Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Μάθετε ποιες γεύσεις προτιμούν οι γάτες – Ποιες δεν καταλαβαίνουν


Για όλες τις γάτες που πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό τους χωρίς όρια και σταματημό, υπάρχουν άλλες τόσες γάτες οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες με το φαγητό. Αν έχετε μια τέτοια επιλεκτική γατούλα, είναι πολύ πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί αν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, και για ποιον λόγο συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι να μην πηγαίνει τίποτα στραβά με την αιλουροειδή φίλη σας. Η επιλεκτικότητα στο φαγητό πρόκειται για μία – συνήθως – φυσιολογική συμπεριφορά, και μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κάποιους γευστικούς υποδοχείς, και λιγότερο ανεπτυγμένους κάποιους άλλους.

Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι οι γάτες είναι απαραίτητα σαρκοφάγες, δηλαδή ότι η διατροφή τους στη φύση αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από κρέας. Εμείς, όπως και οι σκύλοι, είμαστε παμφάγοι, δηλαδή μπορούμε να φάμε τόσο ζωικά όσο και φυτικά προϊόντα.

Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερα πράγματα για την «Αντίληψη της Γεύσης» της γάτας.

Κατ’ αρχάς, τι σημαίνει «Αντίληψη της Γεύσης»;

Πρόκειται για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο κάθε πλάσμα με τη δυνατότητα της γεύσης, βιώνει αυτή την αίσθηση και τις διαφορετικές εκφάνσεις της. Ενδέχεται ο καθένας από εμάς να έχει διαφορετική αντίληψη για τη γεύση π.χ. του κοτόπουλου. Γι’ αυτό έχουμε και διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι το φως, ο ήχος, η αφή, η όσφρηση και η γεύση δεν είναι παρά ερμηνείες που εφαρμόζει ο εγκέφαλός μας σε μια συγκεκριμένη αισθητηριακή εισροή που προέρχεται από εξειδικευμένα κύτταρα-υποδοχείς στο σώμα μας. Ένα συνηθισμένο τέτοιο παράδειγμα είναι η αχρωματοψία στο κόκκινο και στο πράσινο. Ένας άνθρωπος με αυτή την πάθηση αντιλαμβάνεται το κόκκινο και το πράσινο εντελώς διαφορετικά από έναν άνθρωπο που δεν την έχει.

Υπάρχουν γεύσεις που δεν αντιλαμβάνονται οι γάτες;

Οι γεύσεις που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι γάτες είναι κυρίως οι γλυκιές. Οι γάτες δεν έχουν λειτουργικό υποδοχέα της γλυκιάς γεύσης, όπως έδειξε μια έρευνα του 2005. Στην περίπτωση που η γάτα σας αρέσκεται στο να τρώει γλυκά, είναι πολύ πιθανό να ελκύεται μάλλον από τα λίπη παρά από τη γλυκιά γεύση.

Ποιες γεύσεις αντιλαμβάνονται περισσότερο και αγαπούν οι γάτες;

Οι γάτες έχουν εξαιρετική αντίληψη των γεύσεων που ανήκουν στην ομάδα umami. Τι σημαίνει umami; Πρόκειται για το πέμπτο βασικό στοιχείο της γεύσης, και είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ασιατική κουζίνα για να περιγράψει «κρεατώδεις» και «αλμυρές» γεύσεις. Στην ομάδα των umami τροφών ανήκουν τα μανιτάρια, οι ντομάτες, και η παρμεζάνα.


Όπως εμείς οι άνθρωποι λατρεύουμε τις γλυκές γεύσεις και τις αναζητάμε, έτσι οι γάτες λατρεύουν τις τροφές που ανήκουν στην ομάδα των umami. Αντιλαμβάνονται, μάλιστα, τις γεύσεις umami με πολύ πιο ευρύ και εκλεπτυσμένο τρόπο απ’ ότι οι άνθρωποι, επειδή οι γευστικοί υποδοχείς τους μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερους τύπους αμινοξέων. Είναι πιθανό, λοιπόν, οι γάτες να απολαμβάνουν το κρέας ακόμα περισσότερο απ’ ότι οι άνθρωποι.

Νέα έρευνα για το Kokumi στις γάτες

Η ομάδα των γεύσεων kokumi είναι πολύ διαδεδομένη στις Ασιατικές, αλλά όχι τόσο στις Δυτικές κουζίνες. Αυτή η γευστική ποιότητα συνήθως ταξινομείται περισσότερο ως ένας βελτιωτής γεύσης που την κάνει πιο ώριμη και πλούσια, παρά ως μία αυτόνομη γεύση, και χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ότι κάτι «σου γεμίζει το στόμα» ή «σου γεμίζει την ψυχή» όταν προστίθεται στο φαγητό, αλλά από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.

Σύμφωνα με μια έρευνα για την αίσθηση του kokumi στις γάτες, υπάρχουν υποδοχείς kokumi στη γλώσσα των γατών, οι οποίοι λειτουργούν αρκετά παρόμοια με τους αντίστοιχους ανθρώπινους υποδοχείς. Τα συστατικά των γεύσεων kokumi περιέχονται σε τροφές όπως το γάλα, τα κρεμμύδια, το τυρί και η μαγιά. Υπάρχει όμως διαφορά στις προτιμήσεις και στην αντίληψη αυτής της ομάδας γεύσεων. Λόγω της ιδιαίτερης αντίληψης για τις γεύσεις kokumi, φαίνεται ότι οι γάτες μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία σημαντικών ενώσεων στο κρέας. Γι’ αυτό το λόγο, οι γάτες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε φαγητά τα οποία έχουν μεγάλη θρεπτική αξία για εκείνες. Επομένως, οι γάτες δεν επιλέγουν την τροφή τους μόνο βάση της γεύσης της, αλλά και βάσει της διατροφικής της αξίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ότι κάποια από τις προαναφερθείσες γεύσεις μπορεί να αρέσει στη γάτα σας, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να φάει μια τροφή. Για παράδειγμα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, όπως και τα κρεμμύδια, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες τροφές για μία γάτα. Πάντα να ελέγχετε την καταλληλότητα κάποιας τροφής πριν τη μοιραστείτε με τη γατούλα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου