Πρόταση για τον τερματισμό του καθεστώτος της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ και της ενταξιακής διαδικασίας περιλαμβάνει το σχέδιο προεκλογικής προκήρυξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet. Το 14 σελίδων σχέδιομ που περιήλθε στην κατοχή της Milliyet, αναμένεται να εγκριθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Στο κείμενο οι Χριστιανοδημοκράτες τονίζουν την ανάγκη επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Όμως, εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη τερματισμού των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
Από την «προνομιακή εταιρική σχέση» τη «συνθήκη φιλίας»
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Γκουλντενέρ Σόνομουτ αναφέρει ότι το ΕΛΚ μέχρι πρότινος υποστήριζε την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης». Πλέον όμως, τάσσεται υπέρ ενός πλαισίου «συνθήκης φιλίας» στις σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας, με την Τουρκία να μην είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.
Το μανιφέστο, με τίτλο «Η Ευρώπη μας, ένα καλό και ασφαλές σπίτι για τους ανθρώπους» συντάχθηκε από τον Θανάση Μπακόλα, πρώην προσωπάρχη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, όπως και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνβφρεντ Βέμπερ, ενώ στηρίζεται τόσο από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και από τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο ΕΛΚ, υπέρ της πρότασης τάσσονται μέλη από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλβγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πρόταση «γράφτηκε με σκοπό να προσελκύσει ψηφοφόρους των ξενοφοβικών ακροδεξιών κομμάτων που βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη» ενόψει των ευρωεκλογών.
Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκίας
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν περιλαμβάνεται καν στην ημερήσια διάταξη.
Η πρόταση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο για αναζωογόνηση των σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτει ο συντάκτης, δεν έχει εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Παράλληλα, ζήτημα Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη έχει θέσει πέραν του ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου