Η σωματική δραστηριότητα κατά την παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και τις πιθανότητες επανεισαγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Sports Medicine. Η ανάρρωση συνεπώς δεν σημαίνει και σωματική αδράνεια, σημειώνουν σε πρόσφατο άρθρο τους στο Converstation για τα ευρήματά τους δύο εκ των ερευνητών, o Καθηγητής Sebastien Chastin Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκώβης (Σκωτία) και ο κύριος ερευνητής Borja del Pozo Cruz από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ της Ανδαλουσίας (Ισπανία).
Η ανάλυση δεδομένων από 19 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν τη σχέση σωματικής διάρκειας με τον χρόνο νοσηλείας, τον κίνδυνο επανεισαγωγής και πιθανών επιπλοκών (π.χ. πτώσεις), έδειξε ότι μόλις 25 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη.
Ειδικότερα, μέσα από τα στοιχεία 3.000 ηλικιωμένων 55 έως 78 ετών που είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή απλές κλίνες λόγω οξείας ασθένειας (π.χ. αναπνευστική ανεπάρκεια) ή χειρουργικής επέμβασης και το αντίκτυπο διαφόρων τύπων και διάρκειας σωματικής δραστηριότητας (διατάσεις δίπλα στο κρεβάτι, προγράμματα πεζοπορίας, καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματικά ενεργοί νοσηλευόμενοι είχαν:
καλύτερη λειτουργικότητα μέχρι το πέρας της νοσηλείας
10% χαμηλότερο κίνδυνο επανεισαγωγής εντός 30 ημερών από το εξιτήριο
10% λιγότερες πιθανότητες για πτώσεις, ανικανότητα ή θάνατο μετά το εξιτήριο, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου