Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί η γάτα σας είναι επιθετική; Αιτίες και λύσεις

Μπορεί η γάτα σας ως επί το πλείστον να είναι ζεν και να μη δίνει σημασία στους γύρω της, όμως κάποιες φορές μπορεί να βγάλει νύχια και να γίνει επιθετική. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί μια γάτα να επιδείξει τέτοιες συμπεριφορές είτε απέναντι στον κηδεμόνα της είτε απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Επομένως, για να μπορέσει να διαχειριστεί κανείς αυτή την επιθετικότητα, είναι σημαντικό να ανακαλύψει τα αίτια αλλά και το έναυσμά της.


Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για την επιθετικότητα της γάτας σας;

Η επιθετικότητα μιας γάτας μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που μεγάλωσε και στο γεγονός ότι μπορεί να μην κοινωνικοποιήθηκε σωστά ή και καθόλου. Μπορεί να αντιμετώπισε κάποια περιστατικά κατά τη διάρκεια της ζωής της τα οποία να την έκαναν να μην εμπιστεύεται εύκολα και να βγάζει επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους. Μπορεί απλά να την εκνεύρισε κάτι που κάνατε εσείς ή κάποιος άλλος, οπότε να έγινε επιθετική. Υπάρχει πιθανότητα να είναι επιθετική λόγω νευρολογικών παθήσεων, ορμονικών διαταραχών ή γενικά για ιατρικούς λόγους που μπορεί να της προκαλούν πόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε;

● Η γάτα σας μπορεί να γίνει επιθετική επειδή την χαϊδεύετε αρκετή ώρα. Η υπερδιέγερση της γάτας σας, της προκαλεί αναστάτωση οπότε μπορεί να βγάλει νύχια και να σας γρατζουνίσει ή να σας δαγκώσει. Φτάνει, δηλαδή, σε ένα σημείο που δε θέλει άλλα χάδια και φιλιά και θέλει την ησυχία της. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά μετά από πόση ώρα θα εμφανίσει μια τέτοια συμπεριφορά γιατί κάθε γατούλα είναι μοναδική. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση, όταν νιώσετε ότι τα χάδια είναι αρκετά να σταματήσετε και να απομακρυνθείτε από το αγαπημένο σας ζωάκι για να μπορέσει κι αυτό να ηρεμήσει. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη για επίθεση από τα σημάδια εκνευρισμού της. Μερικά από αυτά είναι το κούνημα της ουράς της, η διαστολή των κόρων των ματιών της, το ξαφνικό γύρισμα των αυτιών της προς τα πίσω ή το τέντωμα του σώματός της. Άλλη μια συμβουλή για αυτή την περίπτωση επιθετικότητας είναι να παρατηρήσετε σε ποια σημεία δε θέλει η γάτα σας να την χαϊδεύετε, ώστε να μην το κάνετε την επόμενη φορά. Επίσης, αφήστε την να έρθει πρώτη σε εσάς για χάδια. Αυτό θα σημαίνει ότι μόνο τότε θα θέλει πραγματικά να την χαϊδέψετε και ότι δεν θα το ανέχεται απλώς.


● Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που η γάτα σας μπορεί να γίνει επιθετική είναι επειδή είναι φοβισμένη ή νιώθει ότι απειλείται, το λεγόμενο fear aggression. Αρχικά, η γάτα τείνει να παρουσιάζει αμυντική στάση σώματος και προσπαθεί να αποφύγει το άτομο ή το ζώο που φοβάται. Στη συνέχεια, μπορεί να γυρίσει τα αυτιά της προς τα πίσω, να βγάλει έναν συριγμό και να εμφανίσει τα δόντια της. Σε αυτό το σημείο, η γάτα προειδοποιεί για την επικείμενη επίθεση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε καταστάσεις που ξέρετε ότι θα της προκαλέσουν άγχος και φόβο. Μπορείτε, επίσης, να την δελεάσετε -πριν κάνει επίθεση και όταν την δείτε αγχωμένη – με κάποια αγαπημένη λιχουδιά έτσι ώστε να ηρεμήσει και να καταλάβει ότι δεν αποτελείτε απειλή. Όταν χαλαρώσει, επιβραβεύστε πάλι με λιχουδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδέσει εσάς ή το άτομο απέναντι στο οποίο είναι επιθετική, με κάτι θετικό.

● Η γάτα σας μπορεί να εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας απέναντι σε άλλη γάτα ή σκυλάκι του σπιτιού. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει όταν η γάτα προσπαθεί να γίνει η κυρίαρχος του σπιτιού και θέλει να δείξει ότι αυτή έχει τον έλεγχο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εντάξετε ομαλά το άλλο ζωάκι που αποφασίσατε να υιοθετήσετε για να μπορέσει να το συνηθίσει η γατούλα σας. Ή αν έχετε κάποιο ζωάκι σπίτι και φέρατε την γατούλα που εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να σας εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε πολλές λιχουδιές και ίσως θα πρέπει να δώσετε και κάποιο ηρεμιστικό, όπως catnip, στην γατούλα σας. Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας για το είδος και την ποσότητα.

● Η επιθετικότητα λόγω πόνου, εμφανίζεται συχνά στις γάτες, οπότε μπορεί και η δικιά σας γατούλα να υποφέρει από κάποια ασθένεια. Η αρθρίτιδα, ένας τραυματισμός ή κάποιο νευρολογικό αίτιο, μπορεί να κάνουν το αγαπημένο σας κατοικίδιο επιθετικό όταν προσπαθήσετε να το χαϊδέψετε ή να το πλησιάσετε, καθώς συνδέει οποιοδήποτε άγγιγμα με τον επικείμενο πόνο, οπότε προσπαθεί να το αποφύγει. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστείτε να δώσετε στη γάτα σας φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει να πονάει. Στη συνέχεια, προσπαθήστε για τη συστηματική και σταδιακή απευαισθητοποίησή της σε καταστάσεις που προηγουμένως συνδεόταν με πόνο, δίνοντάς τις λιχουδιές όταν την πλησιάζετε, για να μπορέσει να σας εμπιστευτεί ξανά.

● Οι γάτες διαθέτουν εξαιρετική ακοή και ακόμα και ο παραμικρός ήχος μπορεί να αποτελεί μεγάλη ενόχληση για αυτές. Αν θεωρείτε ότι η γάτα σας εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας όταν ακούει συγκεκριμένους ήχους, τότε καλό είναι να τους αποφεύγετε και να ανακατευθύνετε αυτή την συμπεριφορά της. Αν οι ήχοι αυτοί είναι αναπόφευκτοι, τότε προσπαθήστε ξανά για την απευαισθητοποίηση στον συγκεκριμένο θόρυβο, ξεκινώντας παίζοντας αυτόν τον ήχο σε πολύ χαμηλή ένταση. Εφόσον η γάτα σας παραμένει ήρεμη, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και να της δώσετε λιχουδιά εφόσον παραμείνει ήρεμη. Σταδιακά αυξάνετε την ένταση του ήχου, σε λογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα την ανταμείβετε που είναι χαλαρή.

Συνοψίζοντας


Κάθε γατούλα είναι μοναδική και μπορεί να αντιδράει διαφορετικά σε κάποιες καταστάσεις. Καλό είναι να παρατηρήσετε τη γάτα σας για να εντοπίσετε την αιτία της επιθετικότητάς της και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε. Ρωτήστε έναν ειδικό συμπεριφοράς ζώων ή τον/την κτηνίατρό σας για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες. Σε καμία περίπτωση μην τιμωρείτε την γατούλα σας, γιατί δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου