Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο κατά της λύσσας στις γάτες


Η λύσσα είναι μια φλεγμονώδης λοίμωξη που εντοπίζεται κυρίως σε άγρια ζώα, όπως αλεπούδες, νυχτερίδες και ασβούς, και επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παρόλα αυτά, μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε θηλαστικό εκτεθεί σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου και της γάτας. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύουμε τα κατοικίδιά μας, τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια, εμβολιάζοντας τη γάτα ή τον σκύλο μας.


Πώς μεταδίδεται η λύσσα;

Η λύσσα μεταδίδεται από το σάλιο του μολυσμένου ζώου, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγει κανείς την πιθανότητα να τον/την δαγκώσει ένα άγριο ζώο. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης χωρίς δάγκωμα, όπως για παράδειγμα μέσω της επαφής σάλιου με ανοιχτές πληγές ή γρατζουνιές, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σαφώς πιο σπάνιες.

Τι ισχύει στην Ελλάδα σε σχέση με τη λύσσα;

Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 14 Μαΐου 2014 ανευρέθηκαν 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα ζώων (αλεπούδων) στη Βόρεια Ελλάδα. Από τότε δεν έχουν καταγραφεί άλλα κρούσματα, και η Ελλάδα θεωρείται γενικά ασφαλής χώρα. Ο νοτιότερος νομός στον οποίο εντοπίστηκε ο ιός της λύσσας ήταν ο νομός Τρικάλων.


Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός βάσει νόμου στη χώρα μας. Η γενίκευση του αντιλυσσικού εμβολίου έχει συμβάλει στην απαλλαγή της Ελλάδας από τη λύσσα.

Πρέπει να εμβολιάζω τη γάτα μου ακόμη κι αν δεν βγαίνει έξω;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γάτες που μένουν μέσα στο σπίτι δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται κατά της λύσσας, καθώς δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τις γάτες που βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους. Παρόλα αυτά, είναι υποχρεωτικό να εμβολιάζονται όλες οι γάτες, καθώς υπάρχει πάντα περίπτωση να κολλήσουν λύσσα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Βρέθηκα μπροστά σε αυτό το δίλημμα πρόσφατα, όταν βρήκαμε τον γάτο μου να επιτίθεται σε μια νυχτερίδα που είχε μπει στο σπίτι. Για τρεις ημέρες έζησα τον απόλυτο πανικό, και συνειδητοποίησα πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των κατοικιδίων μας κατά της λύσσας.

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα θεωρείται χώρα ασφαλής από τη λύσσα, αλλά η ασθένεια αυτή είναι τόσο επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη, που καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό να μην ρισκάρετε σε καμία περίπτωση την έκθεση κατοικιδίων ή ανθρώπων σε αυτή.

Πόσο συχνά πρέπει να εμβολιάζεται μια γάτα κατά της λύσσας;


Το πρώτο αντιλυσσικό εμβόλιο κανονικά χορηγείται στη γάτα σας γύρω στους 3-3,5 μήνες και μετά επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός). Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να επαναλαμβάνετε τα εμβόλια της γάτας σας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του αντιλυσσικού εμβολίου στις γάτες;

Είναι σημαντικό η γάτα να είναι απόλυτα υγιής κατά τη στιγμή του εμβολιασμού, γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς από κτηνίατρο.

Ευτυχώς, οι παρενέργειες σε εμβόλια εμφανίζονται αρκετά σπάνια στις γάτες. Ειδικά οι παρενέργειες του αντιλυσσικού εμβολίου δεν είναι καθόλου συχνές. Παρατηρήστε τη γάτα σας για την περίπτωση εμφάνισης πυρετού, υπνηλίας, περιορισμένης όρεξης, και εντοπισμένου πρηξίματος στο σημείο του εμβολίου. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται η γάτα σας να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, η οποία χαρακτηρίζεται από πρήξιμο, κνησμό, και κατάρρευση σε λιγότερες από 10 στις 10000 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου