν τα μέλη της οικογένειάς του, που αρχικά ούρλιαξαν και κατόπιν ακινητοποιήθηκαν, όμως ο Σκιαβόνε δεν ήταν μαζί τους.



Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι σπιθαμή προς σπιθαμή, σίγουροι ότι ο μαφιόζος ήταν κρυμμένος σε κάποιο «κρυφό» δωμάτιο με βάση τις πληροφορίες που είχαν, το οποίο ήταν πολύ καλά ηχομονωμένο, ώστε να μην τον εντοπίσουν.

Ένας αστυνομικός παρατήρησε ότι ένας τοίχος από γρανίτη, παρότι εναρμονισμένος με τη διακόσμηση της βίλας έμοιαζε κάπως παράταιρος και δεν άργησε να ανακαλύψει ότι μετακινείτο με ένα κρυφό κουμπί. Μόλις έγινε αυτό, ένα μικρό πορτάκι από το οποίο ξεκίναγε μια σκάλα που κατέβαινε οδήγησε στο κρησφύγετο του Σκιαβόνε, που ήταν ένα ολόκληρο διαμέρισμα με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό παρακολούθησης, χτισμένο στα έγκατα της βίλας.



Λίγη ώρα αργότερα η ματωμένη διαδρομή του Νονού της Καμόρα τελείωνε οριστικά, καθώς οι άνδρες της DIA τον οδηγούσαν με χειροπέδες στο αρχηγείο τους.











Το μονοπάτι της βίας από το Καζάλ Ντι Πρίνσιπε

Από εκείνη την ημέρα ο «Σάντοκαν» της Καμόρα -παρατσούκλι που του κόλλησαν, επειδή η γενειάδα του παραπέμπει στον ομώνυμο τηλεοπτικό ήρωα της δεκαετίας του '70-παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τη δίκη και την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη.



Γεννημένος στις 3 Μαρτίου του 1954, μπήκε από έφηβος στα μονοπάτια της βίας, ξεκινώντας τη διαδρομή του ως οδηγός και σωματοφύλακας του Ουμπέρτο Αμματούρο, εκ των κεφαλών της Καμόρα, που ειδικευόταν στο εμπόριο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.

Ήταν μόλις 18 ετών όταν συνελήφθη για πρώτη φορά με την κατηγορία της οπλοκατοχής, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή, αφού στα χρόνια που ακολούθησαν το... άστρο του ανέτειλε για τα καλά.

Πήρε μέρος σε δεκάδες συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες της Καμόρα σε περιοχές της Νάπολης, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Έξυπνος, φιλόδοξος και αποφασισμένος να ανέλθει, συμμάχησε με τον ιδρυτή και αρχηγό της φατρίας του Κασαλέζι Αντόνιο Μπαρντελίνο και τον Μάριο Λόβινε εναντίον του ισχυρού νονού της μαφίας Ραφαέλε Κούτολο. Όταν ο Κούτολο και η φατρία του έπεσαν, η τριάδα, αντί να χαρεί τον θρίαμβό της, άρχισε να τσακώνεται και η βεντέτα ανάμεσα στον Μπαρντελίνο και τον Λόβινε δεν άργησε να ξεσπάσει.

Μεταξύ των δύο ο Σκιαβόνε επέλεξε τον Λόβινε και από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μέχρι τις αρχές των 90’s ήταν παρών σε κάθε νέα βεντέτα που ξέσπαγε στους κύκλους της Καμόρα, επιλέγοντας προσεχτικά ποιον θα στηρίξει. Όταν τα παλιά αφεντικά εξοντώθηκαν ή συνελήφθησαν, ο «Σάντοκαν» της Καμόρα έγινε αρχηγός της φατρίας του Κασαλέζι, παρότι είχε συλληφθεί και εξέτιε ποινή τριών ετών.






Η δίκη, οι απειλές και η απόφαση

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο αποκάλυψε χρόνια μετά ότι σε δύο μόνο επιχειρήσεις της Αστυνομίας το 1996 και στις δίκες που ακολούθησαν κατασχέθηκαν 785.000.000 ευρώ από την οικογένεια του Σκιαβόνε, όλα χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές ενέργειες.

Στην δίκη με την ονομασία «Spartacus trial» που ξεκίνησε το 1998 ο νονός δικάστηκε μαζί με άλλους τριάντα έξι μαφιόζους της φατρίας του Κασαλέζι.

Η διαδικασία από την αρχή μέχρι την τελευταία έφεση διήρκησε δέκα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων πέντε άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση εκτελέστηκαν, ενώ ένας δικαστής και δύο δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλές θανάτου χωρίς όμως να υποχωρήσουν.

Τελικά, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε ήδη προφυλακισμένος από το 1996, άκουσε την καταδίκη του σε ισόβια ανέκφραστος και με παγωμένο βλέμμα.




Ο πατέρας εφτά παιδιών και σύζυγος της Τζιουζεπίνα Νάππα, οδηγήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και τελικά χρειάστηκε να περάσουν 28 ολόκληρα χρόνια μέχρι να πάρει την απόφαση να συνεργαστεί με τις αρχές.

Το είχαν πράξει πιο πριν οι δύο γιοι του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επέλεξε να το κάνει στις 3 Μαρτίου, όταν γιόρτασε τα εβδομηκοστά του γενέθλια.

Την είδηση αποκάλυψε η «Chronache di Gaserta» και σύμφωνα με τα όσα βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας, η DIA πλησίασε ήδη την οικογένεια του Σκιαβόνε που μένει στο Καζάλ Ντι Πρίνσιπε, ώστε να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο νονός με την ματωμένη διαδρομή ξέρει πάρα πολλά μυστικά της Καμόρα και, όπως είναι ευρέως γνωστό, ποτέ κανείς στους κύκλους της Μαφίας δεν θέλει να ζήσει ένας δικός τους pendito (έγκλειστος) που αποφάσισε να σπάσει την ομερτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου