Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Λίστες χειρουργείων: Τρεις καίριες παρεμβάσεις που μειώνουν τις αναμονές

  Τρεις παρεμβάσεις για να μειωθούν δραστικά οι αναμονές για χειρουργείο και να παταχθούν οι πελατειακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία επεξεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το «περίμενε» για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο ΕΣΥ είναι μια διαχρονική πληγή που έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν. Οι λίστες χειρουργείων που θεσμοθετήθηκαν πριν λίγα χρόνια έχουν ως βασικό σκοπό να ξεδιαλύνουν το τοπίο βάζοντας σειρά και προτεραιοποίηση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ακόμη και σήμερα, όμως, σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι λίστες δεν ενημερώνονται, δεν τηρούνται ή δεν ελέγχονται. Εάν στην απουσία οργάνωσης συνυπολογιστεί η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά χειρουργικά τραπέζια να μη χρησιμοποιούνται, προκύπτουν σημαντικές αναμονές. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν τρεις μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους. Αρκετοί πολίτες αναζητούν λύση σε άλλο νοσοκομείο ή κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα, με τις λίστες χειρουργείων, πάντως, να παραμένουν μη ενημερωμένες, καθώς το περιστατικό που…αποχωρεί δε διαγράφεται, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν καταγεγραμμένο έναν αριθμό που δεν ανταποκρίνεται πολλές φορές στα πραγματικά περιστατικά που είναι σε αναμονή.

Δεδομένου ότι o Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων έχει εστιάσει σε ό,τι έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των πολιτών και τη γρήγορη πρόσβασή τους στο Σύστημα Υγείας, ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να τηρήσουν τις λίστες πραγματοποιώντας έλεγχο, καθώς και να φροντίσουν να μειωθούν οι αναμονές.


Με το συγκεκριμένο πεδίο ασχολείται ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και μαζί με συνεργάτες του στο Υπουργείο Υγείας, διοικήσεις νοσοκομείων και την ΗΔΙΚΑ αναζητούν το «μοντέλο» εκείνο που θα εξυπηρετεί άμεσα τους ασθενείς να πραγματοποιήσουν χειρουργείο, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συζήτηση που γίνεται προκρίνονται τρία μέτρα. Πρώτον, η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου των ασθενών που προγραμματίζονται για χειρουργική επέμβαση και η κεντρική παρακολούθηση των επεμβάσεων από το Υπουργείο. Θα υπάρχει πρόβλεψη εάν ένα περιστατικό λάβει τον χαρακτήρα του επείγοντος να μπορεί να προτεραιοποιηθεί, πάντα όμως με έλεγχο σε σχέση με τα κριτήρια αυτής της προτεραιοποίησης.


Παράλληλα, προωθείται η ηλεκτρονική διαχείριση όλων των επεμβάσεων, κάτι που σήμερα δεν τηρείται. Η πλειονότητα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία για τις λίστες χειρουργείων. «Φωτεινές» εξαιρέσεις αποτελούν το Ασκληπιείο Βούλας, το ΚΑΤ, ο Ερυθρός Σταυρός, το Σισμανόγλειο.


Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην «αγορά» υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προωθούνται εκεί περιστατικά για χειρουργείο, που θα είναι εντελώς δωρεάν για τον πολίτη, όπως ακριβώς θα έκανε την επέμβαση στο ΕΣΥ.

Ο παραπάνω σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των αναμονών, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, καθώς και στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου