Για τις γάτες υπάρχουν διάφοροι μύθοι που αν και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, εντούτοις συνεχίζουν να διαιωνίζονται. Δείτε 5 από αυτούς που αφορούν την υγεία τους. Μύθος 1: Δεν χρειάζονται κάθε χρόνο εξετάσεις
Πραγματικότητα: Οι ετήσιες εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε νωρίς και έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας της γάτας σας και να διασφαλίσετε ότι το ζώο σας προστατεύεται από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Όπως πηγαίνουμε εμείς στο γιατρό για τα ετήσια τσεκάπ, έτσι πρέπει να πηγαίνουν και οι γάτες μας. Γιατί αυτές να διαφέρουν; Όπως ξέρουμε και οι γάτες αρρωσταίνουν. Πάσχουν από πολλές από τις ίδιες ασθένειες που πάσχουμε και εμείς, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, παθήσεις του θυρεοειδή, νεφροπάθεια και άλλες.
Οι γάτες προφανώς δεν μπορούν να μας πουν πότε είναι άρρωστες. Έχουν μάλιστα μια απίστευτη ικανότητα να κρύβουν τις ασθένειές τους και να μη βλέπουμε κανένα σύμπτωμα. Μια γάτα μπορεί να πονάει, μπορεί να υποφέρει και να μη δείχνει απολύτως τίποτα. Και όταν εμείς παίρνουμε χαμπάρι ότι κάτι τρέχει, να είναι πλέον αργά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικές εξετάσεις είναι τόσο σημαντικές. Το να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έλεγχο είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσει μια καλή και ευτυχισμένη ζωή. Αυτό άλλωστε δεν θέλετε;
Μύθος 2: Οι γάτες που ζουν μέσα δεν χρειάζονται εμβόλια
Πραγματικότητα: Οι γάτες μπορούν να εκτεθούν σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες, ακόμη και αν ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορούν να μεταφερθούν με τα ρούχα ή τα παπούτσια μας ή μέσω ενός ανοιχτού παραθύρου.
Γιατί μπορεί οι γάτες που μένουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι να χρειάζονται λιγότερα εμβόλια από ό,τι οι γάτες εξωτερικού χώρου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επωφεληθούν από εμβόλια που προστατεύουν από ορισμένους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως ρινοτραχειίτιδα αιλουροειδών, καλυκοϊός αιλουροειδών και πανλευκοπενία αιλουροειδών.
Επιπλέον, ορισμένα κράτη απαιτούν οι γάτες να εμβολιάζονται κατά της λύσσας. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να μάθετε ποια εμβόλια είναι κατάλληλα για τη γάτα σας με βάση την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τους κινδύνους που διατρέχει.
Μύθος 3: Οι γάτες που ζουν μέσα δε μολύνονται από παράσιτα
Πραγματικότητα: Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Ακόμη και οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν έχουν ανοσία στα παράσιτα. Τα ενοχλητικά ζωύφια, όπως οι ψύλλοι, μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι σας από εσάς, τον σκύλο σας ή από τρωκτικά. Μπορείτε ακόμη και να μετακομίσατε σε ένα σπίτι με ήδη υπάρχον πρόβλημα ψύλλων. (Οι ψύλλοι στο στάδιο του κουκουλιού μπορούν να παραμείνουν αδρανείς για μήνες.) Επιπλέον, τα κουνούπια μεταδίδουν τη ασθένεια της Διροφιλαρίωσης ή του σκουληκιού της καρδιάς, όπως αλλιώς λέγεται, και όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να μπουν μέσα.
Για αυτό επειδή η γάτα σας δεν βγαίνει έξω, μην υποθέσετε ότι είναι ασφαλής από τα παράσιτα. Να είστε σε επιφυλακή και να ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε προληπτικά.
Μύθος 4: Οι γάτες που ζουν μέσα δε χρειάζονται μικροτσίπ
Πραγματικότητα: Όλα τα κατοικίδια ζώα, ακόμη και οι γάτες εσωτερικού χώρου, πρέπει να έχουν μικροτσίπ. Εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας.
Τι θα συμβεί όταν η γάτα σας ξεγλιστρήσει από μια ανοιχτή πόρτα ή ένα ανοιχτό παράθυρο ή, ακόμα χειρότερα, πέσει από μια βεράντα; Γίνεται μια αδέσποτη γάτα. Το τσιπάκι και το επίσης απαραίτητο περιλαίμιο θα βοηθήσουν κάποιον γείτονα, γνωστό ή τη φιλοζωική να σας την επιστρέψει αν την εντοπίσει. Και ενώ τα περιλαίμια μπορεί να σπάσουν ή να πέσουν, τα μικροτσίπ παρέχουν ένα πιο αξιόπιστο μέσο αναγνώρισης. Φυσικά, για να λειτουργήσουν, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί και διατηρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας ενημερωμένα.
Είναι γεγονός ότι καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα. Και είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά μετά να ψάχνετε και να είστε απελπισμένοι για αυτό που σας έτυχε. Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό: δεν πιστεύουμε ότι θα τύχει σε εμάς. Και έτσι μετά τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Για αυτό τσιπάρετε τη γατούλα σας. Δεν στοιχίζει πολλά και μπορεί αυτό το μικρό πραγματάκι που λέγεται μικροτσίπ να της σώσει τη ζωή.
Μύθος 5: Δεν χρειάζονται άσκηση
Πραγματικότητα: Στην πραγματικότητα όλα τα ζώα, ακόμη και οι γάτες, επωφελούνται από την άσκηση. Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη γάτα σας περιποιημένη και υγιή. Όπως και εμείς, έτσι και οι αγαπημένες μας τετράποδες φουντωτές κυρίες μπορεί να υποφέρουν από παχυσαρκία, σύνηθες για αυτές που ζουν μέσα στα σπίτια, αλλά και από τα προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως αρθρίτιδα και διαβήτη και άλλα. Μπορείτε λοιπόν να κρατήσετε τη γάτα σας δραστήρια παίζοντας διάφορα παιχνίδια μαζί της. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ώρες. Λίγα λεπτά τη μέρα αρκούν για να παραμείνει σε φόρμα. Ο στόχος είναι να βρείτε το παιχνίδι ή τη δραστηριότητα που κάνει το κατοικίδιό σας να κινείται. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας ιδέες και βοήθεια για να σηκώσετε την τεμπέλικη γάτα σας από τον καναπέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου