Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Αυτά είναι τα 6 είδη πτηνών που μιλάνε

 Τα ομιλούντα πτηνά αποτελούν ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο φαινόμενο.  Πρόκειται για πτηνά που διαθέτουν την ικανότητα να επαναλαμβάνουν την ανθρώπινη ομιλία. Αυτό τα καθιστά μοναδικά ανάμεσα στα διαφορετικά ζώα συντροφιάς.Φυσικά, η ικανότητα να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία δεν είναι το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό τους. Κάθε πτηνό έχει την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, και όλα τα ζώα και πτηνά έχουν τον δικό τους τρόπο να εκφράζουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Γι’ αυτό, αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα πτηνό βασίζοντας την επιλογή σας μόνο στην επιθυμία να μιλάει, καθώς ποτέ δεν είναι δεδομένο ότι ένα πτηνό θα μιλήσει. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

Ας δούμε έξι είδη πτηνών που μιλάνε με ανθρώπινη λαλιά:

Μπάτζι (Parakeets)

Ο περισσότερος κόσμος δεν περιμένει ότι τα μικροσκοπικά budgies μπορούν να μιλήσουν εξίσου καλά με κάποιους από τους μεγαλύτερους παπαγάλους. Έχουν καταγραφεί κάποια μπάτζι, μάλιστα, τα οποία έχουν καταφέρει να αναπτύξουν λεξιλόγια αποτελούμενα από εκατοντάδες λέξεις. Η φωνή τους είναι σχετικά τραχιά, κάτι που δυσκολεύει στην κατανόηση των λεγομένων τους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πτηνά που κάνουν εξαιρετική παρέα με τους ανθρώπους.


Παπαγάλοι του Αμαζονίου

Οι υπέροχοι παπαγάλοι του Αμαζονίου έχουν εξαιρετικές ικανότητες ως προς την ομιλία. Τα λεξιλόγια που δημιουργούν είναι εκτεταμένα και εντυπωσιακά, και η φωνή τους πεντακάθαρη. Εκτός από την ομιλία, οι παπαγάλοι του Αμαζονίου καταφέρνουν και πολλά ακόμα πράγματα. Μαθαίνουν διάφορα τρικ και εκπαιδεύονται εύκολα, κάτι που τους κάνει τα ιδανικά κατοικίδια.

Παπαγάλοι μοναχοί (Quaker parrots)

Οι παπαγάλοι μοναχοί ή parakeet μοναχοί είναι αξιολάτρευτοι. Οι προσωπικότητές τους είναι καταπληκτικές και μιλάνε χρησιμοποιώντας πολλές λέξεις, συχνά τοποθετώντας τις εντός του γενικότερου νοήματος. Πρόκειται για την τέλεια επιλογή για όσους/ες επιθυμούν τα οφέλη ενός μεγαλύτερου παπαγάλου σε μικρότερο “πακέτο”.

Ινδικό δακτυλιοειδές parakeet


Αυτά τα χαριτωμένα parakeets που προέρχονται από την Ινδία και την Ασία ζουν ως κατοικίδια εδώ και αιώνες. Στην αρχή, οι άνθρωποι τα φύλαγαν μόνο για τους βασιλείς λόγω των φανταστικών ικανοτήτων τους ως προς την ομιλία. Αιώνες πριν, μοναχοί παρατήρησαν αυτά τα πτηνά σε κήπους ναών. Οι μοναχοί προσεύχονταν, και σύντομα κατάλαβαν ότι τα parakeets επαναλάμβαναν τις προσευχές που άκουγαν. Αυτό το φαινόμενο οδήγησε στην πεποίθηση ότι τα συγκεκριμένα πτηνά είναι άγια ή θεόσταλτα.

Αφρικανικός γκρι παπαγάλος

Η φήμη των Αφρικανικών γκρι παπαγάλων ως ζώων συντροφιάς έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω ερευνών που έχουν αναδείξει την τρομερή εξυπνάδα αυτών των πτηνών. Μπορούν να αναπτύξουν εκτεταμένο λεξιλόγιο, μαθαίνουν εύκολα, και μιλούν καθαρά. Υπάρχουν πολλοί κηδεμόνες που έχουν μπερδευτεί νομίζοντας ότι μιλούν σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο, και τελικά μιλούσαν στον παπαγάλο ο οποίος μιμούνταν τη φωνή του συγκεκριμένου ανθρώπου. Αυτά τα ιδιαίτερα πτηνά χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα, όπως και τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα κοινωνικοποίηση. Σε συνδυασμό με το μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσής τους, είναι πολύ σημαντικό να νιώσετε απόλυτα βέβαιος/η πριν πάρετε έναν Αφρικανικό γκρι.

Cockatoo

Το cockatoo προέρχεται από την Αυστραλία και έχει ιδιαίτερες ικανότητες ως προς την ομιλία. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να εκπαιδεύσει κανείς ένα cockatoo να μιλάει, αλλά αν συμβεί, η φωνή του είναι πιο απαλή και γλυκιά από των υπόλοιπων παπαγάλων. Αν αποφασίσετε να πάρετε cockatoo, να ξέρετε ότι θα πρέπει να οριοθετήσετε τις ανάγκες κοινωνικοποίησής του, καθώς τείνουν να παθαίνουν άγχος αποχωρισμού επειδή δένονται υπερβολικά με τον/την κηδεμόνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου